JxCat posarà condicionants econòmics a Sánchez per negociar la investidura

Ramon Tremosa, número quatre per Barcelona, dona per fet que el líder del PSOE obtindrà un "gran resultat" perquè li està funcionant la "campanya de la por" contra la dreta

Àngels Chacón i Ramon Tremosa, aquest dilluns en roda de premsa
Àngels Chacón i Ramon Tremosa, aquest dilluns en roda de premsa | Junts per Catalunya
15 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:38h
Junts per Catalunya (JxCat) ja dona per fet un "gran resultat" de Pedro Sánchez a les eleccions espanyoles del 28-A perquè li ha funcionat la "campanya de la por" contra les tres dretes integrades per PP, Cs i Vox. En aquests termes s'ha expressat el número quatre per Barcelona, Ramon Tremosa, en una roda de premsa celebrada aquest dilluns a la seu de la candidatura acompanyat de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. Ha estat ella, de fet, qui a preguntes dels periodistes ha defensat situar la lluita contra la morositat com una "línia vermella" per negociar amb Sánchez.

"Hi haurà rècord de diputats independentistes si els dos milions de votants del 21-D voten independència. Aquí hi ha una palanca real", ha assenyalat Tremosa, que ha reclamat la mateixa capacitat de mobilització -950.000 vots- registrada per JxCat en les últimes eleccions catalanes. "Qui ha d'obrir joc és l'Estat", ha remarcat l'encara eurodiputat, amb experiència parlamentària des del 2009. Chacón, a banda, s'ha referit al decret que va permetre la fuga d'empreses -encara no derogat- aprovat pel PP l'octubre del 2017. "Les empreses que van marxar estan convidades a tornar", ha dit.

"A Pedro Sánchez se'l va votar gratis total [en la moció de censura], però ha canviat molt poques coses. I no parlo només dels empresonats, confinats i embargats", ha apuntat Tremosa sobre el líder del PSOE, que ha insistit en motius econòmics per "posar condicions" a l'hora d'exigir un diàleg amb el president del govern espanyol. Tremosa s'ha referit, a banda, a qüestions com els vols directes entre Barcelona i Tòquio -vetat per l'Estat malgrat els informes dels organismes de competència europeus-, l'estat de les infraestructures i el tracte a empreses petites i mitjanes.

El número quatre per Barcelona s'ha referit específicament a un debat sobre morositat que hi va haver al Parlament Europeu. S'ha preguntat per què l'atur va pujar tant a països com Espanya i Grècia i tant poc als nòrdics, i ha fet seva la resposta de Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE): "Per la morositat" i perquè no van "transposar" la directiva europea de sancions -un reglament específic- que obliga les multinacionals a pagar les pimes. "PP i PSOE el van bloquejar", ha apuntat Tremosa.

Empreses "despullades"

"Això és molt greu perquè l'economia espanyola i la catalana estan despullades davant d'una crisi forta i sobtada com la financera del 2008. Pot ser que multinacionals impaguin a pimes solvents, provocant així atur massiu. No ho diu Ramon Tremosa, ho diu Mario Draghi en seu parlamentària", ha assenyalat el número quatre per Barcelona. "El sud torna a estar en posició desigual respecte del nord d'Europa", ha insistit. "Si no hi ha govern, podem veure pimes tancant perquè no els paguen les factures", ha assenyalat el dirigent de JxCat amb to d'alerta contra l'atur "massiu".

"Si les factures no es paguen, no hi ha possibilitat de civilització", ha apuntat Tremosa, citant John Maynard Keynes. Dels 97 expedients que Espanya té oberts a Europa -energia, infraestructures-, el més "greu" és el de les pimes. "Si ara una multinacional no paga les factures, no passa res", ha indicat l'encara eurodiputat, crític amb la manera com funciona la Comissió Europea i com s'apliquen les directives. "El Brexit va triomfar perquè no hi ha rule of law", ha insistit el número quatre de JxCat. 

Tremosa ha començat lamentant un altre "engany" de l'Estat amb el quart cinturó, un tram de sis quilòmetres pendents entre Olesa i Viladecavalls que s'havia de completar aquest mes d'octubre i que no finalitzarà fins al 2021. "Cada vot al PSOE des de Catalunya és un vot contra el quart cinturó", ha ressaltat l'encara eurodiputat, que ha carregat contra les "infraestructures fantasma" repartides per l'Estat. "Des de JxCat voldríem accelerar el quart cinturó i, si tenim força, ho farem", ha remarcat.

Un relat "intencionat"

Chacón ha destacat que Catalunya és "líder" en inversió industrial estrangera a Espanya -un 30% del total-, la qual cosa fa que diaris com el Financial Times reconegui el país com el "millor territori per invertir al sud d'Europa". "Aquest relat de perjudici de l'economia catalana ve marcat per fets com la manca d'inversions executades", ha apuntat la consellera d'Empresa, que s'ha queixat dels incompliments relacionats amb el Corredor Mediterrani. "Som una economia oberta al món i es veu molt perjudicada per no tenir aquesta infraestructura", ha destacat Chacón.

La consellera d'Empresa ha insistit que hi ha un "greuge" existent en matèria de tarifes elèctriques per al consum industrial. "Aquest és un tema cabdal que afecta la competitivitat de les nostres empreses", ha ressaltat Chacón, que també s'ha queixat del sistema de gestió de beques -no transferit- i de la taxa de resposició de personal. "Estem cansats del relat intencionat que desdibuixa les qüestions pendents de resoldre, però els indicadors s'imposen quan hi ha rigor", ha remarcat la consellera.