​Batet veu «difícil» un acord d'investidura amb ERC si manté el referèndum

La candidata del PSC assegura que el context actual no avala un nou 155

Meritxell Batet a Sant Adrià de Besòs, aquest dimarts
Meritxell Batet a Sant Adrià de Besòs, aquest dimarts | Andreu Merino
16 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:10h
Mentre el PSOE governi a l'estat espanyol mai hi haurà un referèndum d'autodeterminació. Així de taxativa s'ha mostrat avui la candidata del PSC el 28-A, Meritxell Batet, durant la seva visita al mercat de Sant Adrià de Besòs.

Sobre la negativa dels socialistes a negociar una investidura de Pedro Sánchez amb ERC, Batet ha acusat els republicans de voler "negar el diàleg" amb la seva proposta de referèndum I ha avançat que si la mantenen com a condició per arribar a acords serà "difícil" pactar-hi.

Batet també s'oposa a una nova aplicació del 155, argumentant que Catalunya no viu el mateix context polític que quan els sociaistes van donar suport a la mesura.

En aquest sentit, ha criticat les peticions del PP d'una nova suspensió de l'autonomia. "Mai han cregut en l'estat autonòmic ni en la Constitució", ha etzibat.

ERC replica que no renunciarà "mai" al referèndum

La número 3 d'ERC a les eleccions espanyoles, Carolina Telechea, ha replicat aquest dimarts al president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, que els republicans no renunciaran "mai" al projecte polític que la ciutadania demana. En una atenció als mitjans a Montjuïc, Telechea ha respost així al fet que el PSOE hagi descartat negociar un govern o investidura amb ERC -com apunten diversos mitjans- si aquests no renuncien al referèndum d'autodeterminació.

"No renunciarem mai al projecte polític que la ciutadania demana. El 80% de la població vol un referèndum pactat, per poder votar. Nosaltres hi estem compromesos", ha afirmat Telechea. També ha criticat que els socialistes hagin tornat a escollir Cs i el 155 i s'ha reafirmat en "tenyir de groc" de Catalunya el proper 28-A.

Erradicar la pobresa infantil

En la seva visita als Encants de Sant Adrià, Batet ha volgut centrar el seu discurs en l'eix social del programa del PSOE. Els socialistes es comprometen a impulsar les mesures necessàries per garantir que tots els infants puguin tenir tres àpats al dia i prometen tirar endavant la llei contra la violència envers els infants que va quedar en suspens la passada legislatura.

Batet ha aprofitat per recordar que el projecte de pressupostos tombat per "la pinça de la dreta I els independentistes" va impedir destinar 600 milions d'euros contra la pobresa infantil I la creació d'un ingrés mínim vital.

Els Encants regategen l'oferta de Batet

Com fan els bons comerciants, els paradistes i els clients dels Encants de Sant Adrià no han comprat la primera oferta de Batet sense abans deixar clar el seu punt de vista sobre la campanya. 

La Francisca s'ha acostat a la candidata per lloar el paper del PSOE, que per a ella són els únics que històricament "han fet alguna cosa" per als ciutadans. Al mateix temps, però, incidia directament en un dels punts que Batet intenta esquivar. "Pacteu amb l'esquerra, eh?", li ha deixat anar.

El Rafael té una parada als Encants des de fa molts anys i es confessa votant socialista. El seu escenari postelectoral ideal seria una victòria del PSOE i un pacte de govern amb Ciutadans, que considera un partit "nou i net". Tot i apostar per un acord amb Rivera, demana als socialistes que acceptin convocar un referèndum d'autodeterminació. "Ja fa massa temps que dura la bronca i tant conflicte i tanta vaga no beneficien a ningú", considera,

La Teresa també és paradista i té no confia tant en el PSOE com el Rafael. "Jo no votaré ningú", diu. Assegura que troba a faltar un "partit d'esquerres de veritat" que es preocupi per les seves prioritats. "Fan falta ajudes per als aturats, habitatge però sobretot treball", enumera. "No votaré perquè els partits no compleixen ni una quarta part del que prometen", valora.

Els Encants de Sant Adrià, doncs, tenen clars els deures per a Batet, que té una setmana i mitja per endavant per convèncer els indecisos. Precisament, la candidata insisteix que la seva prioritat és convèncer aquells que no tenen el vot decidit per evitar una fuga de suports cap a la dreta.