18 d'abril: Sànchez franc, Rufián reivindicatiu, Álvarez de Toledo incisiva i Fachin profètic

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase, la dada i l'estirabot (posar-se quatre dels cinc) de la campanya electoral del 28-A

Jordi Sànchez, des de Soto del Real amb una bandera espanyola i una foto del rei Felip VI
Jordi Sànchez, des de Soto del Real amb una bandera espanyola i una foto del rei Felip VI | EFE
18 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:52h

El protagonista

Ningú esperava que anés tan ràpid. Però la Junta Electoral va autoritzar el dimecres a darrera hora, després que JxCat li ho demanés, que Jordi Sànchez fes una roda de premsa a l'agència Efe. De nou hem sentit la seva veu i, de nou, ha pogut respondre preguntes de la premsa de forma directa després d'un any i mig. Sànchez al capdavant dels presos de Junts per Catalunya. Ha marcat que l'objectiu és el referèndum (el de l'1-O ja ha quedat superat sembla), però també ha admès que no és "realista" posar-lo com a condició per a la investidura. Els presos no volen ni bloqueig ni el com pitjor millor i el cap de llista de JxCat, en un intent de recuperar posicions davant d'ERC, s'ha ofert com a vot útil oferint-se com a aliat estable del PSOE. Pedro Sánchez no en vol ni sentir a parlar de referèndums, però, i des de Badalona ha entonat el "mai és mai". A alguns portaveus de JxCat, els més nacionalistes, no els ha agradat el discurs de Jordi Sànchez, sensiblement diferent al de Torra, Puigdemont o Borràs, i han intentat fixar un relat alternatiu i de més confort estratègic. Tots ells preferien fixar-se en l'ofensa que una bandera espanyola i el retrat del rei Felip VI presidissin l'escena a Soto del Real imitant una sala de vistes.

La proposta

I una altra presó ha estat protagonista aquest dijous. En aquest cas la de Lledoners. Gabriel Rufián, cap de llista d'ERC, ha fet un míting al centre on s'hi van estar durant mesos els presos polítics. Els seus antics companys de mòdul els recorden i molts estan enganxats al judici del Suprem. Han demanat a Rufián ampliar el règim de visites, millores a l'economat i una programació cultural i esportiva més variada. Algunes coses depenen de la Generalitat (la conselleria de Justícia, en mans d'ERC, és qui té les competències) i altres de l'estat, però Rufián ha afirmat que les assumia totes. Un dels pocs avantatges de tenir presos polítics és que ara sabem més de les estretors per les que passen els comuns i potser s'hi posa una mica de remei.

L'estirabot

El PP creu haver trobat en el possible indult als dirigents independentistes un bon tema per desgastar Pedro Sánchez i no el pensa deixar anar. Els socialistes no el descarten públicament i la candidata per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo hi ha furgat a més no poder quan ha assegurat, en un passeig per Cornellà, que el candidat del PSOE no busca tant l'indult dels "presos nacionalistes" sinó "el seu propi indult". Ha afirmat que una condemna dels presos polítics al Tribunal Suprem seria també "una condemna per a Sánchez", ja que el líder socialista va guanyar la moció de censura gràcies a "separatistes" i Podem. Ella no repeteix el missatge, però cada dia eleva el to.

La frase

El Front Republicà, la candidatura que encapçala Albano Dante Fachin amb suport de Poble Lliure i Pirates, ha fet el míting central a Barcelona. En un bon ambient i amb força públic ha donat per fet que seran al Congrés amb la seva estratègia de bloqueig de la política espanyola. Es veuen amb cor de dur a les urnes abstencionistes i mossegar votants d'ERC i JxCat. "Serem la sorpresa el 28-A", ha dit abans d'avisar que les enquestes, que majoritàriament els deixen sense el preuat escó per Barcelona, "són la tercera pota del règim". Una altra són els periodistes: "El 28-A, Ana Rosa , ens hauràs de trucar, i tu també, [Antonio García] Ferreras!". Si Fachin és diputat donarà joc segur. Altra cosa és que bloquegi res.