Oriol Junqueras: «Agafaré l'acta del Congrés»

El candidat d'ERC assegura que "no comparteix la política de bloqueig" que defensa una part de l'independentisme i no vol posar "condicions impossibles" que afavoreixin un govern de dretes

Un grafiti d'Oriol Junqueras en un pont de la C-17
Un grafiti d'Oriol Junqueras en un pont de la C-17 | Adrià Costa
14 d'abril del 2019
Actualitzat el 23 d'abril a la 13:49h
El candidat d'ERC, Oriol Junqueras, passa la campanya electoral entre el Tribunal Suprem i la presó de Soto del Real. Ja acumula un any i mig de privació de llibertat i se li ha impedit, com a la resta de processats que es presenten a les eleccions, poder fer actes electorals o debats tan dins com fora del centre penitenciari.

El líder dels republicans, però, sí que està connectat permanentment amb el partit per promoure les consignes que es llancen als mítings. Però la principal petició que fa és que, per primera vegada, ERC guanyi unes eleccions espanyoles i sigui clau a Madrid. En aquesta entrevista per escrit a NacióDigital, anuncia que pensa agafar l'acta del Congrés i que, per tant, deixarà la del Parlament. Aquestes són les respostes de Junqueras des de la presó.  

- Després de dos mesos de judici, comparteix la tesi de qui diu que la seva sentència està escrita?

- És evident que hi ha gent que té la sentència escrita, però a la vegada també ho és que aquest judici és un examen sobretot per la democràcia espanyola. He assumit anar a la presó i no poder expressar-me durant un any i mig, però cada vegada que tingui l'ocasió insistiré en què aquesta és una qüestió política que exigeix una solució política i que qualsevol sentència serà una injustícia, perquè fer un referèndum no és cap delicte. Si la presó és el preu per defensar la democràcia i la llibertat, el pagaré, però no ens aturem ni renunciem a cap de les nostres conviccions.
 
- L'actuació de Marchena genera indefensió als acusats?

- S'ha d'analitzar no només el que està passant dins de la sala, sinó tot aquest procés on hem patit indefensió sistemàticament, començant per la més gran de les indefensions que és l'empresonament sense sentència des de fa més d'un any. Però també les escoltes, el trossejament de les causes, la impossibilitat de contrastar els falsos testimonis amb els vídeos o la manca de temps i facilitats per preparar les defenses són clares vulneracions dels nostres drets que acabaran probablement també en un jutjat.

"Ha quedat molt clar que no hi havia cap conxorxa entre els Mossos i el Govern com intenta fer creure la Fiscalia i l'Estat"
 
- Quines valoracions extreu de les declaracions de Josep Lluís Trapero i Ferran López?

- Cal tenir molt present que són persones que estan en risc de ser condemnades amb sentències molt altes, però el que ha quedat molt clar és que no hi havia cap conxorxa entre els Mossos i el Govern com intenta fer creure la Fiscalia i l'Estat. Entre d'altres coses, perquè no hem comès cap delicte, ja que votar en un referèndum no és cap delicte. En qualsevol cas, el meu respecte absolut per la feina feta pel cos dels Mossos d'Esquadra que vetlla sempre per la nostra seguretat.
 
- Què ha estat, fins ara, allò que més l'ha enutjat durant el judici o el testimoni que més l'ha irritat o dolgut?

- No em feu valorar els testimonis ni entrar en alguns dels relats que hem escoltat. En tot cas, els ciutadans saben el que va passar tant el 20 de setembre com l'1-O, tothom sap qui va exercir la violència i com la gent va defensar pacíficament el seu dret a vot i això contrasta perfectament amb els relats prefabricats que s'han escoltat.
 

Oriol Junqueras amb Raül Romeva, a la sala del Tribunal Suprem Foto: ACN

 
- Agafarà l'acta del Congrés o mantindrà la del Parlament?

