La policia espanyola assegura que els Mossos van dir que no col·laborarien amb el cos l'1-O

Una vintena de testimonis que van intervenir a Lleida relaten episodis de violència amb els votants, que estaven "organitzats" per impedir l'operatiu policial

El fiscal Cadena, aquest dimecres
El fiscal Cadena, aquest dimecres | ND
17 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:49h
Nova sessió del judici i desfilada de policies espanyols que van actuar l'1-O. Avui toca que declarin 21 agent que van intervenir a Lleida, després que ahir passessin una vintena d'agents per relatar la seva experiència a Tarragona i Girona el dia del referèndum. La tesi dels policies és clara, i concorda amb el relat de la Fiscalia, que és qui els ha citat: violència dels votants i connivència amb els Mossos. Al matí, la immensa majoria dels testimonis (més d'una desena) han relatat com van viure la intervenció policial al CAP Cappont, de Lleida. 

Un dels testimonis, concretament el setè, ha estat un inspector de la policia espanyola que va intervenir al CAP Cappont. Ha dit que va ser el centre més complicat on va intervenir. Quan van arribar hi havia unes 200 persones, amb una "actitud estranya". Ha assegurat que van treure els ciutadans que els impedien entrar al centre "de manera agressiva". Ha especificat que a primera fila hi havia "dones, gent gran i menors". La sortida, ha dit, "va ser molt violenta": "Va costar molt sortir. Hi havia una turba violenta, ens van escopir, ens van insultar i vaig sortir lesionat", ha explicat. 

L'inspector ha explicat que hi havia Mossos a tots els centres on va anar i que alguns "van verbalitzar que no participarien". "Dos agents van demanar que esperéssim a actuar, ho vam fer i quan va arribar el seu superior ens van dir que no participarien", ha assegurat a preguntes de la Fiscalia. A preguntes de l'Advocacia de l'Estat, el testimoni ha afirmat que els van ensenyar la interlocutòria del jutge. "Em van dir que els sabia molt greu però que no podien fer res", ha insistit. 

A preguntes de les defenses, el testimoni ha dit que va explicar als Mossos l'operatiu. "Els vaig demanar que col·laboressin i parlessin amb la gent per treure la gent gran", ha apuntat, i ha afegit que no esperaven que els Mossos "intervinguessin" en l'operatiu, però que només els van demanar "parlar" amb la gent.

El vuitè testimoni que va actuar en el mateix centre ha ressaltat la presència de gent jove al CAP Cappont. Ha dit, com la resta d'agents, que la sortida va ser pitjor que l'entrada. També ha explicat que es va demanar col·laboració als Mossos i s'hi van negar. "Durant els enfrontaments, una persona em va treure la caputxa que portava i em a dir que ara veia 'la cara del feixisme'", ha explicat a preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal. L'agent també ha dit que va resultar lesionat i que va anar al metge l'endemà. "Vaig considerar que no era greu", ha explicat.

A preguntes de les defenses, l'agent ha explicat que es van utilitzar les defenses per "obrir camí". "Es van utilitzar com a defensa, no com a eina d'agressió", ha explicat per respondre a Jordi Pina. En el replegament, ha dit que no sap què van fer els agents. "L'assetjament era pitjor que a l'entrada", ha apuntat. Al centre Cappont, l'agent ha dit que no va veure cap persona sent atesa per personal sanitari i ha assegurat que no va veure si algun policia va enregistrar l'actuació policial. 

Dos testimonis més de la policia -el novè i el desè del dia-, també en relació al CAP Cappont, han insistit en el que han dit la resta de policies. "La gent a l'arribada estava més tranquil·la, però durant la intervenció estaven més violents i, a la sortida, molt més", ha assegurat un dels policies. Ha dit també els votants van llançar "pedres, paraigües i ferros petits". L'agent ha dit també que els mossos no van col·laborar i que molts companys van acabar lesionats. L'altre testimoni, que ha declarat minuts després, ha reiterat la mateixa idea: "La gent se'ns abraonava a la sortida", ha relatat.

