El número dos de Baena i més de 60 policies, protagonistes al Suprem en plena campanya

El secretari dels atestats de la Guàrdia Civil i una seixantena d'agents estan citats a declarar entre dilluns i dimecres; el judici tornarà després de la Setmana Santa amb més testimonis polítics

Agents de la policia nacional espanyola, en un col·legi electoral l'1-O
Agents de la policia nacional espanyola, en un col·legi electoral l'1-O | Martí Urgell
14 d'abril del 2019
Actualitzat el 15 d'abril a les 9:42h
La desena setmana del judici de l'1-O al Tribunal Suprem arrenca aquest dilluns amb la declaració del secretari dels atestats de la Guàrdia Civil (identificat amb el número TIP N29100C) i número dos del tinent coronel Daniel Baena. Baena, a qui se'l situa darrere d'un compte de Twitter sota el sobrenom de "Tácito" -un cas que el jutjat d'investigació número 13 de Barcelona ha descartat investigar-, és el cap de la policia judicial a Catalunya i va ser l'instructor dels informes en els quals s'han basat les acusacions per construir el relat de la rebel·lió i de la sedició.

El número dos de Baena havia de declarar el 26 de març, com ell, però es va ajornar per una "indisposició", segons es va puntualitzar en el seu moment. Els informes del tinent coronel han estat un dels elements més combatuts per part de les defenses dels dirigents encausats, però el president de la sala segona, Manuel Marchena, els va restar valor durant la declaració. Va subratllar que el judici arrenca amb els escrits d'acusació i que era "estèril" que els advocats intentessin rebatre'ls al Suprem.

Un cop acabi serà el torn d'una seixantena de policies nacionals espanyols, que declararan fins dimecres. La Setmana Santa ha obligat a modificar el calendari, de manera que aquesta setmana el dijous no serà un dia hàbil, però sí el dilluns. Les sessions del judici coincidiran amb la campanya electoral del 28-A, que tindrà un ull permanentment posat al Suprem. Encara més la setmana vinent, la de Sant Jordi, quan hi ha citats el vicepresident Pere Aragonès i els consellers que van deixar el Govern abans de l'1-O, com és el cas de Jordi Jané o Meritxell Ruiz.

Revisió de l'1-O

Els agents de la policia espanyola citats a declarar van participar en diversos punts de Catalunya durant el referèndum. Estan citats per la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat per tal d'afermar el relat de "violència" que s'atribueix als promotors de l'1-O i als votants congregats al col·legis electorals. Es tracta de policies que van actuar a l'Escola Mediterrània, a l'IES Joan Fuster, a l'Escola Ramon Llull i a l'Escola Pia de Sant Antoni, tots ells de Barcelona i on la contundència policial va ser evident.

Funcionaris policials que van actuar a Lleida, Tarragona i Girona també desfilaran pel Suprem, que encara estarà immers unes setmanes en la fase de testimonis. Després arribaran els informes pericials i la fase documental, que desembocaran en els informes de cadascuna de les parts. Els acusats tindran, a banda, el dret a l'última paraula. Això farà que el judici s'allargui fins a mitjans de juny. S'espera que la sentència arribi a partir del mes de setembre amb la incògnita de quines seran les penes imposades.