ERC defensarà al Congrés dos referèndums: un d'autodeterminació i un sobre la monarquia

Rufián reclama una taula de diàleg estatal que aplegui totes les sensibilitats sobre el model territorial: "Ens hem de deixar de negar els uns als altres"

El número dos d'ERC a les eleccions del 28-A, Gabriel Rufián, al Nueva Economía Fórum
El número dos d'ERC a les eleccions del 28-A, Gabriel Rufián, al Nueva Economía Fórum | ERC
12 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:57h
Un referèndum d'autodeterminació a Catalunya i un referèndum per escollir entre monarquia o república a Espanya. El candidat efectiu d'ERC, Gabriel Rufián, ha posat sobre la taula una doble votació que contribueixi a compassar les aspiracions de ruptura amb el règim del 78 impulsada tant des del 15-M com des del sobiranisme català. Els republicans aspiren a presentar aquesta proposta en una taula de diàleg impulsada pel govern espanyol que aplegui totes les sensibilitats sobre el model d'organització territorial. "Ens hem de deixar de negar els uns als altres", ha reivindicat durant una conferència organitzada per Nueva Economía Fórum. 

La proposta d'un referèndum i la via dialogada per aconseguir pactar-lo amb l'Estat ocupa un lloc primordial al programa dels republicans de cara a les eleccions del 28 d'abril i posa de manifest que ERC assumeix que l'1-O va ser un acte d'autoafirmació del qual no se'n deriva un mandat. Pel que fa a la decisió binària entre monarquia i república, es tracta d'una picada d'ullet a l'espai dels comuns i de Podem, que en els darrers mesos també han fet bandera de la reprovació pública al rei. 
 
"Diàleg, diàleg, diàleg", ha subratllat Rufián tot recordant que Oriol Junqueras els ha dit molts cops des de la presó que ell parla, fins i tot, amb els seus "carcellers". Aquesta ha de ser, segons ERC, el camí per vehicular les seves demandes. "Nosaltres no desapareixerem. Els socialistes, el PP i Ciutadans, tampoc", ha advertit. Per això demanen una taula de negociació a nivell estatal al voltant de la qual s'hi asseguin republicans, independentistes, autonomistes, federalistes, confederalistes i unionistes.

"Si respecten i comparteixen els valors de la democràcia, la justícia social i l'antifeixisme, són dels nostres. Tinguin la bandera que tinguin al balcó"

Obstinats en teixir complicitats més enllà de les fronteres catalanes, Rufián ha insistit que, més enllà de les diferències sobre el model territorial, hi ha consensos que tenen vida més enllà de la bandera que cadascú tingui penjada al balcó, com ara el combat contra l'extrema dreta. "Si respecten i comparteixen els valors de la democràcia, la justícia social i l'antifeixisme, són dels nostres. Tinguin la bandera que tinguin al balcó", ha etzibat tot complint amb la proclama "d'eixamplar la base" que, ha recordat, també va pregonar Carles Puigdemont quan va sortir de la presó d'Alemanya.

L'únic "bloqueig" que s'ha d'anar a fer a Madrid, insisteix ERC, és al 155 i al "feixisme", afirmació que confronta amb l'estratègia de xoc d'un sector de l'independentisme. Tirant de realisme, són conscients que després del 28-A hauran de seure a negociar amb el PSOE si es pretén evitar un govern més "nociu" per a Catalunya, com podria ser una aliança de Pedro Sánchez amb Albert Rivera. "El PSOE no fa, al PSOE se l'obliga a fer", ha advertit Rufián, que ha insistit que els socialistes han d'exercir "d'esquerres" si realment volen ser un dic de contenció de l'extrema dreta. Però conscients que, arribat aquell moment, caldrà assumir contradiccions, ERC va preparant el terreny. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha estat l'encarregat de recordar que seure a negociar amb línies vermelles de partida pot acabar derivant en posar una "catifa vermella" a l'extrema dreta.  

Que les grans empreses paguin més impost de societats

Rufián ha intentat convèncer a l'auditori que les pretensions d'ERC van més enllà del terreny nacional i que el seu projecte va estretament lligat al procés social. De fet, ha reivindicat les 323 propostes en aquesta matèria presentades al Congrés, de les quals se n'han aprovat 47. A més del compliment de la llei de dependència perquè l'Estat aboni el 50% que li correspon i la defensa del Corredor Mediterrani i el clàssic de la derogació de la llei mordassa i les reformes laborals del PP, Rufián ha proposat que les grans empreses que representen un 1% han de pagar un percentatge major de l'impost de societats -ara en paga només un 8%, ha dit, mentre que les petites i mitjanes empreses, que representen el 98%, n'abonen un 18%-. "Les grans empreses han de deixar de sustentar-se en la precarització del mercat laboral i intentar contribuir de forma racional a nivell fiscal", ha sentenciat.