De l'article 155 «d'immediat» a combatre la «llegenda negra»: deu mesures del programa de Ciutadans

Aclarir els "379 casos pendents d'ETA", protegir els espanyols dels "cops d'estat del segle XXI", una assignatura de Constitució i inspeccionar els llibres de text escolar, entre les propostes estrella del partit de Rivera

Albert Rivera i Inés Arrimadas en un acte recent del partit.
Albert Rivera i Inés Arrimadas en un acte recent del partit. | Ciutadans
16 d'abril del 2019
Actualitzat a les 14:09h
Ciutadans ha estat el partit que més ha trigat a presentar el seu programa electoral. Ha estat aquest dimarts, quan ja fa dies que s'està en campanya. El primer concepte que apareix en el document no deixa lloc al dubte sobre les prioritats polítiques del partit d'Albert Rivera: "Defensar la unitat d'Espanya i garantir la igualtat de drets de tots els ciutadans". Després venen fins a 175 punts programàtics. Us mostrem deu punts destacats de les promeses electorals de Ciutadans. 

1. Aplicar l'article 155 d'immediat

És el primer compromís de Ciutadans: aplicar el 155 d'immediat per "garantir la convivència" i "l'acatament de la Constitució". El motiu és ben clar: "No podem tolerar per més temps que Torra i els separatistes utilitzin les institucions per sembrar l'odi i l'enfrontament". En el to, l'èmfasi en 155 és més dur que l'utilitzat en el programa del PP.

2. Protegir els espanyols dels "cops d'estat del segle XXI"

És el segon punt del programa, que inclou un seguit de mesures de "protecció": actualitzar els delictes de rebel·lió i sedició, reformar la llei de Seguretat Nacional per assegurar que els Mossos compleixin amb la llei i de la llei d'Estabilitat Pressupostària perquè "ni un sol euro de diner públic financi cap activitat destinada al procés separatista".      

3. Impedir que els polítics "fugats" puguin ser candidats

El partit de Rivera vol que els dirigents polítics que hagin "fugit de la justícia" i estiguin a l'estranger -i esmenten el president Puigdemont- perdin automàticament el càrrec i no puguin presentar-se a les eleccions. 

4. Garantir que el castellà sigui l'idioma oficial a tot l'estat 

Ciutadans propugna una bateria de propostes que tenen com a objectiu subordinar al castellà la resta de llengües de l'Estat: fer una nova llei orgànica de Llengües Oficials que deixi el castellà com a lengua oficial i comuna a tot l'Estat, cosa que ara no es produeix, segons el partit; que el coneixement de les altres llengües no sigui requisit per accedir a la funció pública; que es pugui retolar en espanyol a tot arreu.  

5. Posar fi a l'"adoctrinament nacionalista" a les escoles

Es proposa reforçar l'Alta Inspecció de l'Estat perquè garanteixi que el que s'imparteixi a les aules i el contingut dels llibres de text compleixin la Constitució. Defensen la proposta anunciada fa uns dies per Albert Rivera d'introduir una assignatura de Constitució que sigui troncal i avaluable.   

6. Defensa del matrimoni entre persones LGTBI

És l'aspecte més progressista del programa de Ciutadans, que el partit sempre destaca per subratllar la seva ideologia liberal. En el programa es parla de "blindar". En àmbits d'igualtat de sexe també defensen posar fi a la preeminència del varó sobre la dona en la successió al tron.    

7. Defensar la memòria històrica... de les víctimes d'ETA

ETA no podia faltar en el programa taronja i hi és ben present. El partit proposa una reforma de la llei de Víctimes -com va anunciar Rivera en l'acte que Ciutadans va fer a Errenteria diumenge- per prohibir que les administracions que donin suport a "actes d'enaltiment del terrorisme" puguin rebre subvencions o accedir a contractes públics. Ciutadans impulsarà que s'aclareixin els "379 casos d'ETA" que estan sense resoldre's.

8. Tallar les ales a les "ambaixades"

Ciutadans vol reformar la llei de l'Acció i del Servei Exterior per "frenar la proliferació d'ambaixades autonòmiques". Es vol dotar de més competències al ministeri d'Exteriors per prohibir l'obertura o tancar les delegacions exteriors que o "no siguin necessàries" o "qüestionin la política exterior d'Espanya". 

9. Acabar amb la "llegenda negra" 

Una de les propostes en política exterior és activar (encara més) la diplomàcia espanyola contra la "llegenda negra" que "intenten propagar nacionalistes i populistes davant la inacció de PP i PSOE". Allí on algú "taqui la imatge d'Espanya", hi haurà un diplomàtic per fer-li front. La "llegenda negra" sembla una obsessió per Ciutadans, ja que en el capítol educatiu també proposen un Pla de Difusió a la Història d'Espanya per combatre les interpretacions "negatives" del passat.   

10. Defensar els drets dels exiliats que fugen de "la tirania de Maduro".

Veneçuela tampoc podia faltar en el programa de Ciutadans, que proposa establir un estatut de protecció temporal pels exiliats que "fugin" del règim i s'estableixin a l'estat espanyol, amb permís de treball, residència temporal i desplaçament pel territori. A més, el partit reclamarà a la UE que endureixi les sancions contra Caracas.