JxCat exigeix que «ningú» demani perdó pel referèndum de l'1-O

Jordi Sànchez, des de Soto del Real, reclama "mobilització a fons" el 28-A, intenta allunyar-se del "partidisme" i reivindica la candidatura com l'expressió de la "unitat"

Laura Borràs, abans d'arrencar el míting de JxCat a Manresa
Laura Borràs, abans d'arrencar el míting de JxCat a Manresa | Julio Díaz / Junts per Catalunya
12 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:37h
Manresa és una ciutat habitual en les campanyes de Junts per Catalunya (JxCat), i ha acollit el primer míting de vespre de Laura Borràs com a candidata efectiva de la llista encapçalada per Jordi Sànchez. El Teatre Conservatori de la capital del Bages, sense acabar d'omplir tot l'aforament disponible -unes 500 cadires, segons les dades oficials-, ha reunit Borràs, Carles Puigdemont i els primers noms de la candidatura al Congrés.

La número dos de Sànchez, que ha dinat a Moià abans d'anar a Manresa, ha negat que els referèndums divideixen i ha recordat que Franco deia que "la democràcia dividia". "És una expressió democràtica que ham de respectar", ha ressaltat Borràs, que ha llegit unes paraules del candidat. "Si Espanya fos una democràcia plena, avui jo seria a Manresa", ha apuntat Sánchez des de Soto del Real. L'expresident de l'ANC ha indicat que "mai demanarà perdó" per l'1-O, un missatge implícit cap a ERC, perquè Gabriel Rufián va oferir demanar perdó pel referèndum si el PP demanava perdó per la Gürtel.

"Demano que ningú de vosaltres demani perdó per l'1-O. Aquell dia vam viure la força de la unitat, i per això soc candidat. Us demano mobilització. Anirem a Madrid a fer política, a negociar, a frenar l'espanyolisme ranci, que també en té el PSOE", ha ressaltat. També ha recordat l'estada a la presó de Lledoners. "Vau fer més dolces les nits en un dels moments més difícils de la meva vida", ha assegurat Sànchez, que ha demanat "mobilització a fons". "No fallarem, som la gent de la unitat", ha insistit. "No soc cap de llista per fer partidisme", ha apuntat l'expresident de l'ANC.

Nogueras, contra el PSOE i els "moderats"

La número tres per Barcelona, Míriam Nogueras, ha insistit, com ahir en l'arrencada de campanya, que els "moderats" són aquells que "s'agenollen" davant d'un Estat que els "maltracta". "No volem ser el partit hegemònic d'una autonomia maltractada", ha apuntat Nogueras, que també és la vicepresidenta del PDECat. La fins ara diputada a Madrid ha indicat que la llista de JxCat "fa por" a Madrid, i ha reivindicat la figura de Puigdemont i la de tots els represaliats, inclòs el raper Valtònyc.

Míriam Nogueras retreu al PSOE haver "bloquejat" la comissió d'investigació sobre els atemptats de Barcelona i de Cambrils del 2017

"La veu que volen callada parlarà a Madrid", ha apuntat Nogueras, que ha alertat del perill del PSOE "del 155 i del no a tot, i el de la Camarga, i el que no va permetre que es creés la comissió d'investigació dels atemptats terroristes del 2017". "Això ho recordem molt poc", ha lamentat la vicepresidenta del PDECat, que ha carregat contra els qui fan la "política de sempre a la manera de sempre", una referència implícita als dirigents del PDECat que recelen de l'estratègia de l'expresident des de Waterloo.

Premi a "l'única" llista unitària

Francesc de Dalmases, número sis per Barcelona, ha demanat a la ciutadania -i especialment als indecisos- que premïin "l'única llista unitària i transversal" que es presenta a les eleccions espanyoles. Segons ell, es tracta de JxCat, que va a Madrid a "bloquejar" tot allò que vagi en contra dels interessos de Catalunya. També ha aprofitat per demanar una candidatura conjunta amb ERC a Europa, i ha insistit en l'oferiment a Oriol Junqueras per tal que sigui el número u de la llista de Puigdemont.

JxCat insisteix en l'oferiment a Junqueras per tal que encapçali la llista que promou Puigdemont des de Waterloo tot i la negativa d'ERC

Li ha agafat el relleu Ramon Tremosa, eurodiputat per CDC -independent- des del 2009, que ha alertat que les eleccions estatals han estat convocades per propiciar un pacte entre el PSOE i Ciutadans. "Això només ho podrem evitar si fem un resultat esclatant", ha remarcat Tremosa, que ha demanat la mateixa mobilització que la que va permetre la victòria en el camp independentista dels comicis del 21-D. "Si hi ha dos milions de vots independentistes, serà la millor onada per a les municipals", ha indicat.

Bonvehí, JxCat i els compromisos de CDC

David Bonvehí, president del PDECat, viu ben a prop del Teatre Conservatori de Manresa. Des del juliol és el màxim dirigent de les sigles nacionalistes, i és el primer míting de campanya en el qual participa després d'un període de tensió entre totes les ànimes de l'espai postconvergent per elaborar les llistes al Congrés. Fa 1.020 dies, ha recordat, hi va haver un acte al Teatre Kursaal davant de 1.500 persones en la campanya a les eleccions espanyoles del 2016, les últimes de Convergència.
 

El president del PDECat, David Bonvehí, al míting de JxCat a Manresa Foto: Julio Díaz / Junts per Catalunya


En aquell moment, el candidat Francesc Homs va prendre dos compromisos: que farien fora Mariano Rajoy i el PP, i que s'aniria a Madrid a lluitar pel dret a l'autodeterminació. "En aquests 1.020 dies, tothom que ha estat defensant al Congrés les posicions independentistes ha fet caure dos presidents espanyols per no defensar el dret a l'autodeterminació", ha assenyalat Bonvehí. Els compromisos de la "nova eina política" -JxCat- van pensats perquè sigui un instrument que defensi Catalunya a totes les institucions, i ha reivindicat la feina des de Waterloo feta per Puigdemont.

La candidatura "més transversal"

L'alcalde de Manresa i candidat a la reelecció, Valentí Junyent, ha destacat el "compromís" dels qui van a la llista i ha reivindicat la "unitat". "Som l'opció amb més transversalitat i amb més força, per això guanyarem el 28-A", ha asseverat Junyent. Segons ell, la capital del Bages ha estat "inequívocament" al costat del procés, i ha recordat que fa només uns dies es van complir 125 anys de les Bases de Manresa. "S'ha mostrat el compromís amb els passos endavant, i ho continuarem fent", ha indicat.