VÍDEO L'avís de Pina a Marchena que ha fet esclatar de riure el tribunal

Una vintena de testimonis relaten episodis de violència amb els votants, que estaven "organitzats" per impedir l'operatiu policial

17 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:03h
Nova sessió del judici i desfilada de policies espanyols que van actuar l'1-O. Avui toca que declarin 21 agent que van intervenir a Lleida, després que ahir passessin una vintena d'agents per relatar la seva experiència a Tarragona i Girona el dia del referèndum. La tesi dels policies és clara, i concorda amb el relat de la Fiscalia, que és qui els ha citat: violència dels votants i connivència amb els Mossos.

Un dels moments més surrealistes de la jornada ha estat quan un inspector de la policia espanyola ha entrat a la sala per declarar com a testimoni. L'advocat Jordi Pina ha fet notar que aquest testimoni ja havia declarat. "Sí, vaig declarar dijous a la tarda...", ha dit l'inspector. "Doncs... què faríem sense vostè senyor Pina?", ha dit Manuel Marchena en to d'humor. La tensió al Suprem s'ha destensat durant uns minuts, davant l'error la sala. Marchena ha acomiadat el testimoni i ha fet passar el següent. Abans que entrés, ha demanat a Pina que estigui atent un altre cop per veure si hi ha cap error. 



"Els Mossos van dir que no col·laborarien"

Un dels testimonis del matí -el setè- ha estat un inspector de la policia espanyola que va intervenir al CAP Cappont. Ha dit que va ser el centre més complicat on va intervenir. Quan van arribar hi havia unes 200 persones, amb una "actitud estranya". Ha assegurat que van treure els ciutadans que els impedien entrar al centre "de manera agressiva". Ha especificat que a primera fila hi havia "dones, gent gran i menors". La sortida, ha dit, "va ser molt violenta": "Va costar molt sortir. Hi havia una turba violenta, ens van escopir, ens van insultar i vaig sortir lesionat", ha explicat. 

L'inspector ha explicat que hi havia Mossos a tots els centres on va anar i que alguns "van verbalitzar que no participarien". "Dos agents van demanar que esperéssim a actuar, ho vam fer i quan va arribar el seu superior ens van dir que no participarien", ha assegurat a preguntes de la Fiscalia. A preguntes de l'Advocacia de l'Estat, el testimoni ha afirmat que els van ensenyar la interlocutòria del jutge. "Em van dir que els sabia molt greu però que no podien fer res", ha insistit. 

A preguntes de les defenses, el testimoni ha dit que va explicar als Mossos l'operatiu. "Els vaig demanar que col·laboressin i parlessin amb la gent per treure la gent gran", ha apuntat, i ha afegit que no esperaven que els Mossos "intervinguessin" en l'operatiu, però que només els van demanar "parlar" amb la gent.

El vuitè testimoni que va actuar en el mateix centre ha ressaltat la presència de gent jove al CAP Cappont. Ha dit, com la resta d'agents, que la sortida va ser pitjor que l'entrada. També ha explicat que es va demanar col·laboració als Mossos i s'hi van negar. "Durant els enfrontaments, una persona em va treure la caputxa que portava i em a dir que ara veia 'la cara del feixisme'", ha explicat a preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal. L'agent també ha dit que va resultar lesionat i que va anar al metge l'endemà. "Vaig considerar que no era greu", ha explicat.

A preguntes de les defenses, l'agent ha explicat que es van utilitzar les defenses per "obrir camí". "Es van utilitzar com a defensa, no com a eina d'agressió", ha explicat per respondre a Jordi Pina. En el replegament, ha dit que no sap què van fer els agents. "L'assetjament era pitjor que a l'entrada", ha apuntat. Al centre Cappont, l'agent ha dit que no va veure cap persona sent atesa per personal sanitari i ha assegurat que no va veure si algun policia va enregistrar l'actuació policial.