Nens, barricades i un home amb «escuma a la boca»: el relat de l'1-O de la policia espanyola a Lleida

Una vintena de testimonis relaten episodis de violència amb els votants, que estaven "organitzats" per impedir l'operatiu policial

El fiscal Cadena, aquest dimecres
El fiscal Cadena, aquest dimecres | ND
17 d'abril del 2019
Actualitzat a les 11:44h
Nova sessió del judici i desfilada de policies espanyols que van actuar l'1-O. Avui toca que declarin 21 agent que van intervenir a Lleida, després que ahir passessin una vintena d'agents per relatar la seva experiència a Tarragona i Girona el dia del referèndum. La tesi dels policies és clara, i concorda amb el relat de la Fiscalia, que és qui els ha citat: violència dels votants i connivència amb els Mossos.

El primer testimoni ha estat un agent de la policia espanyola que va actuar a Lleida, concretament a l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI). Ha relatat que van rebre insults quan van arribar i que la gent no els deixava llegir la interlocutòria del jutge, que demana impedir el referèndum. L'agent ha explicat que de les coses que més li va sorprendre va ser veure "gent vulnerable" intentant impedir l'accés de la policia. "Vaig veure una persona en cadira de rodes agafant una reixa perquè no poguéssim passar", ha explicar a preguntes de la Fiscalia. El testimoni ha assegurat que la gent se'ls va abraonar i van rebre empentes, però ha deixat clar que no va veure cap porra fora de la funda.

L'agent també ha dit que la gent va fer "barricades" amb taules i cadires per impedir l'accés al centre. "Ells mateixos van trencar els vidres de la porta", ha assegurat. A preguntes del fiscal Fidel Cadena, ha dit que van requisar material electoral i que la sortida va ser més ràpida que l'entrada, però que també van rebre cops i insults. "Jo vaig rebre esgarrapades i cops per intentar retirar els agents", ha assegurat, i ha dit que la gent estava "clarament" organitzada. "Hi havia gent a les cantonades que avisava la gent del centre que arribàvem", ha defensat. També ha explicat que els votants es situaven davant dels cotxes per evitar que avancessin, i també en colpejaven les finestres. "Recordo que es va disparar una salva", ha explicat. A preguntes de Vox, ha dit que no va escoltar amenaces de mort.

En el torn de les defenses, l'agent ha dit que "aproximadament es van posar quatre taules, unes contra les altres". És el que ell ha anomenat barricada. A preguntes de Benet Salellas, l'agent ha dit que va fer gravacions de l'actuació, però ha assegurat que desconeix si es van incorporar als atestats. "La gent cridava de tot, quasi tot era en català. 'Votarem, feixistes...', això sí que ho recordo", ha explicat. 

"Un home amb escuma a la boca"

El segon testimoni també va intervenir a l'Escola Oficial d'Idiomes. Ha avalat el relat de l'anterior testimoni, explicant que van anar cap a aquell centre per donar suport a un altre grup que hi estava actuant. Ha dit que la gent no els deixava entrar. "Recordo que van treure nens. Els vam intentar treure per protegir-los", ha explicat. "Els agents van anar traient la gent cap a l'exterior", ha afegit. El testimoni ha assegurat a preguntes de la Fiscalia que la gent donava puntades de peu i cops de puny als agents, i quan els policies responien aixecaven les mans i cridaven "som gent de pau".

A la sortida, l'agent ha explicat que els votants es llançaven a les rodes dels cotxes. "Era molt perillós, podia haver-hi un atropellament i això era l'últim que volíem", ha relatat. Ell va rebre puntades de peu i cops de puny a les mans. "Se'm va inflar un dit i vaig portar una fèrula durant 15 dies", ha afirmat. També ha explicat que una persona el va seguir quan anava al metge. "Em va dir que volia saber si volíem intervenir en algun centre", ha afirmat.

L'agent també ha explicat que van anar a donar suport en un centre on els van amenaçar de mort. "Un senyor amb escuma a la boca ens deia 'us hem de matar, us hem de matar!'", ha relatat l'agent. En aquest centre, ha dit que el replegament va ser "molt complicat" però que ells van poder sortir bé. A preguntes de Vox, l'agent ha dit que els votants "sabien perfectament què havien de fer en cada moment". "Estava totalment organitzats. Miraven el mòbil, era com si rebessin informació. Deien noms de col·legis i sabien què havien de fer", ha assegurat. També ha ressaltat que no va agafar la baixa perquè "feia falta" a Catalunya.

En el torn de les defenses, Judit Gené ha demanat al testimoni si la persona que el va seguir era un mosso. "La veritat és que no ho vaig saber. Va ser molt amable i em va acompanyar fins a l'ambulatori", ha explicat, i ha lamentat no haver-lo identificat. "L'havia vist en dues o tres ocasions, m'havia fixat en ell", ha assegurat. El testimoni ha admès que no li van dir en quins centres hauria d'entrar. "A mi només em van dir la conselleria d'Agricultura", ha explicat. "Quan els ciutadans es llançaven al terra, s'agafaven entre ells i cridaven 'fora, fora, marxeu d'aquí, volem votar'", ha explicat a preguntes de Benet Salellas.

La sorpresa de veure "un nen" en els col·legis de l'1-O

El tercer testimoni va intervenir al centre d'atenció primària Cappont de Lleida. Ha explicat que quan van arribar, la gent -unes 200 persones- estava a l'espera "de la reacció" que la gent tingués. "Bloquejaven l'accés al centre", ha dit, i ha assegurat que va veure un home que portava un nen. "Em va sorprendre, perquè no em va semblar lògic que portessin un menor a un lloc on podia resultar ferit", ha relatat al fiscal. L'agent ha explicat que hi va haver gent que va col·laborar, però que en altres casos "no va haver més remei" que utilitzar la força.

