ENTREVISTA: ELECCIONS MUNICIPALS 2019

​Anna Erra: «Amb ERC hi ha la voluntat de crear consensos i noves dinàmiques a Vic»

L'actual alcaldessa i candidata de Junts per Catalunya-Vic es veu "amb ganes" de fer pactes si guanya els comicis de maig, però primer amb els que li han estat fidels durant el mandat que acaba

per Carles Fiter, Vic | 17 d'abril de 2019 a les 13:27 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'actual alcaldessa de Vic Anna Erra repeteix com a candidata per a les eleccions municipals del proper 26 de maig. Aquesta vegada, sota les sigles de Junts per Catalunya - Vic. "Si aconsegueixo l'alcaldia, em veig amb ganes de fer pactes" explica en una entrevista a NacióDigital. Aquests acords podrien ser amb l'actual primera força de l'oposició, ERC, amb qui hi ha hagut un acostament després de l'aprovació del pla urbanístic.


"Amb ERC, hi ha la voluntat de crear consensos i noves dinàmiques", diu Erra, remarcant que ja ha parlat amb la candidata de la formació Maria Balasch. "Ens convé treballar temes conjuntament, si ha de ser amb coalició o projectes, ja es veurà per les aritmètiques". Tot i això, remarca que per "la fidelitat" dels companys de viatge que ha tingut en aquest mandat "primer seré deferents amb ells". Erra es refereix a Benjamí Dòniga, regidor no-adscrit (abans del PSC), i Arnau Martí, de Vic Per a Tots.

Erra acaba un mandat que valora positiu i destaca que s'ha complert el 88% del programa. Tot i això, hi ha dos principals projectes que han fracassat: la implementació del sistema de recollida de residus porta a porta i un projecte per al Mercat Municipal de Vic. Cap d'aquestes propostes formarà part del programa de la candidata de JxCat. Per contra, Erra aposta pels equipaments a la vora del riu "per cosir la ciutat" com la nova biblioteca, una possible residència d'estudiants a les Adoberies o el Campus de Salut. També proposa la tecnificació de l'esport amb un Club d'Alt Rendiment (CAR) i la creació o acollida d'una nova fira relacionada amb el món de la moda.


- Com valora el mandat que està a punt d'acabar?

- Positiu. És un mandat en què s'ha treballat molt i, fins i tot, podem dir que hem complert un 88% del programa amb el qual ens vam presentar.

 

Anna Erra candidata de Junts per Catalunya a les eleccions municipals del 2019 a Vic Foto: Josep M. Montaner


- Tot i que a l'inici de mandat va dir que no hi hauria "grans projectes". Quins en destacaria?

- Estem molt contents d'haver aconseguit el projecte de la Facultat de Medicina, per nosaltres va ser un projecte clau i important per la ciutat. També hem pogut anar fent diversos projectes en diferents barris i millorar molts espais de la ciutat i, a partir, d'aquí tot el treball social que s'ha fet.

- Parla d'un 88% complert. Què no s'ha pogut fer d'aquest 12% restant?

- No s'ha pogut fer el porta a porta, que al final no hi ha hagut prou consens polític per fer-lo. També ens vam comprometre amb el Mercat Municipal i tampoc ha estat possible. Aquests són dues peces clau que no han pogut ser viables.

"Abandonem el porta a porta, políticament la ciutat no estava prou madura per trobar consensos"


- En aquest mandat que acaba, s'ha fracassat en dues ocasions a l'hora d'implementar el sistema de recollida de residus porta a porta. Ara s'han renovat els contenidors. Veurem la implementació del porta a porta en el seu programa o l'abandonen?

- L'abandono de la manera tan completa com el volíem. Ara la ciutat ja ha fet una aposta per nous contenidors. Va semblar que políticament la ciutat no estava prou madura per trobar aquests consensos i per ser capaços de posar aquest projecte de ciutat per davant de les discussions polítiques. S'ha de deixar pair i tornar a treballar perquè en el primer moment que es pugui tornar a plantejar. Això no vol dir que no es faci una bona recaptació i tria de residus, i que es treballi molt perquè la gent no deixi escombraries a les entrades de la ciutat i sigui molt conscient dels residus que provoca.
 

Anna Erra candidata de Junts per Catalunya a les eleccions municipals del 2019 a Vic Foto: Josep M. Montaner


- Sobre el Mercat Municipal, en el passat ple de gener es va evidenciar que l'equip de govern tenia altres projectes prioritaris com la nova biblioteca o les Adoberies. Com afrontaran el deteriorament del mercat?

