Dos agents de la policia espanyola diuen que un veí va llançar un test contra una furgoneta policial a Girona

Els testimonis relaten escenes d'hostilitat i denuncien la passivitat dels Mossos

Xavier Melero i Andreu van den Eynde, aquest dijous al Suprem
Xavier Melero i Andreu van den Eynde, aquest dijous al Suprem | ND
11 d'abril del 2019
Actualitzat a les 18:08h
El Suprem tanca aquest dijous la novena setmana del judici amb la declaració de més policies nacionals espanyols que van intervenir en els diferents districtes de Barcelona l'1-O. Fins ara, tots ells han apuntalat la tesi de la rebel·lió de la Fiscalia a través de dues idees: la violència dels votants i la passivitat i obstrucció dels Mossos el dia del referèndum. Els testimonis d'avui han anat en la mateixa línia. 

Dos dels testimonis d'aquesta tarda ha estat agents de la policia espanyola que van actuar en el dispositiu policial de Girona l'1-O. El primer ha explicat que durant l'actuació a l'escola Verd -on havien de votar les filles de Carles Puigdemont- van demanar ajuda a les UIP per poder complir el mandat judicial, que era "confiscar tot el material que poguéssim trobar als centres de votació": "Ens van fer una mena de passadís per poder entrar la centre. A un agent li van donar un cop de puny a l'ull", ha explicat a preguntes del fiscal. "Sense els antidisturbis no hauríem pogut entrar al centre de votació", ha assegurat, i ha dit que un home li va "arrencar" la GoPro que portava. 

Al segon col·legi on van entrar l'actitud era "diferent", segon el testimoni. "La gent estava asseguda i els vam anar retirant un per un", ha afirmat. Pel que fa al tercer centre, l'agent ha relatat que van haver d'utilitzar la massa per poder entrar. Pel que fa a les sortides, l'agent ha explicat que en primer col·legi on van entrar l'actitud era tan "hostil" que van haver de "refugiar-se" a les furgonetes. "Van llançar un test des del balcó en unes de les furgonetes", ha ressaltat. En un dels centres, ha dit, van veure bombers fent un cordó amb les mans entrellaçades.

A preguntes de les defenses, el testimoni ha admès la policia va utilitzar les defenses, però no ha pogut concretar si van colpejar la cara dels votants. Benet Salellas li ha fet notar que han aportat documents que proven lesions a la cara dels votants. Manuel Marchena ha criticat aquesta pregunta. 

El següent agent va intervenir en els mateixos centres i ha anat en la mateixa línia. Ha assegurat que l'actitud de la gent era "molt violenta" i que els van "estirar i empentar". "A la sortida vam seguir rebent puntades de peu i insults", ha explicat l'agent, i ha explicat, com ha fet abans el seu company, que en un dels vehicles els ciutadans van llançar-hi un test.

Sobre el segon col·legi on va intervenir, ha dit que hi va haver insults, però no agressions. "Vam sortir-ne amb protecció fins a arribar als vehicles". I pel que fa al tercer centre de votació, ha explicat que a l'arribada van veure una parella dels Mossos que era "com si no hi fossin". "Semblaven tenir més complicitat amb la gent que amb nosaltres", ha explicat. Com el seu company, ha dit que en aquest tercer centre hi havia membres dels Bombers. 

Assetjament a un comboi el 2-O

Un subinspector de la policia espanyola ha explicat un suposat assetjament el dia 2 d'octubre a un comboi a Girona. "Hi va haver una col·lisió i es va haver d'aturar el trànsit. Moltes persones van sortir dels seus vehicles i van venir cap a nosaltres de forma hostil", ha explicat a preguntes del fiscal. Ha relatat un "assetjament" de la massa: "Era una comunicació no verbal, ens insultaven, ens escupien... Vaig optar pel replegament i abandonar el lloc". 

Una agressió a Lleida

També han passat pel Suprem tres agents de la policia espanyola que van participar en l'operatiu de l'1-O a Lleida. La primera va intervenir als serveis territorials del departament de Treball i al col·legi Caparrella. En el primer, ha assegurat que hi havia gent que bloquejava l'entada del centre. "Principalment hi havia gent gran a la primera línia", ha explicat. Ha relatat que els votants els insultaven però que van poder confiscar urnes, paperetes i més documentació electoral.