Retirant la gent gran "com si fossin de la família"

Un altre testimoni, un oficial de la policia espanyola que ha estat l'onzè d'aquest dijous, ha insistit en la negativa dels Mossos a ajudar al cos i ha assegurat que hi havia "una atmosfera molt violenta". Ha relatat que van patir "insults, amenaces, agressions, escopinades..." i que ell va patir una lesió. El testimoni ha explicat que l'operatiu era el mateix en tots els centres, i ha assegurat que van trobar "menors i gent gran a primera línia i, darrere, joves". També ha dit que els voatnts van colpejar el cotxe policial i van provocar desperfectes.

A preguntes de les defenses, el testimoni ha assegurat que a la gent gran que hi havia als centres l'acompanyaven fora com si fossin de la seva família. Ha explicat que va anar al metge per mirar-se la lesió l'endemà del referèndum, i ha insistit que no va veure ningú utilitzar les defenses reglamentàries. Preguntat concretament per l'IES Caparrella, de Lleida, no ho ha pogut assegurar. L'agent ha dit que no va veure que els agents de la Unitat d'Intervenció traguessin gent "llançant-los violentament".

Un dels agents que va intervenir al centre Joan Carles I, més enllà de relatar el mateix que la resta de testimonis, ha destacat la presència d'un cordó de Bombers. "Hi havia una fila de bombers que impedien l'entrada dels agents. Els vam haver de fer fora", ha explicat a preguntes de la Fiscalia. El dotzè testimoni ha assegurat que va patir una distensió a l'espatlla quan "ajudava" la gent a aixecar-se. "Quan intentava aixecar una persona vaig notar una estrebada", ha explicat, i ha dit que va veure "ploure escopinades". 

A preguntes de les defenses, l'agent ha dit que va treure la porra com a "mesura dissuasòria", però no la va fer servir. Sobre l'home que va patir un infart al centre Caparrella, l'agent ha dit que el va veure molt bé. "Crec que quan vam entrar al centre, aquest senyor ja havia estat atès", ha dit. 

Marchena, a Pina: "Què faríem sense vostè?" 

En la declaració d'un dels testimonis s'ha produït un dels moments més divertits del judici. Un inspector de la policia espanyola ha entrat a la sala per declarar com a testimoni. L'advocat Jordi Pina ha fet notar que aquest testimoni ja havia declarat. "Sí, vaig declarar dijous a la tarda...", ha dit l'inspector. "Doncs... què faríem sense vostè senyor Pina?", ha dit Manuel Marchena en to d'humor. La tensió al Suprem s'ha destensat durant uns minuts, davant l'error la sala. Marchena ha acomiadat el testimoni i ha fet passar el següent. Abans que entrés, ha demanat a Pina que estigui atent un altre cop per veure si hi ha cap error. Podeu veure el moment aquí. 

La sorpresa de veure "un nen" en els col·legis de l'1-O

Un dels testimonis, concretament el tercer del dia, ha explicat que va intervenir al Centre d'Atenció Primària (CAP) Cappont de Lleida. Ha explicat que quan van arribar, la gent -unes 200 persones- estava a l'espera "de la reacció" que la gent tingués. "Bloquejaven l'accés al centre", ha dit, i ha assegurat que va veure un home que portava un nen. "Em va sorprendre, perquè no em va semblar lògic que portessin un menor a un lloc on podia resultar ferit", ha relatat al fiscal. L'agent ha explicat que hi va haver gent que va col·laborar, però que en altres casos "no va haver més remei" que utilitzar la força.

"Em van lesionar mentre ens replegàvem. Les 200 persones inicials es van triplicar o quadriplicar", ha dit, i ha especificat que va ser lesionat abans de treure la defensa. "Vaig tenir contusions a l'espatlla, crec que van ser puntades, però no ho vaig veure", ha explicat. També ha assegurat que la gent els va rodejar quan volien sortir del centre. El testimoni ha explicat també que va veure agents dels Mossos quan van arribar, però que no els va veure més.