- No hi ha cap dubte que l'Estat no podrà impedir que agafem l'acta i, de fet, ja s'ha pronunciat en aquest sentit, perquè fer-ho és tornar a empresonar la democràcia i retorçar l'estat de dret. Agafaré l'acta del Congrés, perquè és la millor manera de lluitar contra la repressió i l'excepcionalitat democràtica en què som. Ens volen silenciar i la resposta la donarem en forma de paperetes a les urnes. El que està clar és que Esquerra Republicana no es rendeix mai i que lluitarà fins on calgui contra aquesta persecució de la democràcia. L'Estat ha de tenir molt clar que no ens rendim mai.
 
- Quin ha de ser el paper d'ERC al Congrés durant la pròxima legislatura?

- Volem ser a tot arreu on es parla i es decideix sobre Catalunya. No volem cedir ni un espai a aquells que ens voldrien reduir a una simple autonomia sotmesa. A aquells que ens volen aplicar un 155 perpetu. Si no hi som i si no hi tenim una representació destacada, prendran les decisions per nosaltres. No es tracta de la política del peix al cove o de trobar l'encaix, aquest mai ha estat el nostre model. El que volem és construir una resposta democràtica a una demanda política i ciutadana. Hem estat decisius per fer caure dos governs i ho podem tornar a fer si se’ns segueix negant una resposta democràtica. Serem el soci més fidel al poble de Catalunya, que ningú no en tingui cap dubte, i farem que els ciutadans tornin a votar.

"Nosaltres no som ni els del bloqueig i el no a tot, ni els de les condicions impossibles que acabaran provocant un govern de les dretes"
 
- ERC demana el vot el 28-A per tenir capacitat d'incidir. No és precisament el que tenia en aquesta legislatura i no hi ha tret rendiment?

- La covardia del PSOE el va fer aixecar-se de la taula de diàleg i llençar-ho tot pels aires, probablement perquè el que vol és reforçar-se a les urnes per encarar la nova etapa. Nosaltres no renunciem al diàleg, però també és veritat que no renunciem a cap via democràtica que ens permeti la independència.
 
- Comprèn que hi hagi una part de l'independentisme que demani una acció de bloqueig a Madrid?

- Entenc i respecto totes les opinions, però és evident que no ho puc compartir. Nosaltres no som ni els del bloqueig i el no a tot, ni els de les condicions impossibles que acabaran provocant un govern de les dretes. Som els que fem que les coses passin i els que farem que Catalunya decideixi el seu futur a través de l'autodeterminació. La nostra via és la de la fermesa, el diàleg i la negociació. I en tot cas, si alguna cosa s'ha de bloquejar, és la repressió, un nou 155, l'extrema dreta i els pactes amb Cs. Bloquejarem aquesta justícia que vol empresonar la democràcia. En canvi, el que segur que nosaltres no bloquejarem són les polítiques dignes i que ajudin als ciutadans.
 

El pastís d'Oriol Junqueras, en la festa del seu 50è aniversari a Sant Vicenç dels Horts Foto: Marc Puig


- És possible un escenari en què ERC investeixi Sánchez sense que aquest es comprometi a la celebració d'un referèndum?

- El primer que hauria de passar és que l'independentisme sigui molt fort el 28-A. Tenim l'oportunitat de fer que l'independentisme guanyi les eleccions espanyoles a Catalunya per primera vegada i aquest missatge seria molt potent. En qualsevol cas, ningú hauria de cometre l'error de fixar línies vermelles que s'acabin convertint en un xec en blanc per facilitar un govern del tripartit d'extrema dreta. I, a la vegada, ningú pot donar xecs en blanc al PSOE que actuïn com a línies vermelles per a una veritable democràcia a Catalunya que tothom sap que passa per un referèndum inevitable.
 
- La prioritat ha de ser evitar un govern de les tres dretes o un del PSOE amb Ciutadans?

- La prioritat és que l'independentisme guanyi per primera vegada les eleccions espanyoles a Catalunya. Aquesta és la millor resposta que podem donar a la repressió. Si guanyem, guanya Catalunya segur. Com més forts siguem, millor es podran defensar la democràcia, la llibertat i els interessos dels ciutadans de Catalunya, podrem forçar a construir una resposta democràtica a una demanda política i ciutadana. El PSOE no farà el pas si no tenim l'aritmètica que l'obligui a moure's. Entre tots podem fer que sigui així.

