«El pla actual del Govern per als Bombers deixarà la mateixa estructura que fa 10 o 15 anys»

El nou cap del parc de Bombers de Sabadell, Martín Sanabria, torna a la ciutat i repassa totes les reivindicacions que arrossega el cos

Martín Sanabria, el nou cap del parc dels Bombers de Sabadell
Martín Sanabria, el nou cap del parc dels Bombers de Sabadell | Juanma Peláez
16 d'abril del 2019
Des de l'1 d'abril, el parc de Bombers de Sabadell ha deixat d'estar orfe. Ja té un cap, després que a mitjans de febrer l'anterior responsable, Quim Moya, es jubilés. Martín Sanabria (Sabadell, 1964) torna a la seva ciutat natal, on va treballar-hi durant 16 anys (del 1990 al 2006) i va viure la transició al nou parc, situat a la carretera de Barcelona. Precisament, ara s'esforçarà perquè la quarantena de bombers del cos sabadellenc tinguin noves instal·lacions. L'actual és "molt obsolet" i vol que el projecte esdevingui una realitat. Però no només batallarà per un bon equipament, també de material i recursos humans. "Estem en mobilitzacions constants", assegura i apel·la a les bones sensacions que hi ha amb les negociacions actuals. 

- Com ha estat la tornada al parc de Bombers, sent el cap i agafant el relleu de Quim Moya  

- Teòricament hauria d’haver estat un traspàs de poders amb un període d’adaptació, però fins que no es va jubilar el Quim no es va poder treure la seva plaça. El funcionament de l’administració va així. No obstant, ell està pel que necessiti, ja s’ha ofert. Ha deixat bona empremta al parc i a la ciutat, també amb la resta de cossos i administracions. Ha fet molt bona feina, intentaré seguir la mateixa línia.

- Li ha deixat deures per fer?

- El nou parc de Bombers, que es marqui un inici del projecte i, òbviament, tingui un final. Els esforços van centrats cap aquí, el Quim va endegar el camí i intento continuar-lo. Espero que en el temps que estigui aquí esdevingui una realitat. Avui per avui, és el més important. Tenim un parc molt obsolet, se’ns ha quedat petit. A més, les instal·lacions estan molt degradades i per això s’està buscant un altre emplaçament per ubicar-nos.

- I com està anant la cerca? 

- Ara estem en aquest període de negociacions. El que volem és adequar el parc a les necessitats actuals. Per exemple, a l’estiu treballen tots els bombers, més els forestals i últimament, també han vingut a fer pràctiques. Per això, no era estrany trobar les taquilles al mig del passadís, perquè no hi havia espai. Aquestes coses s’han d’arreglar. I hi ha un pla director, però ara estem negociant i estem en aquest període i no sabem com anirà tot. Volem que sigui el més aviat possible.

- Com haurien de ser aquestes noves instal·lacions?

- Necessitem espai per fer les pràctiques, un lloc per posar els vehicles d’una determinada forma i poder fer simulacres el més acurat possible a la realitat i això requereix d'amplitud. També un espai digne per als bombers i una zona per deixar els Equips de Protecció Individual (EPI) en el cas que hi hagi hagut un servei en el qual haguem suat molt o estiguin bruts. També llocs per descontaminar, perquè si vens d’una intervenció en una indústria...al cap i a la fi, demandes bàsiques.

- I la ubicació, el més semblant possible on es troben ara, integrats dins el casc urbà? 

- Això seria filar més prim. El més important és tenir vies de sortida que siguin ràpides i que ens permeti un temps ràpid d'arribada. És evident que seria millor amb accés a la C-58 i l’AP-7.
 

El nou cap de Bombers de Sabadell, al seu despatx. Foto: Juanma Peláez


- Una altra de les queixes dels Bombers és el material amb què treballen.
 
