Mas retreu a ERC haver prioritzat el partit per sobre del país «en els últims anys»

L'expresident de la Generalitat carrega contra el PSOE per haver anat "de bracet" amb el PP per aplicar el 155: "Els socialistes són un obstacle per al projecte català"

Míting de Junts per Catalunya a Tortosa
Míting de Junts per Catalunya a Tortosa | Julio Díaz / Junts per Catalunya
16 d'abril del 2019
Actualitzat el 17 d'abril a les 14:03h
El centre cívic de Tortosa, ple, ha acollit el míting principal de Junts per Catalunya (JxCat) en el cinquè dia de campanya. En una demarcació, Tarragona, en la qual presenten Josep Rull com a candidat des de la presó i en què algunes enquestes els pronostiquen quedar-se sense escó, JxCat hi ha portat una delegació rellevant: Carles Puigdemont des de Bèlgica, l'expresident Artur Mas, el conseller Damià Calvet, Ferran Bel -número dos per Tarragona darrere de Josep Rull- i la candidata efectiva, Laura Borràs, que ahir es va saltar el míting de Terrassa per anar al debat de TVE a Catalunya. Rull, per carta, ha situat el dret a l'autodeterminació com a "irrenunciable" en un moment en què Pedro Sánchez, candidat del PSOE, exigeix renunciar al referèndum per pactar.

En el seu torn d'intervenció, Mas ha retret a ERC haver prioritzat el partit per davant del país durant els últims anys. Ho ha fet de manera implícita, referint-se als "companys de Govern", i en forma de pregunta retòrica: "En les grans decisions que s'han pres en els últims anys, qui ha dit primer país o primer partit. És un moment per recordar, val la pena tenir memòria", ha remarcat l'expresident de la Generalitat, que ha participat per segona vegada en un míting de campanya en el cinquè dia de la recta final al 28-A.

Mas també s'ha referit al PSOE, de qui ha dit que és un "obstacle" de cara a les aspiracions dels catalans. El líder de l'antiga CDC ha insistit que JxCat ha de ser un "corcó" per evitar que a Madrid hi hagi un govern espanyol que "vagi cada dia contra Catalunya". "Recordeu que van anar de bracet per aplicar el 155", ha apuntat l'expresident de la Generalitat, molt aplaudit pel públic tortosí.

"Xec en blanc" abans d'hora

Calvet, en la seva intervenció, ha acusat ERC de plantejar un "xec en blanc abans d'hora", i ha indicat que el PSOE ni tan sols s'ha disposat a acceptar-lo. En aquest sentit, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha assegurat que és irrenunciable tant l'autodeterminació com el resultat del referèndum de l'1-O. A aquesta idea s'hi ha sumat Hèctor López Bofill, candidat al Senat per Tarragona i també a Altafulla a les futures eleccions municipals del 26-M. "El vot a JxCat no és per fer un referèndum sobre la monarquia", ha determinat López Bofill, provinent de Solidaritat.

"Aspirem a ser l'Holanda del sud d'Europa, i a Europa li interessa que ho siguem", ha indicat Rull per veu de l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roger, en una carta en la qual ha demanat "més instruments" en forma de "República" per posar "les millors eines en mans de la gent". "No ens cansarem i no ens rendirem. A Madrid hi anem a fer política, a defensar els interessos de la gent", ha apuntat l'exconseller, també sobre infraestructures i les pensions. "Sobretot, anem a Madrid a abordar el plet català mitjançant la defensa irrenunciable el dret a l'autodeterminació", ha apuntat. 

Sobre el vot útil als socialistes, Rull ha indicat que la prioritat és pactar amb Ciutadans. "El PSC pot ser el cavall de Troia del 155", ha ressaltat el dirigent independentista, que ha situat JxCat com a clau per frenar una nova intervenció de l'autonomia fet pel PSOE i per Albert Rivera i per aturar el tripartit de dretes. Rull, a banda, ha explicat que destina bona part de la jornada a estudiar la causa al Tribunal Suprem i a revisar els vídeos de l'1-O, durant el qual va ser protagonista la violència dels cossos policials.

"No tenen prou presons"

"Estic molt honorat de ser el cap de llista a la circumscripció", ha apuntat Rull "El que dona sentit a la meva candidatura és que soc un pres polític", ha remarcat, al mateix temps que carregava contra el "judici de la ignomínia". "La candidatura és plena d'homes i dones amb voluntat de servei", ha assenyalat Rull, que ha elogiat Bel i li ha demanat que exerceixi com la seva veu en campanya. "No tenen prou presons per fer-nos callar", ha indicat l'exconseller de Territori des de Soto del Real.

Roigé ha arrencat el míting recordant els presos -alguns dels quals, com Jordi Sànchez, porten divuit mesos a la presó- i ha elogiat la figura de Rull. "És la persona que tots voldríem tenir al costat", ha asseverat l'alcaldessa, successora de Bel a l'alcaldia de Tortosa. "En Ferran significa treball i eficàcia", ha destacat sobre el dirigent nacionalista, que és secretari d'organització del PDECat i, malgrat ser crític amb l'estratègia de Puigdemont, ha aconseguit mantenir-se dins la llista a Madrid.