Un inspector de la policia espanyola admet que no tenia «cap instrucció» per coordinar-se amb els altres cossos

El testimoni admet que es van disparar salves i relata agressions a agents i una situació de "confinament"

La fiscal Consuelo Madrigal, aquest dimarts al Suprem
La fiscal Consuelo Madrigal, aquest dimarts al Suprem | ND
16 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:27h
La policia espanyola ha estat la gran protagonista d'aquest dimarts al Tribunal Suprem. Vuit agents han desfilat al matí per la sala segona per mirar d'apuntalar el relat de la Fiscalia i denunciar la passivitat dels Mossos i la violència. A la tarda, la sessió s'ha reprès amb la declaració de més agents que van actuar l'1-O en diversos punts del territori. 

Un dels testimonis -el quinzè del dia- ha estat l'inspector en cap de la policia espanyola que va participar en l'operatiu policial de l'1-O a l'escola Verd de Girona. Ha explicat que quan va arribar va veure que els agents patien cops de puny i puntades de peu.

"Vaig ordenar l'ús de les defenses", ha explicat al Fiscal, que ha assegurat que es trobaven "confinats". Ha explicat que ell va patir una lesió al dit petit i ha assegurat que els votants "interposaven" nens entre la gent i els agents. El testimoni ha admès que van disparar salves "com a mitjà dissuasiu". L'agent ha explicat que una persona dalt d'un mur estava animant la gent perquè resistissin davant l'actuació policial. 

A preguntes de l'Advocacia de l'Estat, l'agent ha dit que els antidisturbis van intervenir en 10 llocs a Girona. "En pràcticament tots els col·legis hi va haver intervencions", ha assenyalat. També ha fet referència a un centre on hi havia una resistència "organitzada" amb "molta hostilitat". "Hi ha via una línia de bombers o d'agents forestals", ha dit. També ha explicat que no hi ha cap protocol respecte a les càmeres. "No eren GoPro, eren càmeres que s'havien de dur a la mà i que dificultaven l'actuació", ha dit. 

A preguntes de les defenses, l'inspector ha reivindicat l'ús de les defenses. "Està perfectament legitimat i se'n fa un ús proporcionat", ha assegurat, i ha insistit que van advertir els ciutadans abans d'utilitzar-les. A preguntes de l'advocada Judit Gené, el testimoni ha assegurat que no tenia cap instrucció per coordinar-se amb els altres cossos policials en cas que hi haguessin grans concentracions l'1-O. "No em van donar cap instrucció sobre com coordinar-me amb altres cossos policials", ha admès.

Un altre testimoni (el número 16) que també va intervenir al col·legi Verd -el setzè del dia- ha dit que quan la gent va veure que arribaven les furgonetes policials van tancar la porta. "Vam veure una parells dels Mossos amb actitud passiva", ha assegurat, i ha afirmat que "era impossible" entrar al col·legi directament. "Vaig pensar que era més fàcil obrir un passadís pel lateral per evitar haver de fer servir tanta força", ha apuntat. L'agent també ha explicat que els van llançar objectes i que es donar l'ordre d'utilitzar les defenses. "Perillava la integritat física dels meus homes", ha assegurat, i ha dit que amb les porres van poder evitar les agressions de la gent. El policia ha dit que va ser ferit a la boca. També ha recordat que una persona amb un megàfon animava la gent a resistir davant l'actuació policial. 

L'agent també ha relatat que va intervenir al col·legi Carles Dalmau i al Servei Municipal. "Allà hi havia agents dels Bombers. Duien els equips de protecció i es col·locaven entre nosaltres i els concentrats", ha explicat, i ha afegit que la gent agredia els agents i després s'amagaven darrere dels bombers.

A preguntes de les defenses, ha dit que la gent estava entrellaçada de braços per impedir que els agents avancessin. "La gent de davant no ens llançava objectes. Els objectes venien de dins dels col·legis", ha dit, i ha afegit que un agent no podia respirar per la pressió de la gent. A preguntes de Benet Salellas, l'agent ha dit que van fer ús de les defenses per apartar els manifestants. "No hi va haver un canvi d'actitud a partir del moment que vam utilitzar les defenses", ha especificat. 

