ÀUDIO «Potser sí que és diferent»; anàlisi del primer dia de campanya

El subdirector de NacióDigital analitza, en poc més d'un minut, la primera jornada de la campanya electoral del 28-A

12 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:36h

Un dels grans protagonistes de les campanyes electorals de les espanyoles a Catalunya és el vot dual. Allò que votes ERC o CiU a les catalanes i a les espanyoles els fas el salt cap al PSC o el PP. Sembla que és una tendència en franca reculada i aquest cop el bloc republicà, també gràcies a la polarització fruit del procés, tindrà més capacitat de fidelitzar el sofert votant del sí.   

En canvi, un altre gran protagonista, el vot útil, viu un moment de gran vigor. El reclamen els socialistes per no dependre dels independentistes, el volen Pablo Iglesias i els comuns per falcar Sánchez a l’esquerra, el PP per no disgregar el vot de la dreta a les províncies més petites i els partits sobiranistes per fer-se imprescindibles a Madrid i poder condicionar el PSOE. Fins aquí, res extraordinari. 

Però la que comença avui serà una campanya estranya. En primer lloc perquè sabem que hi ha projectes polítics que l’Estat no està disposat a permetre que es facin efectius; en segon lloc perquè l’extrema dreta –la nova i la vella- ja campa sense complexos; i finalment perquè, com diu Antoni Gutiérrez Rubí a l’entrevista que podeu llegir a NacióDigital, la novetat no són les fake news, sinó que ara hi ha una indústria per difondre-les. Agafem-nos fort que això tot just comença.