ERC confia en la irrupció de Junqueras per catapultar la seva campanya

Els republicans encaren la recta final convençuts de l'impuls de comptar amb la veu del seu líder, que intervindrà a la premsa, al míting de Cambrils diumenge i, previsiblement, al tancament a Badalona

Cartell de campanya amb el cap de llista d'ERC, Oriol Junqueras
Cartell de campanya amb el cap de llista d'ERC, Oriol Junqueras | Marc Puig
19 d'abril del 2019
Actualitzat a les 9:57h
A la cuina electoral del carrer Calàbria, els ànims estan ben amunt. Estan convençuts que estan marcant l'agenda de la campanya, celebren que el seu discurs no pateix cacofonies i que, no només no han patit cap ensurt -almenys fins ara, apunten-, sinó que a partir d'aquest divendres podran comptar amb "el factor" Oriol Junqueras. Per primera vegada des de que va ser empresonat el 2 de novembre del 2017, el líder d'ERC podrà interaccionar i respondre preguntes en directe des del centre penitenciari de Soto del Real.

Això marca un abans i un després en la campanya dels republicans, que han vertebrat la seva estratègia al voltant de la figura omnipresent i representant de "la transversalitat" de l'independentisme dialogant de Junqueras, a la qual ara, a més, posaran veu en viu i en directe. Aquest divendres, el líder d'ERC respondrà les preguntes dels periodistes a la roda de premsa de l'ANC i diumenge intervindrà amb Raül Romeva en un míting a Cambrils, el primer en què apareixerà en temps real per videconferència.

"Per a nosaltres té un impacte enorme. A la campanya del 21-D en els van silenciar i, ara. sumar la veu de l'Oriol, implica ampliar la nostra estratègia de forma bestial", explica el cap de campanya, Sergi Sabrià. De fet, més enllà del míting de diumenge i de les entrevistes programades, els republicans preveuen posar la cirereta al pastís en l'acte final de campanya diumenge a Badalona, on Junqueras i Romeva portaran la veu cantant des de Soto del Real.  

Els republicans preveuen comptar amb la intervenció en directe de Junqueras i de Romeva des de Soto del Real en l'acte de tancament de campanya, el 26 d'abril a Badalona

ERC rema per aconseguir fer realitat les enquestes que han augurat la seva victòria apel·lant els votants a fer possible que, per primera vegada, un partit independentista guanyi les eleccions espanyoles a Catalunya i que Junqueras entri al Congrés dels Diputats per recollir l'acta davant d'"aquells que el volen empresonat". Són conscients, però, que la fita no és fàcil perquè els sondejos apunten a aquestes alçades a un empat tècnic amb un PSC que reflota per l'efecte Pedro Sánchez i el vot útil que mou la por a un govern de dretes. 

Assumeixen com a real tant el risc que guanyin els socialistes com que finalment pugui ser ERC qui acabi quedant en primera posició. De moment, veuen el vent a favor. En primer lloc, confien en l'efecte que pugui tenir per sumar nous votants en la recta final de campanya les intervencions que farà Junqueras en els pròxims dies. "Tothom sap la importància que té per a nosaltres la figura de Junqueras i la transversalitat que representa la seva figura", sosté Sabrià, que insisteix en l'impacte positiu que ha tingut en l'equip de campanya el fet de poder comptar amb les intervencions de Junqueras i de Romeva: "No ho comptem amb vots, ho comptem amb il·lusió".

"Per a nosaltres té un impacte enorme. A la campanya del 21-D en els van silenciar i, ara, sumar la veu de l'Oriol, implica ampliar la nostra estratègia de forma bestial", explica el cap de campanya, Sergi Sabrià

De fet, el míting de Cambrils el diumenge, que ja ha estat anunciat com un acte que pivotarà en les intervencions en directe tant del cap de llista al Congrés com el del Senat des de Soto del Real, té tots els números per convertir-se en un nou acte central. "Serà cabdal", diu el cap de campanya, que ja estan gestionant una major afluència de gent i el canvi d'impacte que es preveu que tindrà el míting.

Una campanya sense polifonies ni enfrontament verbal a JxCat

Hi ha un altre factor que els republicans creuen que els afavoreix, i és el fet d'estar articulant una campanya sense polifonies, a diferència del que passa a Junts per Catalunya, que ha fet un discurs confús sobre si posa o no el referèndum com a línia vermella per a la investidura de Sánchez. S'han girat els papers respecte la campanya que van fer els republicans a les eleccions del 21-D, quan van patir, més que mai, l'absència del seu líder i es van llançar missatges contradictoris que van entorpir la victòria dins del bloc independentista a la qual aspiraven. Amb Junqueras empresonat, no van saber afrontar el ganxo del lema de Junts per Catalunya per "votar al president perquè pogués tornar" i es van quedar a 12.000 vots de la fita.

Conjurada ara per representar el paper de l'independentisme pragmàtic i dialogant amb el govern espanyol, ERC està exhibint el perfil més moderat d'un Gabriel Rufián que, a l'igual que la resta de dirigents que participen als mítings, segueixen fil per randa la consigna de no entrar en el cos a cos amb Junts per Catalunya. Per molts dards que arribin de la candidatura de Jordi Sànchez i Laura Borràs, la resposta és sempre la mateixa: "Respectem i desitgem molta sort a l'espai convergent".