País Valencià

​La Junta Electoral rebutja retirar símbols de Falange: «Existeixen fa molts anys»

ERC del País Valencià recorre contra la decisió de l'òrgan electoral en considerar que el jou i les fletxes alteren la "neutralitat dels edificis públics"

per NacióDigital, 12 d'abril de 2019 a les 09:16 |
Escut franquista instal·lat a la façana de la caserna de la Guàrdia Civil de Patraix, a València. | Diari la Veu
La Junta Electoral valenciana considera que el símbol del jou i les fletxes de Falange no constitueix un element que hagi de ser eliminat dels edificis públics durant el període electoral, segons informa el Diari la Veu. Així li ho ha notificat a Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) en el seu escrit de resposta a la petició que el partit va elevar fa uns dies a la Junta Electoral Central (JEC) i la Junta Electoral valenciana sol·licitant la retirada del jou i les fletxes de les casernes de la Guàrdia Civil dels barris de València de Patraix i Benimaclet i de l'església de Rafelbunyol.

La raó que esgrimeix l'òrgan electoral és que els símbols referits, que coincideixen amb el de Falange –partit que concorrerà a les eleccions generals del 28 d'abril–, "no s'han posat durant aquesta convocatòria electoral, sinó que molts d'ells potser existeixen des de fa molts anys, fins i tot, dècades".


Segons explica la Junta Electoral, la decisió de no atendre la petició –acordada aquest dimarts 9 d'abril– s'argumenta pel fet que no li "correspon" atendre el requeriment d'ERPV "ni tampoc adreçar-se a la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana o a l'Arquebisbat de València assenyalant-los l'obligació o no de substituir els símbols considerats franquistes". Alhora, insta el partit a adreçar-se directament al govern espanyol i a l'arquebisbat sol·licitant la seva retirada.

Esquerra Republicana ha recorregut contra la decisió de la Junta Electoral valenciana en considerar que existeix un canvi de criteri respecte al cas dels llaços grocs del Palau de la Generalitat de Catalunya. Així, en el recurs d'alçada, el representant legal del partit republicà assenyala que els llaços grocs i la pancarta penjada a la seu del govern català tampoc no s'havien col·locat durant el període electoral i la JEC va obligar a retirar-los.

En aquest sentit, ERPV exposa en el seu recurs: "[Els símbols franquistes] no s'han posat durant el procés electoral i això és cert, de la mateixa manera que és cert que els llaços grocs i la pancarta del Palau de la Generalitat eren bastant anteriors a la contesa electoral i ja havien perdut fins i tot el color". "D'aquesta manera, això no pot ser un element de denegació", conclou ERPV sobre la decisió de no sol·licitar la retirada del jou i les fletxes.

En el recurs, el partit sol·licita a la Junta Electoral valenciana que elevi el recurs a la Junta Electoral Central i que aquesta atengui la seva petició d'instar la Guàrdia Civil a retirar el jou i les fletxes. A més, un dels arguments que exposa ERPV és que els símbols en qüestió "representen la dictadura franquista, que s'enalteix no sols per Falange sinó també per Vox i, fins i tot, pel PP"; tots ells partits que concorrin a les eleccions. És per això que consideren que, si la Junta Electoral no ordena la seva retirada, "permet l'existència d'aquest element no neutral en edificis públics".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació