Sant Cugat i Castelldefels, laboratori de l'antiga CiU

Convergents, Units per Avançar i Lliures tanquen una coalició per a les municipals a les dues poblacions

Els candidats de Convergents a les properes eleccions espanyoles.
Els candidats de Convergents a les properes eleccions espanyoles. | Convergents
17 d'abril del 2019
Actualitzat a les 6:51h
Tres partits sorgits de la implosió de CiU, Convergents, liderat per l'exconseller Germà Gordó; Units per Avançar, sorgit de l'antiga UDC i encapçalat pel democristià Ramon Espadaler; i Lliures, impulsat per l'exconseller Antoni Fernández Teixidó, aniran junts a les eleccions municipals del 26 de maig a Sant Cugat i Castelldefels. Serà el primer cop que les formacions sorgides de la implosió de CiU i que reclamen el seu llegat moderat concorreran en coalició després de la crisi que va congelar CDC i va dur a la fi d'UDC. La prova té molt de laboratori.

A Sant Cugat, la coalició es dirà Units per Sant Cugat, i l'encapçalarà un militant d'Units per Avançar, Carles Toda. L'empresària Remei Gómez en formarà part representant Convergents. Units per Castelldefels encara ha de designar el seu alcaldable, però les converses entre els tres partits estan ja molt avançades. En altres localitats, Convergents i Lliures tancaran coalicions, com és el cas de prop d'una vintena de poblacions de les comarques tarragonines, entre elles, Tarragona ciutat.

De moment, però, a Sant Cugat i Castelldefels acaben les provatures. Fins al moment. Units per Avançar formarà part de les llistes del PSC a les municipals de Barcelona. Ho farà a través de la figura d'Albert Batlle, exdirector general dels Mossos i exregidor del PSC, que acaba d'entrar a militar a les sigles liderades per Espadaler. Lliures, per la seva banda, s'ha integrat en la plataforma que lidera Manuel Valls. També una exmilitant d'Units per avançar ho ha fet, Eva Parera, però no ha aconseguit arrossegar molts militants.

Convergents, en solitari el 28-A

Convergents és l'únic partit dels tres que es vindiquen hereus de la CiU moderada que es presenta en solitari a les eleccions del 28-A. Precisament, Remei Gómez és també candidata al Senat el 28-A. El partit que lidera Germà Gordó creu recollir l'essència de la vella Convergència Democràtica i no tem passar la prova de foc. De fet, va superar de llarg les signatures exigides davant la Junta Electoral Central per poder-hi concórrer (en va aconseguir prop de 10.000).