Cuidar els que cuiden a Barcelona

El nou centre Barcelona Cuida vol ser un punt de referència: a la ciutat una de cada quatre persones té algú a càrrec seu

Barcelona Cuida vol ser el referent per a la cura de les persones
Barcelona Cuida vol ser el referent per a la cura de les persones | Adrià Costa
15 d'abril del 2019
Actualitzat el 18 de novembre a les 18:15h
Barcelona té un nou centre de referència per a la cura de les persones. Situat al costat de l'estació de França, al número 22 de l'avinguda Marquès de l'Argentera, el nou recurs municipal Barcelona Cuida-Espai d'Informació i Orientació ha obert les seves portes a tota la ciutadania per acompanyar i facilitar la tasca de les persones cuidadores i de les que són cuidades. El centre s'ha concebut com un punt neuràlgic, de referència, per recollir tota la informació que es genera al voltant de la cura. De fet, el web que s'ha posat en marxa, recull un primer llistat de més de 800 recursos presents a la ciutat, dirigits a persones cuidadores o cuidades.

La responsabilitat de les cures recau en un nombre molt reduït de persones, majoritàriament de l'entorn familiar i dones: mullers, nores, mares, germanes o filles. Davant d'aquesta realitat, la tècnica Nieves Ávila explica que el recurs aportat des de l'administració pública posa les cures al centre, i busca acompanyar a tothom que ho necessiti a planificar-les. El recurs municipal és gratuït, però els serveis als que es redirigeixin els usuaris aniran a càrrec dels interessats.

La responsabilitat de les cures recau en un nombre molt reduït de persones, majoritàriament de l'entorn familiar i dones

La responsable del Barcelona Cuida posa un exemple: una persona pateix un ictus i, de manera sobtada, necessitarà algú que pugui acompanyar-la en el seu dia a dia. El nou centre, el que farà és proporcionar a l'usuari tota la informació que necessiti. On pot trobar una persona que pugui fer-se'n càrrec? Quines residències té al seu abast? Quines són públiques? Necessita una cadira de rodes? Com la pot adquirir? Quines obres ha de fer a casa? Un altre exemple és la planificació de les cures en casos com un diagnòstic d'Alzheimer, on el centre deriva l'usuari a entitats expertes en aquesta malaltia.
 

Barcelona Cuida, un espai pensat per facilitar la tasca de les persones cuidadores i de les que són cuidades. Foto: Adrià Costa


A més, el Barcelona Cuida proporciona tota la informació necessària sobre tràmits concrets, serveis especialitzats o necessitats emergents al voltant d'aquesta realitat: reconèixer el grau de dependència d'un malalt, la formació de les persones cuidadores i els seus drets laborals, entre d'altres.

Barcelona Cuida: una finestra única al servei de tothom

Però, per què apareix aquest recurs? "Vuit de cada deu barcelonins serà o és cuidador", respon Ávila. "El recurs vol ser una finestra única, i que ningú se senti sol i sàpiga on ha de picar la porta per tenir informació i orientació en matèria de les cures", continua. De fet, tal i com explica el director de Serveis de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Davide Malmusi, aquest recurs és una de les 68 actuacions previstes en la Mesura de Govern per una Democratització de la Cura 2017-2020.

Vuit de cada deu barcelonins és cuidador o ho serà al llarg de la seva vida​

La mesura està concebuda des d'una visió més àmplia de prioritzar les polítiques que tenen a veure amb les cures, que és el que fa tirar endavant aquesta societat, però està poc reconegut", explica Malmusi. Segons el director de Serveis de Salut, "les cures són exercides majoritàriament per dones i s'invisibilitza la seva feina, que sovint és duta a terme per dones estrangeres i que treballen en unes condicions que no són les òptimes". 

En aquest sentit Malmusi reivindica que "cuidar en solitari i en males condicions són factors que afecten a la salut física i mental de les persones, a la seva trajectòria personal i professional i a la seva situació econòmica present i futura". Per aquest motiu, explica que es vol liderar el projecte de la mà d'altres àrees municipals, com Feminismes i LGTBI i Economia de les Cures, a més de coordinar-se amb entitats, administracions i òrgans com l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. "Tots necessitem assessorament", conclou.

