Rufián considera una «derrota d'un Estat venjatiu» que Junqueras i Sànchez irrompin en la campanya

El candidat d'ERC assegura, després de fer un acte al centre penitenciari de Lledoners, que "no hi ha presons prou grans" per tancar els dirigents independentistes

Gabriel Rufián i Diana Riba, sortint de la presó de Lledoners
Gabriel Rufián i Diana Riba, sortint de la presó de Lledoners | ERC
18 d'abril del 2019
Actualitzat a les 16:25h
Les darreres autoritzacions de la Junta Electoral Central que permeten als candidats empresonats participar en rodes de premsa i mítings han sacsejat la campanya de les eleccions del 28-A. El número dos de la llista d'ERC, Gabriel Rufián, ha celebrat que s'obri aquest nou escenari tot considerant que es tracta de la "derrota d'un estat venjatiu que el que vol és fer calla i empresonar" però que finalment "no pot". Ho ha dit a les portes de la presó de Lledoners, on els republicans han fet el primer míting en un centre penitenciari. També han fet actes electorals, en paral·lel, a la presó de Puig de les Basses i Mas d'Enric.

"No tenen presons suficientment grans per empresonar els nostres companys", ha dit Rufián després de reunir-se a Lledoners amb una cinquantena d'interns amb dret a vot. Ha recordat que, en el cas Junqueras, va fer la setmana passada 50 anys i li demanen 25 anys de presó, amb la qual cosa es tracta pràcticament d'una "cadena perpètua". No ha volgut, però, entrar a valorar el contingut de les paraules de Jordi Sànchez a la roda de premsa que ha fet aquest dijous i que, per cert, s'ajusten precisament al discurs que està fent en aquesta campanya ERC. Simplement, ha recordat com Sànchez era president de l'ANC quan ell en formava part i que el "respecte molt", una afirmació que ha anat seguida ja del seu clàssic: "Desitjo molta sort a l'espai convergent".


Rufián ha explicat que els interns de Lledoners amb qui han intercanviat impressions segueixen fil per randa el judici al Tribunal Suprem i que els han manifestat el seu "rebuig" a la causa judicial que pesa sobre els líders independentistes i a les "mentides" d'alguns dels testimonis policials, malgrat que molts no són ni tan sols independentistes. "Estimen molt els nostres companys i no necessàriament voten a ERC. Simplement, són gent que ha conegut els nostres companys i se'ls estimen. Ens han transmès molta força per a ells", ha explicat. 

El dirigent republicà ha relatat també que els presos amb qui han compartit una hora i mitja estan "endolladíssims" a l'actualitat política i que estan molt "informats" però que se senten menystinguts pels partits polítics. "És un dels mítings més bonics que he fet mai. És molt necessari que se'ls tingui en compte", ha demanat Rufián, que ha emplaçat a altres dirigents com Pedro Sánchez, Pablo Casado o Albert Rivera a fer també actes electorals als centres penitenciaris. 

Els interns han fet a ERC "reivindicacions de sentit comú", que tenen a veure amb la durada de les visites, l'economat de la presó o el programa d'activitats culturals i lúdiques. Algunes d'elles, ha dit Rufián, intentaran incorporar-les al seu programa i d'altres ja van "en la línia" del que s'està impulsant des de la conselleria de Justícia.