Gala Pin i Mercedes Vidal planten Colau quan falten 42 dies per a les eleccions

Laura Pérez i Jordi Martí ocuparan finalment el quart i cinquè lloc de la candidatura i Marc Serra, mà dreta d'Asens, s'incorporà en novena posició

Gala Pin, en una imatge d'arxiu
Gala Pin, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
Joan Serra Carné / Sara González
15 d'abril del 2019
Actualitzat a les 23:10h
Quan falta poc més d'un mes per a les eleccions municipals, la llista d'Ada Colau pateix un sotrac. Les regidores de Barcelona en Comú Gala Pin i Mercedes Vidal han anunciat que no repetiran com a regidores el proper mandat. La primera, regidora de Ciutat Vella i de Participació i Districtes, que ocupava el setè lloc de la candidatura, ha argumentat en una entrevista a El Periódico que no seguirà "per esgotament" i que ocuparà simbòlicament el número 37 de la llista. La segona, regidora d'Horta-Guinardó i de Mobilitat, anava en novena posició i plega per les "tensions" dins de l'espai dels comuns, tal com ha explicat ella mateixa en una publicació al seu compte de Facebook.



Les baixes precipitades han obligat Colau a reformular la candidatura. En el quart lloc, que ocupava Jaume Asens i que quedava vacant perquè serà diputat al Congrés, hi anirà la regidora de Feminismes, Laura Pérez, que inicialment anava en el sisè lloc. La cinquena posició de la llista l'ocuparà finalment Jordi Martí, que abans se situava en el vuitè lloc. I s'incorpora en novena posició Marc Serra, fins ara mà dreta d'Asens, que s'encarregarà de les qüestions legals i de memòria. 

Vuit baixes a Barcelona en Comú respecte la llista de fa quatre anys

Amb la renúncia de Pin i Vidal, Barcelona en Comú ja registra vuit baixes o substitucions dels dotze representants que van encapçalar la candidatura a les municipals del 2015. A banda de les dues regidores, ja havien anunciat que no repetien Jaume Asens i Gerardo Pisarello, que lideren la candidatura dels comuns al Congrés, Laia Ortiz, Agustí Colom i Josep Maria Montaner, a banda de la de Raimundo Viejo, que ja va abandonar l'Ajuntament a principis de mandat per fer el salt al Congrés.

L'"esgotament" de Gala Pin

"Jo crec que en aquests quatre anys ho he donat tot i ara és el moment de la retirada, perquè hi ha relleus i perquè a la institució hi has de ser des de l'honestedat de què pots estar al 100%, i jo no estic segura que aquests quatre anys ho pugui estar", ha argumentat Pin, que explica també que portava temps mediant la seva retirada. Assegura que segueix creient en el projecte de Barcelona en Comú i que farà tot el possible perquè en surti "reforçat" però que està "molt cansada". 

Pin ha anunciat la decisió després de ser el blanc de les crítiques de l'oposició durant els darrers mesos per l'actuació del govern municipal a Ciutat Vella. La regidora va ser reprovada a l'octubre, quan PDECat, Ciutadans, PSC i PP la van acusar d'aplicar l'ordenança de terrasses al districte de manera "arbitrària". 

Els mateixos grups li han exigit responsabilitats reiteradament per la proliferació de narcopisos i l'augment de delictes al districte. També li han retret el seu paper en el conflicte per la ubicació del nou CAP Raval Nord, acusant-la d'incitar els veïns a mobilitzar-se per instal·lar-lo a la Capella de la Misericòrdia.

La "contradicció" que Vidal no pot gestionar

Els motius de Vidal, per altra banda, respon a les "tensions" internes a l'espai dels comuns, que s'han incrementat, especialment, arran de la decisió de Joan Josep Nuet i Elisenda Alamany d'incorporar-se a les candidatures d'ERC. Nuet segueix sent líder d'EUiA, partit que forma part de la coalició amb els comuns, i té previst deixar aquest càrrec quan acabi el cicle electoral.

Vidal és membre d'EUiA i de Comunistes, partit que forma part d'EUiA i que va donar suport a què Sobiranistes es presentés a les espanyoles en coalició amb ERC. Segons fonts coneixedores de la situació, la direcció de Barcelona en Comú va demanar a la regidora que se'n desvinculés, motiu pel qual, finalment, Vidal ha decidit marxar de la candidatura.

La regidora ha argumentat la seva renúncia a ser la número 10 de la llista de Barcelona en Comú per les "tensions" internes, que li generen una "contradicció" que, segons assegura, només pot gestionar fent un pas al costat. Vidal qualifica de "delicada i complexa" la discussió política dins aquest espai però defensa que la pluralitat és "positiva".

Amb tot, la regidora de Mobilitat i presidenta de TMB s'acomiada reconeixent que no ha aconseguit fomentar la cohesió interna als comuns. La regidora assegura que les tensions li han passat factura a nivell personal i defensa que Barcelona en Comú continua sent l'única candidatura que presenta un "programa de transformació real" per a Barcelona.

Més enllà de contradiccions i tensions, Vidal ha estat una de les regidores de govern més qüestionades, tant per l'oposició com pels treballadors de TMB. La regidora ha hagut d'afrontar un inici de 2019 especialment tens, amb el reconeixement d'afectacions de salut als treballadors del metro a causa de l'amiant i les conseqüents dues convocatòries de vaga. La primera durant el Mobile World Congress i la segona una aturada parcial el 8 d'abril.
 
Arxivat a