Sánchez s'enforteix i podria triar Cs o l'esquerra com a socis: així estan les enquestes del 28-A

Les expectatives de Vox s'enfonsen set escons en dues setmanes i fan inviable el tripartit de dretes, mentre que, a Catalunya, ERC obtindria més del doble de diputats que JxCat

Sánchez i Rivera, durant les negociacions per a la fallida investidura del líder del PSOE.
Sánchez i Rivera, durant les negociacions per a la fallida investidura del líder del PSOE. | ACN
11 d'abril del 2019
Actualitzat el 12 d'abril a les 8:33h
Pedro Sánchez ho té tot de cara per tornar a ser investit després del 28-A, si l'evolució de les enquestes segueix com fins ara. En tan sols dues setmanes, no només el fantasma del tripartit de dretes s'ha esvaït, sinó que ara el PSOE podria triar si governar amb una aliança amb l'esquerra i el sobiranisme o tan sols amb un acord amb Cs. En la franja alta de les mitjanes de les darreres enquestes, les dretes quedarien deu diputats per sota de la majoria absoluta.

 


Aquest sumatori de sondejos apunta, amb un interval de confiança del 95%, que el PSOE s'imposaria clarament amb entre 119 i 129 diputats (quasi sis més que la setmana del 25 de març), molt per sobre dels 77-89 que preveu per al PP (un menys que fa dues setmanes). En tercer lloc, se situaria Cs amb entre 50 i 55 (sense quasi variació), mentre que, a diferència, del que apuntaven les enquestes fins no fa tant, Podem se situaria en quart lloc, per davant de Vox.

La formació liderada per Pablo Iglesias retindria 31-34 escons, uns dos menys que fa dues setmanes, mentre que els ultres preveuen ara guanyar-ne uns set menys que llavors i es quedaria amb 22-30, lleugerament per darrere de la formació d'esquerres. El fet que sigui el primer cop que Vox té opcions d'entrar dificulta la projecció per al partit ultra, però tot apunta que la seva irrupció serà més moderada del que es preveia inicialment. ERC milloraria expectatives, movent-se entre els 12 i 14 diputats, més del doble que JxCat, amb 4-6.
 
PROJECCIÓ D'ESCONS A LES ENQUESTES

 
En relació a les possibles majories de govern, i amb el mateix marge de confiança, la majoria de 176 escons de PSOE, Podem i les forces sobiranistes i nacionalistes estaria més garantida cada setmana, amb entre 179 diputats i fins a 194. El tripartit de dretes, en canvi, se n'allunyaria cada cop més, amb 157-167 escons (vuit menys que fa dues setmanes). Igualment, la coalició PSOE-Cs, desitjada pels socialistes i rebutjada per ara per Albert Rivera, tindria ara força números de ser viable, amb 172-181 seients (cinc més que fa dues setmanes). En canvi, les esquerres estatals de PSOE i Podem quedarien lluny, amb 151-162.
 
PROJECCIÓ D'ESCONS I POSSIBLES ALIANCES (LA MAJORIA ABSOLUTA SÓN 176)

 
Pel que fa a la projecció de vots, aquesta respecta força la classificació anterior per escons, amb el PSOE cada cop més capdavanter (28%-29,7%), seguit del PP (19,2%-21,3%) i Cs (15,2%-16,3%). Amb aquesta magnitud, Podem encara se situaria més clarament en quart lloc en solitari, amb el 12,3%-13% de vots, per sobre dels 9,9%-11,3% de Vox, que podria quedar per sota del 10% de sufragis, segons les pitjors expectatives. Com amb diputats, ERC doblaria JxCat, amb 2,5%-3,5% i 1,3%-1,5% de vots, respectivament.

Curiosament, respecte fa dues setmanes, la disminució de les expectatives de diputats de Vox és superior que la caiguda en el vot, de tan sols 0,8 punts, però les dificultats per obtenir representació en les circumscripcions petites el penalitzaria més que a Cs, que també veu reduïdes les expectatives de vot en 0,6 punts. Dels partits estatals, l'únic que creix és el PSOE (+1,2), mentre que PP i Podem caurien 0,3 punts.
 
PROJECCIÓ DE VOT A LES ENQUESTES

 
La majoria d'esquerres i sobiranistes assoliria segurament la meitat dels vots, ja que aglutinaria entre el 49,7% i el 54,1% dels suports, no tant lluny de les dretes com en diputats, ja que PP, Cs i Vox tindrien la confiança d'entre el 45,4% i el 47,7% dels electors. De fet, tot i tenir a prop la majoria en escons, l'aliança entre PSOE i Cs tan sols representaria entre el 43,8% i el 45,4% dels votants. Per damunt, però, d'una entesa només de socialistes i Podem, que tindria entre el 40,5% i el 42,5% dels suports.
 
PROJECCIÓ DE VOT A LES ENQUESTES, PER POSSIBLES ALIANCES

 
 
Funcionament d'aquest agregador d'enquestes
Per fer les mitjanes d'enquestes d'aquesta notícia, s'han tingut en compte els sondejos publicats durant el darrer mes, amb un màxim de dos per mitjà (en cas que alguns n'hagin publicat més, es tenen en compte els seus dos últims). Els marges inferiors i superiors són els que es deriven de restar i sumar, respectivament, 1,96 cops l'error estàndard a la mitjana de resultats.