El PSC es reivindica com a garant de la unitat d'Espanya davant el «barranc» de la independència

Els socialistes llancen una pluja de dards a ERC, a qui acusen de "fer la pinça" amb la dreta i retreuen no haver aprovat els pressupostos socials de Sánchez

Batet i Iceta a Santa Coloma de Gramenet
Batet i Iceta a Santa Coloma de Gramenet | ACN
11 d'abril del 2019
Actualitzat a les 20:38h
El PSC ha donat el tret de sortida a la campanya pel 28-A reivindicant-se com el partit que pot acabar amb el conflicte català. La recepta, una millora de l'autogovern i, sobretot, la unitat de l'estat espanyol. "Si volem una Espanya unida, necessitem un govern de Pedro Sánchez", ha defensat la candidata dels socialistes al Congrés, Meritxell Batet. 

"La unitat d'Espanya està en risc quan governa la dreta", ha etzibat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, posant com a exemple la "consulta il·legal" del 9-N i el "referèndum il·legal" de l'1-O. "Hem estat a punt de prendre molt mal", ha exclamat, alhora que ha acusat els independentistes de sentir-se "còmodes" quan la dreta és a la Moncloa.

En la mateixa línia s'ha expressat Batet, que ha centrat els seus atacs en ERC. "Ser d’esquerres és fer polítiques d’esquerres, no sostenir un Govern que no pensa en els catalans", ha dit als republicans. La candidata considera que ERC va "fer la pinça" amb la dreta amb la decisió de no aprovar els pressupostos de Sánchez. Unes crítiques que arriben quan les enquestes donen als republicans com a guanyadors dels comicis a Catalunya, amb els socialistes en segon lloc, segons el darrer baròmetre del CIS.

Crida als indecisos

Un baròmetre que dona poques opcions a PP, Ciutadans i Vox de sumar prou escons per fer govern. Tot i això, el PSC insisteix a no donar la dreta per morta i apel·la als indecisos, un 40% dels electors de tot l'estat segons el CIS, per assegurar-se la victòria a les urnes.

En l'inici de campanya els socialistes han basat els seus arguments en el curt llegat de Sánchez a la Moncloa i en el reutilitzat "si tu no hi vas, ells tornen". "Hem fet més en deu mesos de govern socialista que amb vuit anys de PP", ha presumit Batet. La cap de cartell ha reivindicat l'increment del Salari Mínim Interprofessional, els plans d'ocupació i l'augment de les beques i les pensions i ha defensat una estratègia continuista si el PSOE torna a governar.

La continuïtat també serà el leitmotiv de la política territorial, amb el mantra del diàleg per bandera. Volem una sortida, posar d’acord els governs i posar en marxa les institucions. Sánchez se l’ha jugat contra vent i marea i la dreta l’acusa de traïdor. Però quina cara!", ha dit Iceta, que ha insistit a millorar l'autogovern en contraposició al "barranc" de la independència.

L'alcladessa de Santa Coloma, Núria Parlon, s'ha sumat a les tesis d'Iceta i ha defensat que el conflicte català s'ha viscut també en els terrenys més íntims. "Durant aquests anys han posat la gent a discutir per banderes durant els dinars i sopars", ha assegurat.

"No tenim Govern"

Unes batusses familiars de què són responsables, segons Parlon, la dreta i el Govern. Parlon ha retret a la Generalitat haver-se abocat al procés per davant d'assumptes socials i ha presentat el seu particular memorial de greuges, on la falta de residències públiques, les taxes universitàries més altes de l'estat i la falta de Mossos d'Esquadra han estat els elements més destacats. Iceta ha anat un pas més enllà: "No tenim un govern que estigui a l’altura. De fet, no tenim Govern".

Parlon també ha alertat d'un problema "greu" d'accés a l'habitatge, especialment per als joves i les famílies vulnerables i aquesta és precisament una de les grans carpetes que haurà d'obrir Sánchez si torna a la Moncloa, i més després que la PAH hagi avisat que vol reimpulsar la seva llei d'habitatge, bloquejada pel Congrés.

Al president espanyol encara li queden dues setmanes per saber si repetirà al càrrec i mentrestant, el PSC s'afanya a cridar a tothom a les urnes. "Aquest cop no s'hi valdrà dir que ens ha faltat una setmana de campanya", ha avisat Iceta.