Què és la massa?

El dissetè testimoni també va intervenir a l'escola Verd i ha avalat el testimoni dels altres agents que van actuar en aquest centre. Ha explicat que va resultar ferit pels cops de la gent però que no va haver d'agafar la baixa. Ha assegurat que van intentar "retirar la gran massa de gent" durant 50 minuts abans d'utilitzar les defenses de manera "proporcional". El divuitè testimoni també va actuar en aquesta escola i ha assegurat que va veure com "la massa s'organitzava. "Els bombers portaven la veu cantant", ha apuntat. El dinovè testimoni ha relatat el mateix que la resta. "Van llançar tanques al carrer perquè no poguessim intervenir", ha dit, i ha assegurat que va resultar lesionat als testicles.

Bona part dels testimonis han fet referència a "la massa". L'advocat Benet Salellas ha volgut preguntar pel significat de "massa". "Es refereix vostè la gent manifestant-se a la porta del col·legi?" Manuel Marchena ha impedit la pregunta. "Portem 20 sessions parlant de la massa i ara vostè vol saber què és? Aquesta pregunta no és pertinent", li ha dit a Salellas. 

Seguiments a Girona

Un altre agent que ha declarat al Suprem va intervenir al col·legi Josep Dalmau i Carles de girona. Ha explicat que va resultar ferit per una patada al pit que li va etzibar una persona que després van detenir. A la sortida, el testimoni ha explicat que "la massa" els va perseguir, però que no van intentar prendre'ls les urnes que es volien endur. 

El bloc dels agents que van intervenir a Girona s'ha tancat amb el testimoni d'un policia que ha assegurat que van detectar un cotxe que els seguia i els feia fotografies. Quan van intentar parlar amb els ocupants del vehicle, van pujar la finestreta i a un dels policies li va quedar el braç atrapat. Més tard, ha declarat aquest agent, que ha assegurat que va patir "un vessament a l'avantbraç". 

Pactes amb interventors, puntades i taronges a Tarragona

El primer bloc de testimonis de la tarda ha estat d'agents que van intervenir a Tarragona l'1-O. En línies generals, els agents han denunciat escenes de violència, insults, puntades de peu i hostilitat en els col·legis on van intervenir. Els testimonis que han passat pel Suprem van rebre ferides lleus arran de la intervenció policial. En una de les preguntes, Vox ha intentat trobar referències a ETA en una actuació de la policia a l'IES Tarragona. Els ultres no han tingut èxit i l'agent ha dit que no recordava haver sentit res en aquest sentit. Alguns dels testimonis, però, sí que han admès que hi havia gent amb el rostre cobert i que van rebre amenaces de mort. 

Un altre dels testimonis ha explicat que van pactar amb interventors del PDECat que els lliuressin les urnes: "Quan sortíem, els més radicals també van insultar responsables del PDECat perquè ens havien entregat les urnes". El testimoni també ha dit que es van disparar salves a l'aire per "intentar apartar la gent". Dos agents més han denunciat que van rebre puntades de peu als testicles, però cap d'ells va agafar la baixa.

Els policies segueixen fil per randa el relat de la Fiscalia

La sessió del judici ha començat puntual aquest matí amb la declaració de més agents de la policia espanyola citats per la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat per mirar d'apuntalar el relat de la rebel·lió. El punt en comú de tots ells ha estat denunciar la passivitat dels Mossos i l'hostilitat i resistència dels votants davant els policies espanyols. Un relat que el Ministeri Públic creu que es va confirmant a mesura que passen els testimonis. Els agents d'avui recullen el testimoni dels d'ahir, que van justificar l'ús de pilotes de goma a l'escola Ramon Llull, van parlar de la violència dels votants, de la passivitat dels Mossos i van explicar algunes unes escenes que no es corresponien amb els vídeos dels fets de l'1-O.