Sànchez veu «inviable» aplicar el resultat de l'1-O per la repressió de l'Estat

En la roda de premsa organitzada per l'Agència EFE, el candidat de JxCat assegura que el resultat suposa un "mandat polític" però prioritza el referèndum acordat

Laura Borràs, durant el míting a Manresa amb la imatge de Jordi Sànchez projectada al darrere
Laura Borràs, durant el míting a Manresa amb la imatge de Jordi Sànchez projectada al darrere | Julio Díaz / Junts per Catalunya
18 d'abril del 2019
Actualitzat a les 14:00h

Primera roda de premsa de Jordi Sànchez des de Soto del Real des que va entrar a la presó ja fa 549 dies. El candidat de Junts per Catalunya (JxCat) ha apuntat que és "inviable" aplicar el resultat del referèndum de l'1-O arran de la "repressió" de l'Estat. Aquest missatge contrasta amb altres missatges que han anat emeten membres de la candidatura i de l'espai de JxCat -inclòs el president de la Generalitat, Quim Torra- que han reclamat anar a Madrid a "implementar" el "mandat" de l'1-O i també defensar la República catalana. En aquest context, Sànchez ha prioritzat el referèndum acordat.

Vestit amb americana blava, camisa blanca i llaç groc a la solapa, com quan compareix entre setmana al Tribunal Suprem, ha volgut fer una intervenció inicial detallada. "Tinc el convenciment que només treballant des dels valors de la democràcia i la voluntat d'exercir del dret a l'autodeterminació és el que m'ha fet presentar a les eleccions. Sóc innocent. Res del que s'està veient en aquest judici pot justificar la presó", ha remarcat, al mateix temps que destacava que no tenen "línies vermelles".

Preguntat per la campanya, ha insistit que el dubte és qui tindrà la força per negociar amb el PSOE després de les eleccions. "És la qüestió principal: com condicionem Pedro Sánchez en la propera legislatura. Aquí és on la veu de JxCat és determinant. Tenim voluntat de treballar una solució, ho volem fer des de la màxima transparència i lleialtat. Que algú pretengui que els problemes se solucionin fora de les urnes, fora d'un referèndum, és equivocar la solució. Hi serem amb voluntat de liderar el diàleg i trobar solucions, sent lleials a la voluntat de 2,3 milions de persones en l'1-O", ha apuntat.

Condicionar Sánchez

El paràmetre central, per tant, és "qui determinarà" el govern de Sánchez. "Les línies vermelles les pot posar el PSOE, o la dreta, però després el pragmatisme de qui vol governar i el sentit de la responsabilitat s'imposen. Estem convençuts que el PSOE té necessitat de trobar un soci estable per trobar solucions a la política espanyola i a la catralana. El referèndum formarà part de la solució i el PSOE acceptarà assumir un repte de responsabilitat històrica per resoldre el cas català. Nosaltres no tenim línies vermelles", ha assegurat el cap de cartell de JxCat.

En tot cas, però, el referèndum ha d'estar "damunt la taula". "Entre tots hem de trobar vies de sortida, i la via de sortida passa pel referèndum", ha apuntat Sànchez, que ha celebrat que Podem porti aquesta proposta al programa electoral malgrat que no la concreta ni especifica si quedarà "supeditada" a altres matèries". "Nosaltres volem formar part del diàleg, però no farem xecs en blanc ni pagarem per anticipat. Sánchez no ha complert amb el seu compromís quan va ser escollit, al juny, president del govern espanyol", ha ressaltat el dirigent independentista.

"Hi haurà d'haver concrecions. No hi haurà xecs en blanc i caldrà un compromís per part del líder del PSOE que es posarà mans a l'obra per trobar la manera de fer el referèndum. Serem lleials en el diàleg i no volem més un Estat que quan mira a Catalunya ni fa ni deixa fer", ha apuntat el candidat de JxCat. "Necessitem un govern que sigui actiu per construir espais d'acord i de diàleg", ha apuntat.

Petició urgent

JxCat va fer arribar la petició dimarts al vespre, després que la JEC autoritzés el candidat d'ERC, Oriol Junqueras, a comparèixer divendres des de Soto del Real en la roda de premsa organitzada per l'ACN. Sànchez porta empresonat des del 16 d'octubre del 2017 i, malgrat haver concedit entrevistes per escrit, no ha pogut respondre en directe preguntes dels periodistes des que la jutge Carmen Lamela el va privar de llibertat. Al Suprem s'enfronta a 17 anys de presó per un presumpte delicte de rebel·lió.

La Junta va considerar que malgrat l'informe en contra d'Institucions Penitenciàries –que igual que en el cas de Junqueras demanava que no es permetés la roda premsa perquè "afectaria negativament el funcionament del centre penitenciari"- no hi ha prou motius que impedeixin l'autorització del contacte informatiu. Per això ordena que es permeti fer, tot i que estableix que no s'allargui més enllà de la una del migdia, quan s'inicia el repartiment del dinar al centre penitenciari madrileny, on hi ha els presos homes.