Fachin reivindica Cuixart: «Per què s'ha quedat sol dient que ho tornaríem a fer?»

Avisa que els diputats de Front Republicà "mai no votaran un president del govern que no reconegui una Catalunya autodeterminada, sota cap concepte ni xantatge"

Fachin, en el míting central.
Fachin, en el míting central. | ACN
18 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:01h
El cap de llista de Front Republicà, Albano Dante Fachin, ha reivindicat la figura del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, durant el míting central de la formació a l'auditori de Can Felipa, que s'ha quedat petita per l'assistència de més de 400 persones. "En quin moment s'ha decidit i on que ara cal tornar a casa? Per què Cuixart s'ha quedat sol dient que ho tornaríem a fer un cop i tants com faci falta?", s'ha demanat, carregant contra l'estratègia d'ERC i JxCat, en una intervenció que desenes de persones han hagut d'escoltar des d'una sala annexa per la manca d'espais.

Així mateix, el candidat ha recordat una altra frase del líder d'Òmnium que, segons afirma, impugna la línia política dels grans partits independentista: "Hem d'estar disposats a desobeir davant l'amenaça de la repressió". "No tenim rei, no som súbdits d'un lladre i un corrupte i no ens rendirem", ha insistit, i ha deixat clar, per evitar pressions posteriors, la posició dels seus possibles diputats sobre la investidura de Pedro Sánchez: "Mai no votaran un president del govern que no reconegui una Catalunya autodeterminada, sota cap concepte ni xantatge".

Segons ha alertat Fachin, "diran diàleg fins que es cansin, que cal un relator", però "ja n'hi ha prou", i ha exigit claredat a ERC i JxCat sobre "si investiran un govern del PSOE que mantingui els presos a la presó i els exiliats i reprimint gent com l'Adri o la Tamara que pateixen la repressió". Per això, ha reivindicat tornar a recuperar la desobediència. "Quan tornin a castigar, que vinguin uns altres, i després uns altres i uns altres! No pot ser que, en el proper embat de l'Estat, ens deixem l'objectiu pel camí", ha clamat.

La imatge de Jordi Sànchez

Pel que fa a la roda de premsa del cap de llistes de JxCat, Jordi Sànchez, ha admès tristor per la imatge del pres "des de la presó, amb una bandera espanyola i una foto del lladre i el corrupte al darrere". "I què estem fent? Tuits? Necessitem un Govern que cregui que això no pot ser!", ha asseverat, motiu pel qual ha cridat a recuperar la unitat entre la ciutadania, els partits i les institucions.

Finalment, ha assegurat que "tots els vots a Front Republicà seran útils per enviar un missatge" conforme el país no s'atura i que cal reformular l'estratègia. "El Front Republicà serà la sorpresa el 28-A", ha clamat, i ha avisat que "les enquestes són la tercera pota del règim", junt a periodistes de mitjans estatals, als quals ha dit: "El 28-A, Ana Rosa , ens hauràs de trucar, i tu també, [Antonio García] Ferreras!".

Missatge a Pedro Sánchez

L'escriptora Bel Olid ha defensat que "el vot útil és el vot que et representa" i ha apostat pel Front Republicà per la defensa dels drets de les dones i de les persones migrades. El regidor de Badalona Jose Téllez ha lloat l'"acord entre independentistes i federalistes de veritat" i ha enviat un missatge a Pedro Sánchez, que ha defensat que el seu partit és un dic a l'extrema dreta: "Això, a la gent de Badalona, no ens ho pot dir aguantant-nos la mirada", en referència a l'acord del PSC i el PP per fer fora Dolors Sabater de l'alcaldia.

L'exdiputat i periodista Antonio Baños ha defensat l'estratègia del bloqueig, ja que "bloquejar és un acte polític i d'intel·ligència política de llarg abast, no és una rabieta" i, en canvi, "rendir-se és el pitjor acte polític". Igualment, ha defensat l'entesa entre tot l'independentisme, mostrant "mà estesa a tot aquell que vulgui una República". "Discutirem, però no ens barallarem, ja n'hi ha prou de lluites fratricides!", ha clamat.

Referència a Bola de Drac

La número dos de la llista i membre de Pirates, Mabel Rodríguez, ha fet referència a una cançó de Bola de Drac per reclamar que no es governi amb por: "Som petits però valents, no volem fer política basant-nos en la por i amb la por anem enlloc". Ha lamentat que, "en aquesta campanya, no s'està parlant de desobediència", i s'ha preguntat: "Si no és a desobeir, a què s'ha d'anar a Madrid? Si es va desobeir l'1-O, per què ja no ho podem fer?".

El candidat al Senat del Front Republicà, Pau Font, ha denunciat que s'està celebrant el "judici més vergonyós de la història d'Europa" i ha reivindicat la desobediència: "La desobediència civil no violenta és la que ens portarà a la independència". S'ha compromès a anar a treballar a "un cementiri d'elefants que només ha treballat per reprimir el poble".

Negociar l'estratègia amb Torra

El portaveu nacional de Poble Lliure i número tres de Front Republicà, Guillem Fuster, ha respost a la crida de Quim Torra de reconstruir la unitat estratègica: "Estem disposats a seure a la taula per parlar d'aquesta unitat estratègica les hores i els dies que calgui". Ha avisat, però, que defensarà davant les altres forces independentistes que "l'Estat no s'asseurà a negociar la independència perquè hi hagi 25 diputats independentistes al Congrés, sinó perquè el compte de resultats no li sortirà a compte". "El 3-O vam estar en disposició d'exercir el control del territori i hem d'estar en disposició de repetir-ho", ha insistit.

La també portaveu de Poble Lliure i número cinc de Front Republicà, Mireia Caldés, ha reivindicat els orígens de l'independentisme, el qual va patir repressió i tortures, com en l'operació Garzón del 92. "Sempre hem tingut molt clar de què és capaç l'estat espanyol", ha afirmat, i ha alertat que aquest "només ha ensenyat un 1% de la seva cara més fosca".