Aznar estira el PP (encara més) a la dreta

L'expresident espanyol, que torna a Barcelona per apuntalar la campanya de Cayetana Álvarez de Toledo, ha estat el principal valedor intern de l'enduriment del missatge dels populars fet per Pablo Casado

José María Aznar, amb Cayetana Álvarez de Toledo i Alejandro Fernández, a Barcelona
José María Aznar, amb Cayetana Álvarez de Toledo i Alejandro Fernández, a Barcelona | Bernat Cedó
12 d'abril del 2019
Actualitzat el 13 d'abril a les 10:20h
José María Aznar ha estat aquest divendres l'estrella convidada de la campanya del PP català. L'expresident del govern espanyol i del partit no ha decebut en la seva missió d'estirar els populars cap a la dreta, encara més. Aznar s'ha fet amb l'auditori des del primer instant. El discurs ha encaixat perfectament amb el de Cayetana Álvarez de Toledo i amb de Pablo Casado. L'exlíder del PP ha definit els independentistes de "colpistes", "mentiders" i "venedors de fum"; i ha advertit a tothom que accepten el "desafiament" que suposen els sobiranistes i que no deixaran que "els colpistes d'ahir ho siguin també de demà". També ha dirigit dards al PSOE de Pedro Sánchez, a qui ha qualificat de "candidat secessionista" i, de pas, ha acusat l'esquerra espanyola de "no creure en la nació".    

Aznar s'ha permès fins i tot una incursió en la història i ha volgut explicar els orígens del feixisme a Catalunya, que segons ell està en "els escamots d'Estat Català i les joventuts d'Esquerra Republicana", rememorant els fets del Sis d'Octubre, una de les grans obsessions històriques de la dreta espanyola. No s'ha deixat res. Ha citat en un moment del discurs a qui va ser conseller del Govern Companys, Josep Dencàs, de qui ha dit que era un feixista proclamat.

L'expresident espanyol ha aixecat l'entusiasme dels presents, més de 600, que han deixat petita la sala del Grand Marina. S'ha posat fi amb aquest acte a un llarg distanciament. Una majoria de la direcció dels populars catalans discrepaven de la línia fixada per Génova en els anys de Mariano Rajoy. Però tampoc aplaudien un Aznar a qui consideraven deslleial amb el seu partit. Aquest divendres s'ha produït la retrobada.

La rehabilitació després d'anys d'ostracisme

La visita d'Aznar ha mostrat tres vessants. D'una banda, és una nova escenificació de la rehabilitació de l'exmandatari per la nova cúpula del partit, amb Pablo Casado al davant. Casado no amaga la proximitat política amb Aznar. D'altra banda, l'expresident ve a donar suport a Cayetana Álvarez de Toledo, una dirigent forjada en els forns ideològics de la FAES. Finalment, el PP recorre a Aznar en la seva competència amb Vox pel vot més dur. A Barcelona, els populars lluiten amb els de Santiago Abascal per uns escons que poden ser preciosos la nit del 28-A.

La sortida d'escena de Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría va ser aprofitada pels sectors més aznarians del PP. Aznar és el gran referent de Casado i qui ha assenyalat el camí des de fa temps. L'expresident havia criticat amb duresa i menyspreu el PP de Rajoy, fins al punt de coquetejar amb Ciutadans i, fins i tot, amb Vox, com quan va criticar que el que ell havia aconseguit, aglutinar tot el camp de la dreta espanyola, ara estava fracturat en tres sigles. La gran paradoxa és que el discurs dur d'Aznar i Casado és el que ha acabat nodrint Vox.  

Abanderat del discurs contra el "colpisme"

Aznar ha estat dels qui ha insistit en el concepte de "colpisme" per definir el procés sobiranista. Ho va fer a Barcelona mateix, quan va venir a presentar el seu llibre El futuro es hoy. També va ser a Barcelona on va advertir de la transcendència història de les eleccions espanyoles, quan es convoquessin. Aznar va sentenciar que s'hi jugaria "el manteniment de l'ordre constitucional". El març passat, l'expresident va lloar en un acte públic el dirigent republicà Alejandro Lerroux i el va posar com exemple de com es combat el separatisme. Lerroux va ser el represor del Sis d'Octubre. Ha estat ell qui ha defensat amb més entusiasme la necessitat d'una suma de PP, Ciutadans i Vox. 

I, mentrestant, Rajoy...

Quasi bé a la mateixa hora, l'altre expresident del govern i del PP, Mariano Rajoy, enfrontat avui amb Aznar, participarà en un altre acte del partit. Serà lluny de Barcelona, a Pontevedra, acompanyant la cap de llista de la circumscripció, Ana Pastor, expresdienta del Congrés i una de les poques dirigents de l'era Rajoy que no han estat eliminades per Casado.