Una campanya amb tot el peix venut?

Borràs i Artadi reparteixen fulletons de JxCat al Mercat de la Concepció i, en una peixateria, coincideixen amb un dependent que s'assembla (relativament) a Roger Torrent

Laura Borràs i Elsa Artadi, en una parada de peix del Mercat de la Concepció
Laura Borràs i Elsa Artadi, en una parada de peix del Mercat de la Concepció | Julio Díaz / Junts per Catalunya
13 d'abril del 2019
Actualitzat a les 16:13h

Visitar un mercat és assignatura obligatòria per a un candidat electoral. Laura Borràs passa l'examen en el segon dia de campanya acompanyada de membres de la llista de Junts per Catalunya (JxCat) al Congrés i també per Elsa Artadi, número dos a Barcelona. El passeig és relativament curt i se centra en el passadís principal fins arribar a Marisc i Peix M. Pintanel, on les dependentes -simpàtiques, rialleres, eficients- conviden Borràs i companyia a posar-se darrere del mostrador. Abraçades, repartiments de fulletons i cap a fer declaracions als mitjans, que les línies vermelles urgeixen.

La candidata, còmoda en el contacte amb la ciutadania -com Artadi, que allarga les abraçades amb els qui s'acosten a saludar-la, porta només 48 hores en campanya, però ja és conscient que les preguntes sobre les condicions per pactar amb Pedro Sánchez després del 28-A se li faran llargues. N'hi ha prou amb parlar del referèndum o cal exercir l'autodeterminació? Sense que el PSOE s'avingui a negociar una votació sobre l'autodeterminació ho haurà investidura? Diuen el mateix els presos des de Soto del Real que els candidats que fan mítings cada dia? Com encaixa l'1-O en tot aquest debat sobre tornar a portar el referèndum pactat al Congrés dels Diputats?

Borràs no és una política professional -forma part de les seves virtuts, segons l'equip de campanya- i es nota en un detall: quan un periodista que està darrere seu li fa una pregunta, gira el coll per respondre-li mirant als ulls. Els càmeres, sempre atents a la logística, li demanen que miri endavant quan fa les declaracions. "No t'ho prenguis com res personal", diu la candidata al periodista abans de respondre mirant endavant i no pas a ell. Un cop acabades les declaracions -i els aclariments, ja a micròfon tancat-, Borràs marxa del mercat, on hi ha estat pràcticament una hora. Just a fora hi ha una carpa de JxCat on altres membres de la candidatura fan campanya entre compradors.