Més de 4.000 estands de roses i més de 1.000 de llibres: tot el que has de saber d'aquest Sant Jordi

Barcelona calcula mantenir les mateixes vendes de l'any passat de roses vermelles i les de color groc es consoliden com les segones més demandades, amb un pronòstic de superar les 600.000 vendes

Un Sant Jordi a Barcelona, a la Rambla
Un Sant Jordi a Barcelona, a la Rambla | Albert Alemany
16 d'abril del 2019
Actualitzat a les 14:49h
Catalunya sencera escalfa motors per aquest Sant Jordi 2019. Ja fa dies que llibreters, flequers i floristes preparen el 23 d'abril, una de les jornades culturals més especials del país. Enguany, tots tres gremis confien que els resultats de les vendes seran similars als de l'any passat, encara que la Setmana Santa sigui tan propera a la Diada del llibre i la rosa. El comissionat del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, creu que aquest "serà un bon any" i recorda que Sant Jordi "mai ha fallat pel que fa a les vendes". 

La directora de Comerç, Muntsa Vilalta, ha defensat aquest dimecres en la roda de premsa de presentació de les activitats que tindran lloc aquest Sant Jordi que "és una diada cultural i comercial". Vilalta afegeix que el comerç esdevé protagonista aquell dia perquè "omple de vida els carrers". En aquesta línia, la directora ha afirmat que es tracta d'una jornada amb un "alt valor comercial, molta implicació social i cultural, i com no, de les empreses" que converteixen el dia en "una manifestació única al món que s'ha de preservar". 

Per exemplificar amb números el que comenta Vilalta, la directora explica que en aquella jornada hi ha més de 12.000 estands de llibres, pa i flors agremiats, el que suposa un 12,2% dels comerços i que es tradueixen en prop de 35.000 treballadors. "Els gremis suposen més del 10% del sector del comerç", i afegeix que els gremis de llibreters, flequers i floristes "són sectors molt importants perquè fan possible un comerç competitiu, dinàmic, carregat d'identitat i que fan que cada dia la gent vulgui estar més lligada a la cultura". Així mateix, ha dit que es tracta de sectors que "s'han anat adaptant als canvis amb el temps" però que "encara hi ha reptes pendents, com treballar el model de negoci per enfortir el lligam amb el consumidor". 

Més de 4.000 estands de roses registrats

El regidor d'Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha explicat que fins avui dia ja hi ha registrades prop de 4.000 llicències per vendre roses per Sant Jordi, i un miler per vendre llibres a Barcelona. "L'afluència més gran serà al centre, especialment a Ciutat Vella i a l'Eixample, on la demanda de parades es manté", i ha afegit que enguany s'ha notat un increment de demandes en altres barris de la ciutat, lluny del centre, fet que ha valorat com a positiu perquè descentralitza l'activitat. 

El Gremi de Floristes ha anunciat aquest dimarts que estimen que la venda de roses vermelles serà d'aproximadament set milions i mig de flors, més o menys com l'any passat. La vicepresidenta del Gremi de Floristes, Mercè Pasanau, ha explicat que les roses de color groc és la segona més demandada, consolidant així el que ja va passar l'any passat. En total, esperen vendre unes 600.000 roses d'aquest color. 
 

El groc tornarà a ser present aquesta diada Foto: Albert Alemany


El president del Gremi de Flequers, Jaume Bertran, ha apuntat que ja fa deu anys que els flequers agremiats venen el Pa de Sant Jordi per aquestes dates, però que el seu objectiu "no és vendre més que l'any passat, sinó que la qualitat sigui la millor". Bertran ha lamentat que hi hagi intrusisme en el seu sector, i que flequers que no estan agremiats venguin aquest producte, "però no anem en contra dels intrusos, perquè el que volem és que es faci el Pa de Sant Jordi". El Gremi només confia que sigui la ciutadania la que es dirigeixi directament als establiments agremiats a buscar aquest pa. 

Pel que fa als llibres, el passeig de Sant Joan, un any més, estarà dedicat sobretot a la literatura infantil i juvenil. A l'avinguda Mistral hi haurà 27 estands més de llibres, ha informat Colom, i enguany com a novetat també les fleques posaran les seves parades de pa davant dels establiments per "fomentar el fet de sortir al carrer". A la plaça Vicenç Martorell s'hi podran trobar llibres dedicats, sobretot, a la fotografia. "Enguany, com que dilluns 22 és festiu, les llibreries estaran obertes excepcionalment i faran descomptes", ha avançat Colom. 

La Guàrdia Urbana demana corresponsabilització

Aproximadament, de les 4.000 parades de roses que hi haurà, un 15% seran de floristes agremiats, ha informat el president del Consell de Gremis, Joan Guillén. A aquesta informació, ha afegit que a Barcelona s'estimen, a més a més, entre 2.000 i 2.500 punts de vendes il·legals de roses arreu de la ciutat. És a dir, estands sense llicència ni cap mena d'autorització. 

L'intendent de la Guàrdia Urbana Benito Granados ha fet una crida a la ciutadania, a qui demana que quan vulgui comprar roses "procuri dirigir-se a establiments autoritzats, que tinguin la llicència a la vista i que estiguin en els espais procurats per aquesta activitat". En aquesta línia, ha afegit que la Guàrdia Urbana ja fa setmanes que duu a terme un control d'activitats autoritzades i moviments que no ho són. "Podem intuir on es posaran les persones que no tenen llicència, per aquest motiu ja està pensat el dispositiu que es farà servir, amb l'objectiu de minimitzar l'impacte que puguin tenir", ha assegurat. 

Granados també ha dit que aquella jornada "té una planificació molt concreta pel que fa a la seguretat". En total, 300 efectius de la Guàrdia Urbana seran només a Ciutat Vella i l'Eixample, a més dels centenars d'agents que hi haurà per tota la ciutat. L'intendent ha explicat que al centre de la ciutat, tant al carrer com al transport públic, hi haurà agents vestits de paisà per garantir la seguretat i evitar els furts, també en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra. 

"Fem una crida també a utilitzar el transport públic i evitar fer servir bicicletes i patinets elèctrics", ha dit, "perquè al centre de la ciutat no es permetrà l'accés de vehicles i, pel que fa als d'ús privat com bicicletes i patinets, aquests poden ser perillosos en grans aglomeracions". El darrer apunt de Granados ha estat sobre la seguretat dels menors d'edat que, en espais molt atapeïts, es perden. "Cada any hi ha hagut nens que perden els seus pares; recomanem a les famílies que identifiquin els seus fills perquè, en cas que es perdin de vista, la Guàrdia Urbana traslladarà el menor a la comissaria més propera i posteriorment identificarà el nen per localitzar els pares". 
 

S'esperen entre 2.000 i 2.500 estands il·legals de llibres i roses Foto: Adrià Costa


Un Sant Jordi en campanya

El Comissionat del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, ha afirmat que possiblement es veuran polítics en estands del seu partit respectiu, venent llibres o roses, ja que aquest Sant Jordi cau en plena campanya electoral de cara als comicis del 28 d'abril. "És inevitable, els carrers no són nostres", ha dit, "malgrat això, la presència de parades de partits ha anat disminuint amb el temps, i podem dir amb satisfacció que no tenen tanta incidència ja pel que fa a la venda de llibres". 

"El dia de Sant Jordi és una festa de la ciutadania", ha reivindicat Colom, "només a l'eix central de la ciutat -plaça Catalunya, les Rambles, rambla Catalunya i Passeig de Gràcia- hi ha més d'un milió i mig de persones circulant". El regidor ha afirmat que aquest Sant Jordi no podrà estar exempt de la presència de polítics "perquè estaran fent campanya", però que "és un dia que el té guanyat la ciutadania".
Arxivat a