"La prioritat és que l'independentisme guanyi per primera vegada les eleccions espanyoles a Catalunya. Aquesta és la millor resposta que podem donar a la repressió"
  
- Hi ha enquestes que apunten que el vot útil per frenar la dreta pot fer guanyar el PSC a Catalunya. Com pensa ERC intentar revertir aquesta tendència?

- No comparteixo la premissa. Avui votar el PSC és la millor manera de garantir que Albert Rivera i Inés Arrimadas siguin ministres del govern d'Espanya i això cal que els ciutadans ho tinguin ben clar. L'única manera d'evitar que Cs entri al govern espanyol és votant Esquerra Republicana i fent que guanyi les eleccions a Catalunya.
 
- Artur Mas considera que les formacions que van fer prosperar la moció de censura haurien d'haver forjat un pacte estable. És aquest el camí a partir d'ara?

- Crec que aquesta pregunta caldria fer-la a Pedro Sánchez, és ell i el seu govern qui es va aixecar de la taula de diàleg per por a retrocedir electoralment després d'una manifestació de la ultradreta.
 
- És acceptable per a l'independentisme un referèndum com el que planteja Pablo Iglesias en el qual es puguin votar tres opcions?

- Sempre hem defensat que la millor eina per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat és un referèndum amb una pregunta clara i una resposta binària. Tothom sap, també Podem i el PSOE, que el futur de Catalunya es resoldrà votant, tothom sap que el referèndum és inevitable.
 

Xapa de suport a Oriol Junqueras. Foto: Adrià Costa


- Pot continuar avançant l'actual Govern de la Generalitat, tenint present que JxCat i ERC no tenen majoria al Parlament ni pressupostos?

- La majoria parlamentària és un tresor al qual mai hauríem de renunciar, especialment tenint en compte com es va aconseguir a les eleccions del 21-D. Està a les nostres mans recuperar la majoria, el meu company Raül Romeva i jo mateix som diputats, mantenim l'acta de diputat i el dret a vot a través del president del grup parlamentari i no hi pensem renunciar.
 
- Preveu l'opció que es convoquin eleccions catalanes un cop el Tribunal Suprem dicti sentència?

- No em correspon a mi ni a Esquerra Republicana prendre aquesta decisió, sinó al president de la Generalitat. El que està clar és que la sentència d'aquest judici absolutament injust haurà de tenir una resposta política i com hem reclamat sempre haurà de ser coordinada entre tots els demòcrates catalans, com vam fer el 3 d'octubre. Necessitarem un Govern fort per encarar aquest moment.

"Com podeu imaginar, la repressió ha fet molt complicat poder mantenir amb Puigdemont la relació que teníem abans de ser a la presó i a l'exili. En tot cas, hem anat intercanviant alguns missatges per persona interposada"
 
- Quina ha estat l'última interlocució que ha mantingut amb Carles Puigdemont?

- Com podeu imaginar, la repressió ha fet molt complicat poder mantenir la relació que teníem abans de ser a la presó i a l'exili. En tot cas, hem anat intercanviant alguns missatges per persona interposada.
 
- Els comuns han acusat ERC de fomentar el transfuguisme per haver negociat una aliança amb Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet. Tem que tingui costos en els possibles pactes post electorals, per exemple, a Barcelona?

- Esquerra Republicana treballa per aconseguir la República Catalana, com ha fet sempre. I fent allò que ha fet els últims anys. Fer-nos més grans i majoritaris. Enfortir-nos. Parlant amb altres espais i arribant a acords i sumant. Esquerra s'ha convertit en la porta d'entrada de l'independentisme, un espai plural i d'acollida des d'on poder caminar cap a la República. Cada vegada hi ha més gent que fa el pas de sumar-se a la família republicana. I per tant, això no va d'una persona, és una decisió col·lectiva, d'un espai que es troba més còmode amb ERC que no pas amb els comuns. En tot cas, la pregunta més important hauria de ser per què tanta gent destacada deixa els comuns i creu que Esquerra Republicana és la millor eina per fer avançar el país.
Arxivat a