JxCat respon a ERC que el referèndum sobre la monarquia no és «prioritari»

La número dos de la candidatura, Laura Borràs, recalca que si hi ha urnes "votaran" i constata el clima de rebuig generalitzat a la corona existent a Catalunya

Laura Borràs i Míriam Nogueras, en roda de premsa aquest divendres
Laura Borràs i Míriam Nogueras, en roda de premsa aquest divendres | Junts per Catalunya
12 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:43h
"La nostra prioritat no és fer un referèndum sobre la monarquia". Aquesta ha estat una de les frases que ha fet servir la número dos de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions espanyoles, Laura Borràs, per referir-se a la proposta d'ERC de promoure dos referèndums al Congrés dels Diputats: un d'autodeterminació i un sobre la monarquia. Borràs ha constatat el rebuig generalitzat de la corona a Catalunya -acreditat per les enquestes, l'última d'elles del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO)-, però ha assegurat que "sempre que hi hagi urnes", l'espai polític que representa "anirà a votar".

Acompanyada de Míriam Nogueras, número tres de la llista, ha assegurat que "perseveraran" en la democràcia. Totes dues han recalcat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va recórrer la posada en marxa d'una comissió d'investigació sobre la monarquia davant del Tribunal Constitucional (TC).

Sobre el referèndum d'autodeterminació, que és reivindicat per JxCat en tots els materials audiovisuals de campanya, Borràs ha apuntat que, en absència d'una nova votació sobre la independència, és "vàlid" el resultat de l'1-O, per bé que ara no s'està posant en pràctica el mandat que en va sortir.

Salari mínim superior a Catalunya

JxCat, a banda, proposa que el salari mínim a Catalunya sigui superior a l'actual -900 euros- i passi a ser d'uns 1.100 euros, segons consta en el programa electoral i han explicat Borràs i Nogueras. Segons les candidates, el cost de la vida a Catalunya és més elevat i, per tant, el salari mínim hauria de ser més elevat. "Ara estem discriminats", ha recalcat Nogueras, que ha posat com a exemple -amb certa ironia- l'equiparació salarial que demanen policies espanyols i guàrdies civils amb cossos de seguretat com els Mossos d'Esquadra o bé l'Ertaintza.

"No volem que continuïn posant obstacles al creixement de Catalunya, ni que es faci servir l'engany amb la coartada que ve la dreta", ha apuntat Borràs, que ha emmarcat els "enganys" en les presidències de José María Aznar, Pedro Sánchez i José Luis Rodríguez Zapatero. "La independència és el projecte més social per tots els catalans", ha ressaltat l'exconsellera de Cultura. La número tres ha denunciat que altres comunitats tinguin "gratuïtes" diverses prestacions. "Hem de tenir coses d'acord amb allò que produïm", ha apuntat, també en referència a piscines gratuïtes i públiques.

Borràs i Nogueras han centrat la intervenció en els "greuges" que afecten Catalunya en relació al tracte de l'Estat. N'hi ha de polítics, d'econòmics i de socials, segons JxCat. "Espanya és centralista, homogènia i repressora pel que fa a la voluntat de Catalunya", ha apuntat l'exconsellera de Cultura. En els greuges polítics, Borràs ha assegurat que els "poders fàctics" de l'Estat han anat laminant les competències catalanes i ha citat la retallada de l'Estatut aprovat en referèndum el 2006. "Es va liquidar la voluntat popular", ha remarcat la candidata efectiva de JxCat a les eleccions del 28-A.

Crítiques (de nou) al PSOE pel 155

En essència, ha dit, retallant el text també es "liquidava" la Constitució i la "voluntat" dels catalans expressada a les urnes. "En lloc de buscar l'encaix, hem apostat per construir un estat", ha recalcat Borràs, que ha criticat la vella guàrdia socialista per "enganyar els catalans". Els socialistes van tenir molt a veure amb l'aplicació del 155, al qual van fer costat de la mà del PP i de Ciutadans. Un dels missatges de campanya és, precisament, atacar Pedro Sánchez per haver contribuït a la suspensió de l'autonomia.

Borràs carrega contra l'Estat per "l'engany sistemàtic" en matèria política, econòmica i social, i denuncia que l'administració espanyola va reduir un 81,7% la despesa per als més vulnerables

Borràs també s'ha referit al dèficit fiscal de 16.000 milions d'euros anuals, que suposen 41 cada dia "que van i no tornen". "Es genera una situació d'ofec econòmic", ha assegurat la número dos de Jordi Sànchez, que ha carregat contra el sistema de finançament "injust". No es "respecta" el principi d'ordinalitat i, des del 2009, no s'ha revisat. "Ho va decidir unilateralment l'Estat, perquè és qui decideix les coses de forma unilateral, com va passar amb el 155", ha remarcat l'exconsellera de Cultura, crítica també amb les inversions de l'administració espanyola, "escasses i de lenta execució".

"L'Estat ens enganya, no compleix allò que li toca fer i el resultat per als catalans és que no es concreta", ha ressaltat Borràs, que ha acusat l'administració espanyola de "reduir" la despesa social. L'any 2017, la reducció va ser del 81,7%, la qual cosa va afectar especialment la llei de dependència -segons les dades desglossades per la candidata- perquè és la Generalitat qui fa front a la majoria de despeses. "L'engany és sistemàtic", ha asseverat Borràs, crítica també amb les polítiques d'ocupació. "No estem disposats a seguir mantenint aquest engany", ha destacat.