- Tenim camions obsolets i d’altres que s’agafen amb pinces, perquè en qualsevol moment poden tenir problemes. Realment, estem en precari, sobretot vehicles que abans podien desenvolupar algunes tasques i ara ja no. Hem d’anar amb compte. També entenc que els que ho gestionen tenen les mans lligades pel tema pressupostos.

- Hi ha Bombers voluntaris, com els de Castellar, que han avisat de les condicions "precàries" en les quals es troben.

Estan igual que nosaltres, també amb el tema de manca de material. Ara hi ha una promoció i hi ha que estan en període de pràctiques. Una de les mesures des de Bombers és no fer hores extres per deixar patent la manca de personal i això està fent que hi hagi manca de personal. De fet, hi ha parcs que s’estan tancant per aquest motiu. Aquí tenim un dèficit d’un o dos bombers. Però tot plegat, és una darrere de l’altra, molta precarietat.

- A Sabadell, els camions duen missatges de "vuit bombers per 320.000 habitants".

- Estem sota mínims per jubilacions, per baixes o marxes a un altre lloc a treballar. Diria, tot i que no estic 100% segur, faltarien entre quatre o cinc bombers més. S'ha aprovat al Parlament la creació de 250 noves places, però no sé sap on aniran, s’ha d’analitzar quina és la situació general dels parcs de Catalunya. El pla del Govern és licitar 250 places durant tres o quatre anys, ja hi ha alguns que han començat a l’escola. Tot això seria per arribar a la mateixa estructura com teníem fa 10 o 15 anys enrere. Així que estem parlant d’arribar a una situació a la qual ja hi havíem estat abans.

- I les negociacions del conveni, perquè porten uns anys treballant sota decret i amb mobilitzacions. 

-
Sí, estem amb mobilitzacions constants, perquè encara no hi ha cap acord. Seguim treballant a cop de decret. La proposta actual sembla molt seriosa i s’ha de votar en els propers dies.
 

Sanabria amb un dels vehicles que hi ha al parc. Foto: Juanma Peláez

El vehicle lleuger del cos dels Bombers de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


- Amb totes les queixes que ha manifestat, el servei se'n ressent, fins quan es podrà estirar els recursos materials i humans?

- Fem el que podem amb el que tenim. El servei que oferim és un 100% excel·lent. Potser el que farem és fer una teranyina amb els companys de Terrassa i Cerdanyola. El problema serà la simultaneïtat de serveis, però són coses que es van superant. La feina dels Bombers és encomiable i sempre treballem ajustats a les nostres possibilitats.

- I la previsió per aquest estiu, pot fer un pronòstic?

- Encara és aviat, no es pot fer un pronòstic acurat. Ara bé, si les condicions continuen com fins ara, exceptuant aquests dies de pluja, hi haurà vehicles que s’hauran de donar baixa, perquè si un ha de fer feines al bosc, molt probablement tindrà més reparacions. Ja veurem què ens trobem. L’any passat, que va ser el millor que he passat en aquests 30 anys que porto al cos, vam tenir problemes per muntar columnes mòbils.

- A la ciutat, l'any passat es van cremar 202 contenidors, 190 el 2017 i 205 el 2016. Té un problema Sabadell?

- Malauradament, és habitual arreu. Per exemple, vinc de Martorell i a Olesa de Montserrat hi ha la mateixa problemàtica. És una pràctica bastant habitual entre els serveis dels Bombers, sobretot estan concentrats a la nit.
 

El nou cap té l'objectiu d'aconseguir un nou parc Foto: Juanma Peláez


- Més enllà de sortides relacionades amb incendis, quins altres serveis destacaria?  

- Estem trobant atenció a persones grans que viuen soles i hi ha de tot, potser una persona que ha mort fa dies o d’altres que han caigut. Ens avisen, ja sigui via la Policia Municipal de Sabadell o per l’alarma de veïns que fa dies que no els veuen. Però no és exclusiu de Sabadell, està passant a molts llocs.