- Vam fer un projecte treballat amb els paradistes del mercat, però s'ha de tenir clar que hi ha una concessió administrativa i ells són propietaris fins d'aquí a 13 anys. Podem ajudar fins a un cert punt. El fet que no es posessin d'acord, ara tenim un projecte obsolet que s'ha de renovar. Si només queden 13 anys de concessió, ho veig difícil que puguin apostar-hi econòmicament. L'única cosa que veig viable i possible és derivar els paradistes en espais buits que hi pugui haver a la ciutat i pensar què i com fer un nou projecte del Mercat Municipal de cara el futur. El mandat que deixem era el del mercat municipal perquè a l'altre tenim la biblioteca, i no hi ha diners públics per a tot.

- D'altra banda, va fixar la reubicació de l'antena del carrer de Sant Fidel durant l'estiu. Pot ser una realitat abans de les municipals?

- Em vaig comprometre a l'estiu. La moció que es va aprovar ha d'entendre fins a quin punt l'Ajuntament té competències. El nostre compromís era trobar les ubicacions. Hem apretat perquè els ritmes fossin el més ràpid possible amb Telefonica. Estic optimista i segur que a l'estiu serà fora perquè de les 2 ubicacions ja han entrat el permís d'obres i falta desencallar la del jutjat.

- Acaba el mandat amb un pla urbanístic (POUM) aprovat al ple de Vic, i a l'espera del "sí" definitiu de la Generalitat. Tot i això, no hi ha una solució a la pota sud de la ciutat. Tenen cap proposta en aquest sentit?

- Un dels regals que ens vam trobar en aquest mandat va ser fer un POUM nou. Fer-lo amb 4 anys és un èxit de la ciutat, de l'equip del POUM i la regidora. Sobre el projecte de la pota Sud, no el veiem gens clar i per això doncs vam demanar que no es dibuixés res i que s'havia de replantejar. Amb això hem fet alguns treballs amb la Generalitat i els alcaldes del territori per trobar llocs alternatius. S'ha de dir que ara està en fase tècnica i no hi ha cap proposta. Ara s'està treballant, però segur que la sortida que estava tan a prop de la ciutat no podrà ser.

"Si aconsegueixo l'alcaldia, em veig amb ganes de fer pactes"


- Durant aquest mandat ha tingut com a companys de viatge Benjamí Dòniga, exregidor del PSC, i Arnau Martí, de Vic Per a Tots. Si aconsegueix l'alcaldia, quins pactes veu possibles?

- A mi m'agrada treballar amb altra gent. Tot el que és fer un pacte, et fa ser més exigent i, fins i tot, com m'ha passat amb l'Arnau Martí, el fet d'incorporar coses molt més ràpid. Per exemple la tarifació social. En el moment en què fas un pacte incorpores aquest punt que per nosaltres també ha estat important. Si aconsegueixo l'alcaldia, em veig amb ganes de fer pactes i a veure si ens podem entendre.
 

Anna Erra Foto: Josep M. Montaner


- Amb el "sí" d'ERC en l'aprovació del POUM, s'ha produït un acostament entre l'equip de govern i la primera força de l'oposició. Aquest acostament pot fer intuir un govern de coalició?

- Tot està obert. Els vaig agrair molt. Hi ha hagut esforç per les dues bandes. És veritat que al llarg del mandat ha estat el partit polític amb qui més ha costat trobar consensos. Hem posat per davant la ciutat. He parlat amb la candidata d'ERC amb la voluntat de ser capaços de crear consensos i unes dinàmiques noves. Girar-nos l'esquena no és bo per la ciutat, sinó que ens convé treballar temes conjuntament. Si ha de ser amb coalició o projectes, ja es veurà per les aritmètiques. També he de dir que per la fidelitat que he tingut els que han estat al meu costat, primer seré deferents amb ells.

- A més de vostè, 5 dels 10 primers de la seva llista ja són regidors a l'Ajuntament de Vic. Si continua com a alcaldessa, hi haurà grans canvis o aposta una línia continuista?

- Pot ser que alguns regidors mantinguin les regidories. Però això no vol dir que puguem sumar en alguna altra activitat. En aquella conferència, ja vaig explicar les línies que hem d'acabar de treballar. Sobretot, acabar de cosir aquesta ciutat que hem planejat.

- Quins projectes planteja?

- Un dels punts principals és el riu. Una de les grans apostes és la nova biblioteca i les Adoberies. I al final del riu, hi tenim el Campus de Salut que traslladarem. Tota aquesta línia ens ajuda a fer aquesta ciutat amb la força del riu i una aposta per accedir-hi, com una ciutat verda. En definitiva, fer una ciutat més saludable.

