15 d'abril: la dreta ressuscita ETA, ERC i PSOE no s'entenen, TV3 torna a rebre i Espanya està dividida

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, l'estirabot i la dada de la campanya electoral del 28-A

15 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:45h
Neus Català, supervivent catalana de Ravensbrück.
Neus Català, supervivent catalana de Ravensbrück. | ACN

  La protagonista

Fa un any del punt i final d'ETA, però la dreta insisteix a ressuscitar-la en plena pugna per polaritzar el debat electoral en l'eix nacionalista. Els polèmics actes del PP, Ciutadans i Vox al País Basc encara cuegen. La intenció és clara: demonitzar l'independentisme i desgastar, de retruc, Pedro Sánchez que en una aritmètica complexa podria veure's abocat a flirtejar-hi. El PSOE ja ha sortit a frenar l'ofensiva. "No la reivindiqueu tant ", ha etzibat aquest dilluns el secretari d'organització dels socialistes, José Luís Ábalos, als populars. No deixa de ser preocupant, però, la fredor amb què els partits utilitzen el conflicte basc, que ha deixat prop d'un miler de morts i que tant patiment ha provocat, amb finalitat electoralista. I encara més tenint en compte que, tal i com van alertar experts en processos de pau a NacióDigital, el conflicte està tancat amb fals i caldrà encara molts anys per reconciliar la societat.  

La proposta

Línies vermelles, sí. Línies vermelles, no. L'independentisme fixa els seus condicionants en cas d'haver de facilitar la investidura de Sánchez. El líder republicà, Oriol Junqueras, ja ha deixat clar en una entrevista a NacióDigital que no avalarà una estratègia de bloqueig que precipiti un tripartit de dretes. Tot i així, ERC vol garanties que el PSOE farà passos per resoldre el conflicte amb Catalunya. El seu número dos al Congrés, Gabriel Rufián, ha proposat avui una llei que permeti aixecar la causa judicial que recau sobre l'independentisme i que buscaria fer-se un forat al Congrés per via d'iniciativa legislativa popular. Una proposta que ja ha rebut el primer cop de porta dels socialistes adduint que suposaria barrejar el poder legislatiu amb el judicial. Tornem al moll de l'os del conflicte i és que encara avui perviu el desacord per obrir una via política per resoldre'l.  

L'estirabot

TV3 continua a l'ull de l'huracà. Després de les prohibicions de la Junta Electoral Central (JEC) -instigades per les denúncies de PP i Cs- i de les polèmiques amenaces del líder taronja, Albert Rivera, la cadena pública catalana ha rebut aquest dilluns de la candidata popular Cayetana Álvarez de Toledo. La cap de llista del PP a Catalunya ha acusat TV3 d'haver participat d'un "cop a la democràcia". Les paraules ressonen al mateix to que fa pocs dies va utilitzar Inés Arrimadas. Cap novetat en l'ofensiva -especialment intensa en campanya- que l'unionisme ha desplegat contra la cadena pública i que ha convertit la "televisió del procés" en l'ariet de la rebel·lió. Però com a mitjà de comunicació compromès amb el dret a la informació i a la independència dels seus professionals no podem deixar de denunciar-ho.  

La dada

Els espanyols no veuen una sortida clara al conflicte polític català. Un sondeig de GAD3 encarregat per La Vanguardia apunta que el 64% aposta per una reforma de la Constitució mentre que el 40% està a favor de negociar un referèndum. En canvi, el 49% rebutja aquesta opció. Tampoc hi ha consens sobre una nova aplicació del 155 com postula la dreta espanyola. El 44% dels espanyols hi està a favor i un 45%, en contra. Per cert, que el president de la consultora que ha realitzat aquest enquesta, Narciso Michavila, deixa anar algunes perles en aquesta entrevista a eldiario.es. Adverteix d'una borsa de votants encara indecisos però nega vot ocult i ho remata dient: "La dreta es desperta sent de Vox, és del PP al migdia i de Ciutadans a l'hora de sopar". Per pensar-hi.