Puigdemont combatrà als tribunals europeus les traves de l'Eurocambra

L'expresident disposa de dos informes favorables a la seva immunitat en cas de ser eurodiputat, però un document de la institució insisteix que ha de passar per Espanya a recollir l'acta

Carles Puigdemont, en una visita a la presó de Neumünster fa tres setmanes
Carles Puigdemont, en una visita a la presó de Neumünster fa tres setmanes | Junts per Catalunya
17 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:53h
Carles Puigdemont anirà al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), situat a Luxemburg, en cas que el Parlament Europeu l'obligui a anar a Espanya a recollir l'acta d'eurodiputat. Així es desprèn dels missatges que ha transmès -en públic i en privat- Junts per Catalunya (JxCat) després d'un informe encarregat per Antonio Tajani, president de l'Eurocambra, segons el qual no disposaria d'immunitat després de ser escollit, sinó que hauria d'esperar a recollir l'acta físicament a Madrid per gaudir d'aquesta prerrogativa. "Dir que ha d'anar a Espanya és tant com dir que el volen a la presó", ha denunciat la candidata de JxCat al Congrés, Laura Borràs, en un míting celebrat a Vilanova i la Geltrú. Puigdemont, de moment, es manté en silenci. "El volen apartar", ha diagnosticat Quim Torra en un acte de campanya a Mataró.

L'expresident de la Generalitat disposa, des de fa setmanes, de dos informes elaborats per dos equips diferents que coincideixen en un aspecte fonamental: només ser escollit ja disposa d'immunitat parlamentària i, per tant, podria tornar a Catalunya. L'existència d'aquests documents la va revelar Elsa Artadi, membre del cercle de confiança de  Puigdemont, en una entrevista a NacióDigital. Sense tenir-los, el líder de JxCat no hauria fet el pas per liderar la llista de JxCat a Europa. La immunitat és clau per entendre el pla de Puigdemont: sobre seu hi pesa una ordre de detenció per rebel·lió i malversació de fons públics que fan inviable que torni sense ser detingut.

En essència, l'informe encarregat per Tajani -un dels principals dirigents del PP europeu i entusiasta defensor de la unitat d'Espanya, per la qual cosa va ser premiat amb el Príncep d'Astúries l'any 2017 en una cerimònia presidida per Felip VI- indica que la recollida de l'acta ha de ser "física". Les prerrogatives derivades de ser eurodiputat, segons el text, no tindrien efecte fins que es constitueixi la nova legislatura a Estrasburg el proper 2 de juliol. Els informes de Puigdemont, però, insisteixen en el contrari: un cop escollit, ja disposaria de la immunitat parlamentària i, per tant, podria complir amb el compromís de tornar a Catalunya sense arriscar-se a una detenció.


Es tracta d'un compromís que ja va assumir en les eleccions del 21-D, però en aquell moment no va explicar quin mecanisme faria servir per tornar immediatament després dels comicis. Fonts de JxCat asseguren, en tot cas, que la immunitat comença "en el moment en què s'és escollit i no quan es recull l'acta", tal com queda recollit en un informe -anomenat Donnez- del 1986 de la cambra comunitària que es refereix a la immunitat. "Entenem que no és Tajani no és qui ha de decidir sobre aquesta qüestió, sinó el Tribunal Luxemburg", asseguren des de la candidatura.

Fonts de JxCat insisteixen que la immunitat s'obté en el momernt de ser escollit i no quan es recull l'acta, i indica que l'última paraula no la té Tajani

Dirigents consultats per NacióDigital indiquen que, en la campanya de les europees del 26 de maig, Puigdemont té intenció d'explicar el marc legal que li donaria la immunitat i que, de fet, li serviria per emprendre el camí de tornada. Una de les decisions que JxCat encara no té resolta és si agafar l'acta d'eurodiputat li permetria mantenir viu el somni de tornar a ser investit president de la Generalitat. Una promesa que està en stand by des que es va suspendre el debat del 30 de gener del 2018 i que ha anat revifant en algunes fases de la legislatura. L'argumentari oficial de l'entorn de Puigdemont és que l'expresident és un "objectiu a abatre", de la mateixa manera que ho és JxCat.

La restitució i Tajani

"Ja veurem en aquell moment com ho gestionem. Haurem de veure com les altres peces funcionen, inclosa la modificació del reglament del Parlament, que està anant extremament lenta. Anirem veient en cada moment com gestionem aquesta etapa final, anirà en funció de les coses que passin", reflexionava Artadi aquest cap de setmana en l'entrevista publicada per aquest diari. Segons l'informe encarregat per Tajani, però, existeixen dubtes sobre si podria arribar a ocupar plaça d'eurodiputat.

Especialment si és "detingut", com apunta el text. En aquest context, "les autoritats judicials espanyoles haurien d'autoritzar que pogués complir amb els tràmits" per ser inclòs en la llista que Espanya comunia al Parlament Europeu. Sense autorització, la recollida de l'escó "dependria de les autoritats judicials espanyoles", remarca l'informe Tajani. Un document que marca la campanya de les europees però també la dels comicis espanyoles del 28-A, en els quals Puigdemont és un dels principals actius de JxCat.

Gonzalo Boye, advocat de l'expresident, assegura que l'informe és una "maniobra matussera" de Tajani

Tajani, que fa només unes setmanes va elogiar el dictador italià Mussolini, és ara al centre dels atacs de JxCat. "És una maniobra matussera per part seva", va reflexionar Gonzalo Boye, advocat internacional de l'expresident i convertit en una de les estrelles mediàtiques del procés. Si hi ha batalla a Europa, Boye hi serà, així com també tot l'equip de defensa que ja va actuar amb les euroordres del Tribunal Suprem. Un cop passin les espanyoles, el principal front que jugarà Puigdemont serà el comunitari. És on s'hi juga bona part del seu capital polític al capdavant de JxCat.