ERC posa a prova el lideratge de les enquestes en el «round» del 28-A

Els republicans redueixen les eleccions a un duel amb els socialistes i pugnen per portar la batuta dins de l'independentisme

El número dos d'ERC a les eleccions del 28-A, Gabriel Rufián, arrencant la campanya a Sant Vicenç dels Horts
El número dos d'ERC a les eleccions del 28-A, Gabriel Rufián, arrencant la campanya a Sant Vicenç dels Horts | @Esquerra_ERC
12 d'abril del 2019
Actualitzat a les 10:23h
"M'agradaria perdre algun dia una enquesta i guanyar unes eleccions", deia Gabriel Rufián diumenge passat. Aquest és el gran repte dels republicans: que les altes expectatives de vot que tenen sobre el paper s'acabi materialitzant a les urnes en unes eleccions que avançaran en paral·lel al judici al Tribunal Suprem. Els sondejos auguren un victòria dels republicans amb entre 12 i 14 diputats de mitjana. Són conscients que parteixen com a favorits, però de reüll miren l'experiència del 21-D, quan finalment no es van complir els pronòstics. Per a Oriol Junqueras no es tracta només de guanyar per primera vegada unes eleccions espanyoles a Catalunya i de ser decisius al Congrés dels Diputats, sinó també d'imposar-se en el primer round en la pugna per l'hegemonia que manté amb Junts per Catalunya.
 
ERC haurà de galopar en aquesta campanya amb l'alè al clatell d'un PSC que aspira alimentar-se de l'anomenat efecte Sánchez i les crides al vot útil per frenar el tripartit de dretes, tot i que hi ha una important bossa de votants indecisos sobre si donar suport als republicans o a Junts per Catalunnya. "Això va de PSOE o ERC", ha resumit el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en l'arrencada de la campanya des de Sant Vicenç dels Horts.

Buscant reduir la campanya a aquesta dicotomia, els republicans han tret tota l'artilleria contra els socialistes des del primer minut repassant l'historial que acumula el partit de Pedro Sánchez: des del 155, al sí a la investidura de Rajoy i les fotos de Miquel Iceta amb PP i Ciutadans, així com el canvi d'opinió i l'"acovardiment" del PSOE amb la figura del relator que va dinamitar l'intent de diàleg. Paradoxalment, són conscients que, si es dona la suma, hauran d'acabar votant la investidura de Sánchez per frenar l'alternativa de dretes.

Els partits independentistes tenen clar que al 28-A s'enfronten dues visions antagòniques sobre com encarar el conflicte amb Catalunya, però que cap d'elles contempla el dret a l'autodeterminació. Els resultats determinaran també qui encara les eleccions municipals i les europees -en les quals Junqueras i Carles Puigdemont són caps de llista- amb una posició de força, però també quina estratègia portarà la batuta a partir d'ara dins de l'independentisme.

ERC oneja la bandera del "realisme polític, la credibilitat i confiança", tal i com especifica al seu programa, per garantir un creixement "progressiu" dels partidaris de la República Catalana. Però el primer requisit per poder-ho posar en pràctica és tenir un possible interlocutor a Madrid, i aquest queda clar que no serà ni un govern de les tres dretes ni tampoc un del PSOE amb Ciutadans. Les eleccions, insisteixen, van de "llibertat" o "repressió", el binomi que recull el seu espot electoral.