ERC fa aflorar a Soto del Real l'existència de «dos PSOE» i apel·la al vot republicà

Gabriel Rufián "respecta" que Junts per Catalunya s'obri a pactar amb Pedro Sánchez i desitja "el millor a l'espai convergent"

Gabriel Rufián i Chakir El Homrani, a les portes de Soto del Real
Gabriel Rufián i Chakir El Homrani, a les portes de Soto del Real | ACN
13 d'abril del 2019
Actualitzat a les 14:38h
Des de l'arrencada de la campanya, ERC té molt clar que el seu principal rival a les urnes el PSC. Ja fa dies que Gabriel Rufián, el candidat efectiu, intenta convèncer de que el veritable vot útil és als republicans perquè són els que tindran capacitat per evitar un pacte del PSOE amb Ciutadans. Aquest dissabte, just després de visitar els presos d'ERC a Soto del Real, Rufián ha insistit que existeixen "dos PSOE" i que només si els republicans són "forts" al Congrés es podrà garantir que els socialistes siguin els de la moció de censura i no els que van votar a favor de la investidura de Mariano Rajoy o els que van donar suport al 155.

"El PSOE no fa, al PSOE se l'obliga", ha insistit el candidat efectiu de la llista encapçalada per Oriol Junqueras. Rufián ha argumentat que el vot als socialistes catalans "només és útil per aplicar un nou 155" de la mà de Ciutadans. Preguntat per les afirmacions de Junts per Catalunya segons les quals s'obren a pactar amb Pedro Sánchez, Rufián ha assegurat que respecten "enormement" i desitgen "el millor a l'espai convergent", una expressió que ha repetit fins a quatre vegades quan se l'ha interpel·lat sobre altres declaracions de la llista encapçalada per Jordi Sànchez.

Retorn a l'"escenari inicial" de la mesa del diàleg

L'aposta d'ERC, ha recordat, és la de "retornar a l'escenari inicial de la mesa del diàleg i de la negociació que aglutini totes les sensibilitats polítiques". Insisteixen que no fixaran línies vermelles a la investidura del líder del PSOE, però que tampoc donaran cap xec en blanc. 

Rufián ha explicat que Junqueras i Raül Romeva els han demanat guanyar aquestes eleccions per "treure-li la raó" a Sánchez, Miquel Iceta i Meritxell Batet quan diuen que "la gent a Catalunya no vol votar". Que ERC guanyés les eleccions espanyoles a Catalunya seria, ha dit, "un missatge al món i a Europa". 

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha visitat també a Carme Forcadell i Dolors Bassa a la presó d'Alcalà Meco. "M'han demanat que ningú es quedi a casa perquè ERC tingui un gran resultat electoral i permeti escenaris que desbloquegin aquesta situació", ha explicat.