- Ara passava de puntetes per sobre les Adoberies. Quin projecte tenen pensats? Va dir una residència d'estudiants...

- Sí, hi ha diferents hipòtesis. Hem de pensar-hi més conjuntament amb la universitat, però estem treballant la idea de fer una residència per estudiants. Sabem que només podem ocupar les parts de dalt.
 

Durant l'entrevista amb Anna Erra. Foto: Josep M. Montaner


- Després del trasbals en el procés d'elecció del rector, com veu el projecte universitari?

- Molt fort. Tot i trobar-nos amb una situació anòmala de la renúncia d'un rector, es va demostrar la força de la universitat i la maduresa amb la federació amb Manresa. Tot i el trasbals, hi va haver serenor i tranquil·litat. La institució va entendre el moment i sobretot un agraïment a Joan Masnou que va saber suplir-ho. Pel que fa als estudis, estic veient que estem creixent amb molta força cap a la Catalunya interior.

"Volem ser un pol d'atracció d'esport i de talent esportiu"


- Durant la conferència va posar èmfasi en diversos projectes educatius, com el batxillerat esportiu i la creació d'un Centre d'Alt Rendiment. Faci'ns cinc cèntims.

- Una de les grans apostes per la ciutat és que l'esport és molt important. Vam treballar per aconseguir el batxillerat esportiu. Per anar fent l'itinerari i aconseguir la unió amb CAFE, ens va semblar una bona aposta ser captadors de talent esportiu i crear fins i tot un CAR. Volem ser també una peça clau en tecnificació de l'esport, com l'hoquei, en el qual som referents. Volem ser un pol d'atracció d'esport i de talent.

- Fa relativament pocs mesos presentaven l'app de la Guàrdia Urbana. Com ha avançat la seguretat en els barris que antigament havien estat més conflictius?

- La ciutat és un gran conjunt de complexitats i com a Ajuntament has de donar resposta a les situacions que s'hi viuen. Hem vist que la gent vol un contacte molt ràpid amb la Guàrdia Urbana i sentir-se segura. Aquesta app és portar la Guàrdia Urbana a la butxaca. Per donar sensació de seguretat, la millor manera és que la gent envaeixi el carrer.. Llavors tots aquells que creen les situacions d'inseguretat, els allunyem.
 

Anna Erra Foto: Josep M. Montaner


- En la conferència, també va proposar una residència d'avis. On l'ubicarien? En què consistiria?

- El POUM ja té contemplada situar-la a prop de la residència del Nadal. Ens estem trobant que està envellint la població i per això apostem per una ciutat més saludable. Tot allò que fem de prevenció, ens ho estalviarem en medicació, metges i arribar a ser més autònoms en el moment de l'envelliment. Tot i això, ens cal una nova residència. Hi ha una peça a la zona de Sant Sixt. La idea seria aprofitar els serveis del Nadal i créixer en espai d'habitatge i aprofitar que estiguessin molt connectats.

"Quant a fires, ens agradaria treballar cap al món de la moda i convertir-nos en referents i aparador d'aquest sector"


- Créixer en fires també va ser una de les seves suggerències. Quina tenen pensada?

- Ens agradaria treballar cap al món de la moda i convertir-nos en referents d'aquest sector o convertir-nos en un aparador. Estem treballant en aquest sentit.

- Si repetís com alcaldessa, quina actuació li agradaria que fos la primera?

- La primera pedra de la Biblioteca.

- En l'àmbit comarcal, quin paper ha de jugar Vic com a capital d'Osona?

- Diria que hi ha dos aspectes importants. Un seria treballar en l'àmbit de l'educació. Sabem que tenim una mancança en l'FP i s'està treballant a nivell comarcal. A les empreses els falta gent preparada i ens sembla que perdem tota una colla d'alumnat que hauria d'anar cap aquí. I l'altra, és el polígon comarcal, de Vic cap a Folgueroles, per ser atractius per empreses que necessiten força espais. Pel lloc estratègic que estem situats, hem de donar possibilitats a grans empreses que puguin venir a Osona.

- Per acabar, durant la xerrada de presentació reivindicava Vic com una peça clau dins la República Catalana. Està a punt Vic?

- Vic està a punt i ho ha demostrat cada vegada. Sabem que per la situació que estem vivint, els municipis continuarem tenint un paper important per salvaguardar el moment que estem vivint i fer l'empenta final per decidir quin país volem.

Titulars més destacats:

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació