Gala Pin: «Feminitzar la política també és saber on som més útils a cada moment»

La regidora, que aquest dilluns va renunciar a repetir en posicions de sortida a la llista d'Ada Colau, afirma que continuarà ajudant des de la base: "Tinc molta confiança en Barcelona en Comú"

Gala Pin
Gala Pin | Adrià Costa
16 d'abril del 2019
Actualitzat el 17 d'abril a les 7:11h
La renúncia de Gala Pin (València, 1981) a integrar la llista de Barcelona en Comú a les eleccions municipals és una baixa sensible per al projecte d'Ada Colau, perquè la seva figura respon a l'essència del projecte. La regidora, amb una trajectòria de proximitat a l'alcaldessa i integrant del nucli fundador dels comuns, va fer públic aquest dilluns que no repetirà en llocs de sortida de la candidatura, tot i que inicialment s'hi havia mostrat predisposada després d'haver resolt afirmativament un llarg dilema personal. Colau l'havia inclòs a la llista anunciada al febrer un cop va aconseguir un "sí" madurat durant mesos. Ara, Barcelona en Comú es veu obligat a omplir el buit que deixa Pin, que plega per esgotament abans que es tanqui formalment la candidatura, tal com va explicar a les xarxes socials i en una entrevista a El Periódico

L'adeu de la regidora a la política institucional es va fer públic quan falta poc més d'un mes per als comicis municipals i va anar acompanyada del comiat d'una altra regidora, Mercedes Vidal, aquesta marxa per qüestions vinculades a la gestió interna del projecte dels comuns. L'anunci de les dues renúncies, que ha obligat la formació a introduir canvis d'última hora, lesionen la imatge del projecte de l'alcaldessa, que acumula baixes en l'equip de govern que va irrompre a l'Ajuntament de Barcelona el 2015. Pin, però, reclama fer una lectura positiva de la decisió. En una conversa amb NacióDigital l'endemà de fer un pas enrere, la regidora afirma que continuarà reforçant Barcelona en Comú des de la base i que el més honest era admetre que no podria rendir al 100% els pròxims quatre anys.

- No continuarà sent regidora. És una mala notícia per a Barcelona en Comú.

- M'ho vaig pensar molt, perquè el que no volia era que això perjudiqués el projecte en aquest moment. El que puc assegurar és que continuaré a Barcelona en Comú, ajudant i fent política des d'una altra posició. La nova política també és això, saber en cada moment des d'on pots treballar. La nostra és una organització que té prou relleus. Faré costat a la candidatura. Tinc molta confiança en Barcelona en Comú.

- El seu buit no és fàcil d'omplir. Per trajectòria, vostè respon a l'essència del projecte.

- La llista que finalment es presentarà és una bona llista. I és una candidatura que mostra que Barcelona en Comú té un molt bon projecte. Tenim dones com Gemma Tarafa o Lucía Martín que formen part de la llista i que tenen experiència, i Marc Serra és una altra gran incorporació. Combinem experiència amb frescor.

- Ha detallat els motius que l'han feta renunciar a un lloc de sortida a la llista. És conegut també com li va costar decidir-se i ha expressat que se sent cansada. Però com li va transmetre la decisió a Ada Colau?

- Durant molts mesos vaig pensar què havia de fer i m'havia plantejar no repetir. Després vaig canviar la meva decisió per una qüestió de responsabilitat. Pensava que potser era el que havia de fer. I, per aquest mateix sentiment de responsabilitat, vaig creure que era més honest dir ara que no continuaria, perquè encara hi era a temps. L'Ada em va transmetre que, políticament, era bo que formés part de la llista. Però que, en el terreny personal, respectava la meva decisió.

"L'Ada em va transmetre que, políticament, era bo que formés part de la llista. Però que, en el terreny personal, respectava la meva decisió"

- No ha de ser fàcil per a l'alcaldessa assumir aquestes renúncies tan a prop de les eleccions municipals.

- Si diem que volem feminitzar la política, ho hem de portar a la pràctica. Feminitzar la política també és posar les persones al davant, poder respectar-ho i saber on som més útils en cada moment. L'Ada sap que continuaré contribuint al projecte.

- Ha viscut un mandat intens. Són quatre anys en els quals han intentat desplegar un projecte de canvi a l'Ajuntament de Barcelona. Amb quina mesura es queda? De quin decisió se sent més orgullosa?

- Crec que hem aconseguit connectar amb aquelles demandes que tenien ja una mobilització ciutadana al darrere. Tinc la sensació que, des de l'Ajuntament, hem unificat esforços per un objectiu comú. Jo no tenia cap més aspiració que atendre l'interès general.

- I què l'ha decebuda més?

- M'han costat molt dues coses. La primera, que quan tens un càrrec públic de suposat poder, les relacions humanes estan mediatitzades. I la segona qüestió que m'ha decebut és haver-me trobat posicions polítiques que, sovint, no han prioritzat l'interès de la ciutat sinó l'interès partidista.

- Aquesta és una reflexió compartida pels activistes que el 2015 van entrar a l'Ajuntament de Barcelona. Els va costar d'assumir en els primers mesos. I continuen tenint aquesta sensació. Troba moltes coses a canviar encara en la política institucional?

- Hem d'aconseguir canviar moltes coses encara, també de la política institucional. La democràcia representativa està pensada per representar la pluralitat de la societat. Per tant, esperes que el debat a les institucions sigui honest en relació a aquesta representativitat. Si els partits estiguessin expressant el que representen, el debat seria més honest. Però, en realitat, els interessos partidistes acaben pesant i s'expressen en el desacord. És una llàstima que s'embruti així la política.