"Vam veure nens petits en braços de persones adultes a l'interior dels centres", ha explicat a preguntes del fiscal, i ha afegit que el replegament va ser "ràpid". Pel que fa als Mossos, ha dit que estaven davant del col·legi: "No ens van ajudar en cap moment. Jo no em vaig dirigir a ells perquè havíem de travessar tota la massa i corria risc la nostra integritat física", ha assegurat.  

Al col·legi Caparrella, "l'actitud va ser molt violenta". Ha explicat que mentre retiraven gent, un home "amb una corpulència important" va arrossegar un agent cap a l'interior del col·legi. "Va haver-hi diveross agents lesionats", ha assegurat a preguntes del fiscal. En aquell centre hi havia dos Mossos: "Vaig acostar-m'hi i els vaig demanar el carnet professional. Me'l van donar", ha explicat. A preguntes de Vox, ha dit que no recorda que hi hagués llançament d'objectes ni persones encaputxades.

"No em consta que hi hagués ciutadans lesionats", ha dit en resposta a les defenses, i ha assegurat que no recorda si algun agent va colpejar els ciutadans amb una porra extensible. "Vam fer una intervenció molt neta", ha assegurat a Benet Salellas, i ha dit que no va veure cap ciutadà "llançat al terra" per part dels agents. 

El segon agent va intervenir al col·legi Ronda i a l'Escola Oficial d'Idiomes. Ha explicat que va haver-hi agents lesionats i insults, i que van tenir molts problemes en la sortida. "A l'EOI hi havia oficials dels Mossos però no van intervenir en cap moment", ha explicat. A preguntes de les defenses, ha assegurat que desconeix per què les imatges que van enregistrar els policies  a Lleida no han aparegut.

El tercer agent va intervenir "de manera activa" a la Caparella, Joan Carles I i Can Pont. En el centre Joan Carles I, l'agent ha dit que va veure com una persona tenia un infart i ha explicat que li va practicar maniobres. "Li vaig buscar el pols i no vaig trobar res. Vaig trucar a la sala de coordinació per demanar una ambulància", ha explicat. Al final, ha explicat, uns homes que es van identificar com a metges el van atendre. 

Connivència dels Mossos a Barcelona

L'agent que va redactar l'acta de l'1-O al districte de Sant Martí ha estat el primer testimoni de la tarda i ha assegurat que els Mossos actuaven en connivència amb els votants. Ha fet referència a un vehicle de color gris que el va fer sospitar, i que després va saber que era del Departament de la Presidència. Ha dit que les persones que hi havia al vehicle estaven observant la resta de cotxes que ens van acostar a la zona i al carrer on eren. "No miraven el col·legi", ha assegurat. El testimoni també ha explicat que al col·legi Provençals algú va dir amb un megàfon que els Mossos els havien alertat que hi havia un cotxe de la policia espanyola de paisà. 

El segon testimoni de la tarda ha estat un altre agent de la policia nacional que va participar en l'operatiu de l'1-O. Ha explicat que en un dels centres on va actuar hi havia persones amb "actitud aparentment hostil" i també ha fet referència a barricades. També ha dit que van veure persones grans i alguna persones amb discapacitat "col·locades aparentment per impedir el pas". L'agent ha explicat que van van entrar al centre, les persones estaven assegudes al vestíbul. "Vaig retirar una persona gran que em va dir que no li pegués", ha explicat a preguntes de la Fiscalia. Sobre la gent, ha dit que tenien "una actitud irada": "No violenta, però sens dubte complicada", ha assegurat. 

A preguntes de les defenses, l'agent ha dit que ningú no el va pegar però que un "noi jove" li va cridar alçant les mans. "Altres persones el retenien", ha explicat. El testimoni ha admès que els agents duien càmeres per enregistrar l'actuació. A preguntes de Marina Roig, ha assegurat que cap agent va colpejar els votants.