Torra crida tot l'independentisme a «reconstruir» la unitat després del 28-A

El president de la Generalitat, en un míting a Roses, reclama "recuperar l'esperit de l'1-O" i es compromet a "fer la República"

El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest dijous a Roses
El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest dijous a Roses | Laura Gómez / Junts per Catalunya
18 d'abril del 2019
Actualitzat el 19 d'abril a les 0:49h
El teatre municipal de Roses s'ha omplert aquest dijous pel míting de Junts per Catalunya (JxCat), que ha comptat amb la presència del president Quim Torra i els candidats Laura Borràs i Jaume Alonso-Cuevillas. Després de la roda de premsa de Jordi Sànchez d'aquest matí, la primera en directe des que està empresonat, Torra ha volgut enviar un missatge d'unitat a tot l'independentisme després de les eleccions espanyoles del 28 d'abril i pensant en la resposta posterior a la sentència del Suprem. També ha aprofitat per assegurar que cal tornar a "l'esperit de l'1-O"

"Estic trasbalsat. La imatge d'aquest matí amb en Jordi a la presó, amb aquella taula, la bandera d'Espanya, la imatge del rei, ha estat trasbalsadora. Aquesta imatge ens ha retornat a la cruesa que estem vivint", ha remarcat el president de la Generalitat, que ha demanat "retrobar-se en la unitat". "Vull dir a ERC, a Front Republicà i a la CUP que ens hem de retrobar en la unitat, perquè hem de ser capaços de donar una resposta democràtica, cívica i basada en el dret a l'autodeterminació", ha apuntat. "Envio una mà estesa per reconstruir la unitat. Ho haurem de fer, i ho tornarem a fer", ha indicat.

Segons Torra, JxCat és qui "millor" defensa els interessos de Catalunya, i ha tret pit per haver tombat els pressupostos de Pedro Sánchez. Ha aprofitat per criticar, en aquest moment, que el govern del PSOE hagi portat el decret llei per retornar la paga extra als funcionaris al Tribunal Constitucional (TC). "Es veu que la via del diàleg és el TC", ha indicat el president de la Generalitat. "Nosaltres som els del sí a l'autodeterminació, al referèndum i a la independència. Som la coalició del sí", ha recalcat.
 
"Defensarem la independència de Catalunya arreu. La volem i no perdrem el temps en repúbliques espanyoles ni en regnes d'Espanya", ha apuntat el president de la Generalitat, que ha situat Puigdemont com a "enemic públic número u" de l'Estat. Per això han fet una "trucadeta" al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, per tal que faci un informe segons el qual l'expresident no podria agafar l'acta d'eurodiputat. "Aquesta partida també la guanyarem", ha insistit.

La legitimitat de l'1-O, "viva"

Borràs ha assegurat que la roda de premsa de Jordi Sànchez ha demostrat que és un "ostatge polític" que "s'asseu a la taula a negociar". Els seus drets polítics estan "retallats", ha remarcat la candidata, que ha dit que se li ha posat la "pell de gallina" quan l'ha vist donar les gràcies a l'hora d'encetar la roda de premsa. "Som nosaltres els qui els hem de donar les gràcies a ells", ha assenyalat l'exconsellera de Cultura, que ha denunciat la "vida segrestada" que porten els dirigents encausats.
 

Laura Borràs, aquest dijous a Roses Foto: Laura Gómez / Junts per Catalunya


"Que un candidat hagi de fer una roda de premsa en presó preventiva significa que la democràcia, a l'estat espanyol, està en llibertat condicional", ha asseverat la número dos de la llista. "El mandat de l'1-O és viu, la legitimitat de l'1-O és viva, i està i estarà damunt la taula. De l'1-O, l'Estat només n'ha fet repressió, governi qui governi. Nosaltres en farem política, volem fer política a causa d'aquesta data", ha insistit. "Ens volen a la presó i a l'exili", ha advertit la número dos de JxCat.

Cuevillas, contra ERC

Cuevillas, molt aplaudit pel públic, ha assegurat que Puigdemont és "l'enemic públic número u". Ha atacat directament el diari El País per l'editorial sobre apartar-lo, i també les enquestes, que no són "creïbles". "Estan fetes molt al principi i no es coneixien els efectes Jacs [el seu acrònim] ni Borràs", ha insistit. "En aquestes eleccions que venen ara ens hi juguem el ser o no ser. Ens trobem davant d'un Estat ferit en el seu orgull", ha apuntat el cap de cartell per Girona. "Estan disposats a fer servir totes les forces legals i paralegals per reprimir-nos", ha apuntat l'advocat de Puigdemont, que ha retret a ERC no voler fer candidatures unitàries ni al Congrés, ni al Senat, ni a Europa.