A la sortida, un cop s'havia desallotjat els votant i requisat el material, "la gent impedia que marxéssim del lloc". L'agent, que va intervenir en diversos centres, ha explicat que a tot arreu ve veure la mateixa situació. "Hi havia un efecte crida, el més complicat era quan ens havíem de replegar", ha assegurat.

En el torn de les defenses, l'agent ha admès que va veure gent amb clavells. També ha explicat que no recorda que cap agent gravés la intervenció amb el mòbil. A preguntes de Benet Salellas, l'agent ha dit que va ser atès de les lesions el dia 1 a la tarda, malgrat que l'advocat ha fet notar que el van atendre el dia 2.

Mirades d'odi i una actuació "exemplar"

El quart testimoni també va intervenir al CAP Cappont. Ha dit que hi havia unes 300 persones que els van donar puntades de peu i els van insultar. "Em van fer mal en un dit", ha explicat. El testimoni també ha dit que va veure una parella dels Mossos que no els va ajudar. "El replegament va ser molt més complicat, el nombre d'assistents va augmentar i ens barraven el pas", ha relatat a preguntes de la Fiscalia. Va ser en aquest moment, segons ha explicat, que va patir les ferides. Va actuar en més centres, però el Cappont va ser on va veure més "virulència". "En la resta de col·legis va ser una actuació serena i molt pocs ferits", ha explicat,  i ha especificat que en el CAP Cappont va haver-hi cinc o sis agents ferits. "L'actuació va ser exemplar", ha assegurat, "no va ser una massacre com alguns volen fer creure". 

El cinquè testimoni també va intervenir en aquest centre de Lleida. Ha assegurat que la gent els mirava amb "cares d'odi i de menyspreu", i ha admès que no sap si se'ls va llegir l'ordre del jutge d'intervenir el material electoral. Ha explicat que va rebre un cop a la cama que li va provocar un hematoma, i que em moment de la sortida va ser el més complicat. "Hi havia gent que bloquejava el pas. La gent s'asseia, donava cops als vidres... I el cap de l'operatiu va prendre la decisió de sortir marxa enrere", ha explicat. L'agent també ha insistit que els Mossos que hi havia no els van ajudar: "Es van apartar i no van fer res", ha afirmat a preguntes del fiscal. En la resta de centres on va intervenir no va haver-hi complicacions. 

A preguntes de les defenses, l'agent ha assegurat que no va veure cap ciutadà ferit ni tampoc si es va requisar material electoral. El testimoni ha explicat que quan van arribar van utilitzar escuts per evitar que la gent que es treia dels accessos al centre es tornessin a situar davant dels agents. "Hi havia gent que accedia i gent que no volia. Els que no volien els agafaven i els treien", ha dit a preguntes de Mariano Bergés. "Vam trigar una hora i mitja o dues hores, i no vaig veure si la comitiva judicial va poder accedir", ha reblat.

Picabaralla de Salellas i Marchena

El sisè testimoni també va actuar en el mateix centre. Ha explicat que va actuar per treure la gent que impedia l'accés dels agents al CAP Cappont i que va veure, entre altres, menors d'edat. "Una nena de 13 o 14 anys se'm va acostar i em va dir que quan arribés a casa expliqués a la meva família com de fill de puta havia estat", ha relatat a la Fiscalia. L'agent ha dit que els van insultar i que van haver d'utilitzar salves. A preguntes de Vox, el testimoni ha dit que va veure alguna persona amb la cara tapada i que no va veure pals entre els votants.

En el torn de les defenses, ha dit que no recorda que cap ciutadà resultés ferit per l'ús de les defenses reglamentàries. Benet Salellas ha preguntat al testimoni si es van interessar per una persona que va resultar ferida, i Marchena ha aturat l'interrogatori i ha renyat l'advocat. "El sentiment d'aquest agent no és rellevant en el procés. L demano que faci preguntes que interessin al tribunal", ha dit el president del tribunal, i Salellas li ha respost que feia les preguntes que interessaven a la defensa. "Si fa aquestes preguntes, està perdent el temps i ens l'està fent perdre a nosaltres", ha sentenciat Marchena.