ERC avisa del factor Junqueras: «Que es preparin, perquè l'Oriol entra amb tota la força»

Els republicans anuncien que el seu líder "trencarà la mordassa" davant d'aquells que el volien "callat" després d'haver "trencat el mur" de la Junta Electoral per fer una roda de premsa

El vicepresident Pere Aragonès, al míting de Lleida
El vicepresident Pere Aragonès, al míting de Lleida | Arnau Carbonell
16 d'abril del 2019
Actualitzat a les 23:15h
Eufòria a ERC després de conèixer que la Junta Electoral Central ha autoritzat que Oriol Junqueras pugui participar per videoconferència en una roda de premsa el pròxim divendres a l'ACN. Els republicans han començat el míting a Lleida encara amb certa "incredulitat" però amb una dosi d'energia afegida en una campanya en la qual segueixen mirant de reüll els pronòstics del PSC als sondejos. "Divendres, Junqueras trencarà la mordassa. Que es preparin, perquè l'Oriol entra amb tota la força a la campanya", ha proclamat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, arrencant l'aplaudiment de la militància. 
 
Els republicans han tret pit d'haver aconseguit "trencar el mur" de la Junta Electoral després d'haver arrencat contra pronòstic l'aval a la participació de Junqueras en una roda de premsa. "Si no volien caldo, dues tasses", ha sentenciat Aragonès davant d'aquells que, ha dit, volen els independentistes "callats, submisos i esporuguits". 

ERC és conscient de l'impuls que pot suposar en plena campanya el fet que Oriol Junqueras tingui, per primera vegada, l'oportunitat d'adreçar-se directament a la ciutadania des de la roda de premsa que l'ACN celebrarà el divendres amb la participació de periodistes de tots els mitjans de comunicació. Esperen que el factor Junqueras sigui una empenta més per acabar fent realitat les enquestes que auguren que podria guanyar per primera vegada les eleccions espanyoles a Catalunya. 

La decisió de la Junta Electoral, que ha denegat la resta de peticions de participar en altres debats i entrevistes, ha capgirat l'estat d'ànim en una jornada que havia arrencat amb el titular dels socialistes assegurant que no hi hauria pacte d'investidura amb ERC si no renuncia al referèndum. Abans, han dit, estarien disposats a anar a una repetició electoral. Siguin quins siguin els resultats del 28-A, però, els republicans han volgut deixar clar que no penen fer cap renúncia. Altra cosa és que aquesta sigui una condició sine qua non per votar la investidura, ja que han insistit que no volen posar línies vermelles ni "condicions impossibles" que acabin obrint les portes de la Moncloa a la dreta. 

Pere Aragonès: "Si el PSOE creu que aquí el que cal és una investidura gratuïta i una renúncia de l'independentisme perquè puguin estalviar-se un pacte amb Ciutadans, s'equivoca"

"Si el PSOE creu que aquí el que cal és una investidura gratuïta i una renúncia de l'independentisme perquè puguin estalviar-se un pacte amb Ciutadans, s'equivoca", ha advertit el vicepresident, que s'ha adreçat directament als socialistes per advertir-los que no se'ls pot demanar que renunciïn al seu projecte polític. "No renunciarem a l'autodeterminació ni a la independència del nostre país", ha insistit. 

La sala de màquines d'ERC té molt present que estan "frec a frec" amb els socialistes disputant-se el triomf. La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha assenyalat els socialistes per haver "triat Ciutadans i la repressió" i ha demanat que cap vot independentista i republicà contribueixi a una victòria del PSC. "Davant d'un PSOE que ens disputa la victòria, hem de tenyir el país de groc amb la victòria de l'independentisme", ha demanat Aragonès als votants, i ha puntualitzant que estan en condicions de fer-ho perquè estan en fase d'"acumulació de forces". L'objectiu, ha dit, és guanyar el 28 d'abril i "rematar la feina" el 26 de maig. "Qui riu últim, riu millor", ha conclòs Vilalta.