"Em van lesionar mentre ens replegàvem. Les 200 persones inicials es van triplicar o quadriplicar", ha dit, i ha especificat que va ser lesionat abans de treure la defensa. "Vaig tenir contusions a l'espatlla, crec que van ser puntades, però no ho vaig veure", ha explicat. També ha assegurat que la gent els va rodejar quan volien sortir del centre. El testimoni ha explicat també que va veure agents dels Mossos quan van arribar, però que no els va veure més.

A la sortida, un cop s'havia desallotjat els votant i requisat el material, "la gent impedia que marxéssim del lloc". L'agent, que va intervenir en diversos centres, ha explicat que a tot arreu ve veure la mateixa situació. "Hi havia un efecte crida, el més complicat era quan ens havíem de replegar", ha assegurat.

En el torn de les defenses, l'agent ha admès que va veure gent amb clavells. També ha explicat que no recorda que cap agent gravés la intervenció amb el mòbil. A preguntes de Benet Salellas, l'agent ha dit que va ser atès de les lesions el dia 1 a la tarda, malgrat que l'advocat ha fet notar que el van atendre el dia 2.

Mirades d'odi i una actuació "exemplar"

El quart testimoni també va intervenir al CAP Cappont. Ha dit que hi havia unes 300 persones que els van donar puntades de peu i els van insultar. "Em van fer mal en un dit", ha explicat. El testimoni també ha dit que va veure una parella dels Mossos que no els va ajudar. "El replegament va ser molt més complicat, el nombre d'assistents va augmentar i ens barraven el pas", ha relatat a preguntes de la Fiscalia. Va ser en aquest moment, segons ha explicat, que va patir les ferides. Va actuar en més centres, però el Cappont va ser on va veure més "virulència". "En la resta de col·legis va ser una actuació serena i molt pocs ferits", ha explicat,  i ha especificat que en el CAP Cappont va haver-hi cinc o sis agents ferits. "L'actuació va ser exemplar", ha assegurat.

El cinquè testimoni també va intervenir en aquest centre de Lleida. Ha assegurat que la gent els mirava amb "cares d'odi i de menyspreu", i ha admès que no sap si se'ls va llegir l'ordre del jutge d'intervenir el material electoral. Ha explicat que va rebre un cop a la cama que li va provocar un hematoma, i que em moment de la sortida va ser el més complicat. "Hi havia gent que bloquejava el pas. La gent s'asseia, donava cops als vidres... I el cap de l'operatiu va prendre la decisió de sortir marxa enrere", ha explicat. L'agent també ha insistit que els Mossos que hi havia no els van ajudar: "Es van apartar i no van fer res", ha afirmat a preguntes del fiscal. En la resta de centres on va intervenir no va haver-hi complicacions. 

A preguntes de les defenses, l'agent ha assegurat que no va veure cap ciutadà ferit ni tampoc si es va requisar material electoral. El testimoni ha explicat que quan van arribar van utilitzar escuts per evitar que la gent que es treia dels accessos al centre es tornessin a situar davant dels agents. "Hi havia gent que accedia i gent que no volia. Els que no volien els agafaven i els treien", ha dit a preguntes de Mariano Bergés. "Vam trigar una hora i mitja o dues hores, i no vaig veure si la comitiva judicial va poder accedir", ha reblat.

Picabaralla de Salellas i Marchena

El sisè testimoni també va actuar en el mateix centre. Ha explicat que va actuar per treure la gent que impedia l'accés dels agents al CAP Cappont i que va veure, entre altres, menors d'edat. "Una nena de 13 o 14 anys se'm va acostar i em va dir que quan arribés a casa expliqués a la meva família com de fill de puta havia estat", ha relatat a la Fiscalia. L'agent ha dit que els van insultar i que van haver d'utilitzar salves. A preguntes de Vox, el testimoni ha dit que va veure alguna persona amb la cara tapada i que no va veure pals entre els votants.

En el torn de les defenses, ha dit que no recorda que cap ciutadà resultés ferit per l'ús de les defenses reglamentàries. Benet Salellas ha preguntat al testimoni si es van interessar per una persona que va resultar ferida, i Marchena ha aturat l'interrogatori i ha renyat l'advocat. "El sentiment d'aquest agent no és rellevant en el procés. Li demano que faci preguntes que interessin al tribunal", ha dit el president del tribunal, i Salellas li ha respost que feia les preguntes que interessaven a la defensa. "Si fa aquestes preguntes, està perdent el temps i ens l'està fent perdre a nosaltres", ha sentenciat Marchena. 

"Els Mossos em van dir que no participarien"

El setè testimoni ha estat un inspector de la policia espanyola que va intervenir al CAP Cappont. Ha dit que va ser el centre més complicat on va intervenir. Quan van arribar hi havia unes 200 persones, amb una "actitud estranya". Ha assegurat que van treure els ciutadans que els impedien entrar al centre "de manera agressiva". Ha especificat que a primera fila hi havia "dones, gent gran i menors". La sortida, ha dit, "va ser molt violenta": "Va costar molt sortir. Hi havia una turba violenta, ens van escopir, ens van insultar i vaig sortir lesionat", ha explicat. 

L'inspector ha explicat que hi havia Mossos a tots els centres on va anar i que alguns "van verbalitzar que no participarien". "Dos agents van demanar que esperéssim a actuar, ho vam fer i quan va arribar el seu superior ens van dir que no participarien", ha assegurat a preguntes de la Fiscalia.