El diagnòstic de Jordi Sànchez

La primera roda de premsa del candidat de JxCat des de la presó aporta claus rellevants per a la propera legislatura a Madrid enmig d'una gran expectació mediàtica

La sala de l'agència EFE des d'on s'ha seguit la roda de premsa de Sànchez
La sala de l'agència EFE des d'on s'ha seguit la roda de premsa de Sànchez | Junts per Catalunya
18 d'abril del 2019
Actualitzat a les 16:53h

Són les 22.38 de dimecres quan els responsables de premsa de Junts per Catalunya (JxCat) envien a través del grup de whatsapp de campanya la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) que autoritzava Jordi Sànchez a participar per videoconferència en la roda de premsa organitzada per l'Agència EFE des de la presó. A partir d'aquell moment, i a contrarellotge, es posa en marxa tot un dispositiu tècnic i periodístic per fer-la possible. Molt poques hores de son, una quantitat ingent de cable i una dosi de miracle fan que tot funcioni pràcticament a la primera amb poc marge per a proves.

Els periodistes esperen al vestíbul de la seu de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), un dels pocs organismes estatals radicat a Barcelona i que acull, també, la redacció de l'Agència EFE. Els responsables del mitjà i l'equip de campanya perfilen els últims detalls tècnics en una sala plena de cadires i amb una televisió de gran tamany per on s'ha de veure Sànchez. Es percep en l'ambient que el descans nocturn no ha estat precisament llarg, perquè no s'esperava una resposta tan ràpida de la JEC. Un membre de seguretat va apuntant els noms dels periodistes que entraran a la sala. A primera fila s'hi asseu Laura Borràs, número dos de JxCat a Madrid.

Sànchez compareix vestit amb americana blava, camisa blanca, llaç groc a la solapa i una escenografia al darrere que algú deu haver dissenyat amb tota la intenció del món: bandera espanyola de tamany gens menyspreable i foto del rei Felip VI. És la primera vegada que se'l veu en directe des de la presó, on porta tancat 549 dies de forma preventiva. Porta les respostes al cap, i parla amb un llenguatge diàfan. Critica les "línies vermelles" que posa Pedro Sánchez, però assegura la seva candidatura no en porta cap a Madrid. Insisteix que el referèndum és una "condició" per negociar amb el PSOE, però descarta situar-lo com a exigència indispensable "per responsabilitat". També subratlla que no serà immediat, sinó "en els propers anys".