Borrell preveu una fuga de vots dels comuns per la seva defensa de l’autodeterminació

El candidat pel PSOE a les europees considera que la situació socioeconòmica farà perdre suports als que defensen una "autodeterminació per a tots"

López, Batet, Collboni i Borrell en l'acte del PSC
López, Batet, Collboni i Borrell en l'acte del PSC | ND
15 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:10h
El ministre d’Afers Exteriors i candidat del PSOE a les eleccions europees, Josep Borrell, ha entrat a la campanya del PSC per a les eleccions espanyoles vaticinant  una victòria del PSC el 28-A. Borrell ha justificat el seu pronòstic amb la previsió que els comuns perdin vots per la seva defensa d’un model “confederal” que planteja el dret a l’autodeterminació "per a tots”. 

El ministre defensa que els comuns perdran suports perquè el context socieonòmic actual no és procliu a fer que la ciutadania doni suport a postulats que defensen aquest model d’estat.

Contra l’extrema dreta a l’estat i a Europa

El PSC ha volgut plantejar l’acte celebrat aquest dilluns a la tarda a les portes del pavelló Mies van der Rohe de Barcelona com un front comú contra l’extrema dreta a l’estat espanyol i al parlament europeu. “Tots els nivells electorals responen al mateix plantejament”, ha resumit Borrell.

Tot i que les enquestes veuen difícil un tripartit de dretes, el ministre s’ha apuntat a les tesis de Batet, segons les quals el resultat dels comicis és de difícil pronòstic. “La fragmentació fa difícil predir la intenció de l’electorat”, ha defensat. Per Borrell, “queda demostrat” que l’estat espanyol ja compta amb una alternativa de l’extrema dreta, mentre que a Europa aquesta opció política pretén “aixecar murs”.

En aquesta línia, Batet ha demanat una cambra europea amb una forta representació socialdemòcrata, “més important que mai” després del Brexit i ha fet servir els resultats de les eleccions finlandeses, on els socialdemòcrates s’han imposat per la mínima a la ultradreta, com a avís. “Quan dreta veu marcada la seva agenda per forces més radicals, la ultradreta acaba agafant una força desproporcionada per competir amb la socialdemocràcia”, ha afirmat.