"Si no anem junts és perquè alguns prioritzen objectius de partit i no de país. Nosaltres podem fer aquesta unitat que els partits no han volgut", ha insistit Cuevillas, que ha definit JxCat com la formació "més garantista" perquè "no és un partit". Fins i tot ha arribat a definir com a "cupaire" el president Torra. "El nostre únic objectiu és defensar el mandat de l'1-O", ha asseverat. "No anem de rebaixes ni a posar aigua al vi, no anem a forçar unes eleccions, no anem a intercanviar investidures", ha resumit.
 

Jaume Alonso-Cuevillas, aquest dijous en un míting de JxCat a Roses Foto: Laura Gómez / Junts per Catalunya


"L'Estat ha perdut completament el nord, a banda del nord-est, que som nosaltres. No podran perquè no defallirem. Aquí estem i aquí seguirem. En el cicle electoral que ara comencem ens ho juguem tots. Si no guanyem, ens esclafaran", ha ressaltat Cuevillas, que ha situat l'1-O com l'acte de desobediència civil "més gran" de Catalunya. També ha donat per fet que l'exili serà clau en la mesura que Puigdemont podrà recollir l'acta com a eurodiputat. "La batalla la jugarem a Europa amb àrbitres imparcials, no al Bernabéu", ha assenyalat l'ara dirigent independentista.

"Mentre tinguem presos i exiliats hem d'anar a Madrid", ha defensat Cuevillas, que ha demanat evitar que l'Estat posi "línies rojigualdes" en lloc de "vermelles". Ha considerat que les enquestes estan "manipulades" pel PSOE i ha apuntat que la millor manera de frenar la dreta és "votar independentisme". "No hem de votar PSOE perquè no és útil, és votar 155", ha recalcat l'advocat de l'expresident de la Generalitat. "Vagis per una banda o per una altra, sempre acaben sumant 155", ha indicat.

Un nou "momentum"

Montserrat Mindan, alcaldessa de Roses i presidenta del consell comarcal del l'Alt Empordà, ha assenyalat que JxCat defensa la independència "com a únic projecte de futur per a Catalunya". "No anem contra ningú, mirem endavant i volem gestionar els nostres recursos per a tothom", ha apuntat Mindan, que ha demanat "unitat" per ser "forts" a Madrid. "Hi ha qui diu que no hi hem d'anar a fer res, però JxCat ha de ser forta al Congrés per defensar l'1-O, els drets i les llibertats que ens han guiat", ha remarcat l'alcaldessa, que ha reclamat "dos o tres diputats" per Girona. 

En l'anterior legislatura, l'espai postconvergent en tenia dos -Jordi Xuclà i Sergi Miquel-, i ara les enquestes els n'atorguen un. El cap de cartell és Cuevillas, advocat de Puigdemont, que porta Miquel com a número dos. Al Senat, el candidat per Girona és Josep Maria Matamala, mà dreta de l'expresident de la Generalitat a l'exili. El seu company de llista és Josep Maria Cervera, alcalde de Port de la Selva i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Apel·lant a la victòria del 21-D en el camp independentisme, Cervera ha destacat el "projecte transversal" de JxCat també als municipis. "Hem fet progressar les nostres vides", ha insistit l'alcalde.

"La prioritat és defensar els drets i les llibertats dels ciutadans d'aquest país: de reunir-nos, de manifestar-nos i de decidir", assegura Josep Maria Cervera, número dos per Girona de JxCat al Senat

"Fa vuit anys estava enganyadament convençut que en l'Europa del segle XXI els drets estaven garantits", ha ressaltat Cervera. "Avui sé que la prioritat és defensar els drets i les llibertats dels ciutadans d'aquest país: de reunir-nos, de manifestar-nos i de decidir", ha apuntat l'alcalde del Port de la Selva, que ha demanat anar "al cor del repressor", "als budells del repressor", allà on "s'aprova el 155". "Si som capaços de traslladar el bon resultat del 28-A a les municipals i sobretot a les europees, estarem en disposició de generar un nou momentum i no anar a remolc", ha apuntat.