Batet tanca la porta al referèndum sobre la monarquia proposat pels comuns i ERC

La candidata del PSC al Congrés defensa que votar els partits independentistes representa "obrir la porta" a un tripartit de dretes

Batet, durant la roda de premsa a l'ACN
Batet, durant la roda de premsa a l'ACN | ND
15 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:54h
La reforma del model d'estat no és "prioritària" pel PSC i el PSOE, segons ha assegurat la candidata dels socialistes catalans al Congrés Meritxell Batet. La cap de llista del PSC ha valorat així, en una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), la proposta de referèndum sobre la monarquia que els comuns i ERC han posat sobre la taula durant l'inici de la campanya electoral del 28-A.

Batet ha defensat la Constitució espanyola votada el 1978 i ha argumentat que va ser aprovada amb un suport "ampli i majoritari". La candidata ha reclamat respecte per la figura del cap d'estat i ha considerat que el seu paper simbòlic està ben "reconegut" a la carta magna. Per contra, Batet ha parlat de "molts problemes reals" que cal abordar en una reforma constitucional. El model territorial, però, tampoc ho és. Batet ha assegurat que els socialistes no renuncien al federalisme però considera que en el context actual la prioritat és reforçat l'autogovern de les autonomies. Una recepta que també considera aplicable a Catalunya.

Més autogovern o 155 perpetu

En aquest sentit, Batet ha tornat a contraposar el projecte socialista al de PP, Ciutadans i Vox. "Ens estem jugant si reforcem l’autogovern, si optem pel desenvolupament de l’estat autonòmic i si fem fortes les institucions autonòmiques o si guanyen les tesis que volen recentralitzar i aplicar el 155 perpetu", ha dit.

Unes tesis contra les quals, segons la candidata, de res servirà votar els partits independentistes. Batet ha recordat que Junts per Catalunya i ERC no van brindar el seu suport als pressupostos de Pedro Sánchez i considera aquest precedent com un avís del que pot tornar a passar després del 28-A. "Si volen un govern d'esquerres per què l'han deixat caure i han obert la porta a un govern de dretes", ha etzibat.

Sobre la possibilitat d'un referèndum que abordi el dret a l'autodeterminació, res de nou. El PSC insisteix a enfortir l'autogovern tot i que Batet reconeix "malestar" en un "percentatge elevat" de la ciutadania de Catalunya. "Volem votar un acord, no una ruptura. Tots els partits tenim l’obligació de seure i escoltar-nos", ha demanat.

Batet evita mullar-se sobre un pacte amb Cs

Batet defensa el PSOE com l'únic vot útil per garantir un govern d'esquerres però ha evitat mullar-se un cop més sobre la possibilitat d'un pacte postelectoral amb Ciutadans. "Jo prioritzo guanyar aquestes eleccions i guanyar-les bé, amb força i una representació àmplia que ens permeti governar sense dependre de ningú", s'ha limitat a dir, alhora que ha retret al partit d'Albert Rivera i al PP deixar-se "marcar l'agenda" per Vox.

De nou, ha tornat a posar la pilota sobre la teulada de Cs. "Volen formar govern amb PP i Vox i ha retret al partit taronja que hagi plantejat un "cordó sanitari" al PSOE en comptes de fer-ho amb la formació que lidera Santiago Abascal.

"L'independentisme ha de poder defensar-se"

Després que ERC hagi proposat una llei al Congrés per aixecar la causa judicial contra l'independentisme, Batet no s'ha volgut posicionar sobre un eventual suport del PSC. La candidata ha esquivat la pregunta i ha demanat que l'independentisme continuï "defensant-se amb total llibertat" a Catalunya.

Sobre els episodis de tensió viscuts durant la campanya, com la visita de Rivera a Errenteria, la candidata socialista ha demanat "respecte" i que tothom pugui expressar lliurement "les seves idees". Una llibertat d'expressió que Batet també ha defensat per a la ultradreta de Vox, tot i que considera que el partit propugna tesis que van en contra dels "valors" i d'articles concrets de la Constitució i l'acusa d'"atemptar" contra els "valors democràtics".