Una de cada quatre persones cuida algun familiar a Barcelona

Malmusi explica que un dels perfils als quals va destinat el recurs, són les persones que tenen cura de familiars o persones properes. De fet, a Barcelona, una de cada quatre persones està a càrrec d'algú altre de la seva xarxa familiar o de convivència, i fins a dues de cada cinc si es tenen en compte les que s'encarreguen d'un menor d'edat. També és un servei dirigit a aquelles persones cuidadores professionals de la llar, a qui pretén facilitar-los formació, acreditació i defensa dels drets laborals. 
 

Nieves Ávila i Davide Malmusi a les instal·lacions de Barcelona Cuida. Foto: Adrià Costa


Barcelona Cuida també està orientat a professionals de serveis socials, comunitaris i de salut, a entitats -que representen un suport per a les persones implicades en la cura- i, finalment, a persones que vulguin planificar la seva cura, amb l'objectiu de donar-los informació pel seu present i futur, ja sigui per situacions de dependència, discapacitats i envelliment. La responsabilitat i la dedicació a les cures de manera sostinguda, pot provocar esgotament físic i emocional. Per aquest motiu, el centre procurarà donar resposta a totes aquestes persones. 

La demanda de les entitats: centralitzar serveis i buscar referents

El recurs neix arran de les demandes de diversos col·lectius i entitats, que demanaven un espai que centralitzés tots els serveis. Per aquest motiu, es tracta d'un projecte que s'ha dissenyat amb el suport de professionals de serveis socials, de salut i d'entitats que tenen relació amb el món de les cures, com les que formen part de la Xarxa pel Suport a les Famílies Cuidadores i de la Xarxa de Treball de la Llar Just. A més, també ha comptat amb col·lectius d'autoorganització de les treballadores de la llar com Libélulas, Mujeres Diversas, Sindillar i Mujeres Pa'lante.

Aquesta orientació serà possible gràcies als nou professionals que treballen al Barcelona Cuida: administratius, treballadors socials, educadors, animadors socioculturals i integradors socials. A més, l'equip compta amb el treball en xarxa amb les entitats, que oferiran assessoraments específics en temes jurídics i laborals, per exemple, i disposen d'una sala de presentacions que serveix per fer tallers i activitats.

El Barcelona Cuida és un projecte pioner a nivell mundial

Malmusi explica que, inicialment, van buscar referents similars a l'estranger. De persones que cuidaven, en van trobar un al Regne Unit, mentre que destinat a les treballadores de la llar, van localitzar un servei a Califòrnia. "Una combinació dels dos serveis no existia", assenyala el responsable de l'Ajuntament. D'aquesta manera, el Barcelona Cuida esdevé un projecte pioner a nivell mundial.
 

El Barcelona Cuida es va posar en funcionament el 10 d'abril. Foto: Adrià Costa


A la tardor es farà un primer balanç per determinar si hi ha demandes a les quals no s'està donant resposta a la ciutat, explica Gemma Tarafa, comissionada de Salut de l'Ajuntament. El Barcelona Cuida té un pressupost d'uns 450.000 euros anuals, i segons la regidora de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament, Laura Pérez, el centre pretén "reforçar" i no substituir els recursos ja existents a la ciutat.

Un centre obert tots els dies laborables

Es troba al número 22 de l'avinguda Marquès de l'Argentera, però és una localització provisional: de cara a finals d'any o principis del 2020, el recurs es traslladarà al carrer Viladomat 127, on abans hi havia les instal·lacions de l'antiga mútua principal PAMEM, que ara es troba en obres d'adequació.

L'espai Barcelona Cuida obre tots els dies laborables en horari de matí (de 10 a 13.30 hores) i de tarda (de 15 a 18.30 hores). També obrirà el primer cap de setmana de cada mes: els dissabtes de 16 a 19.30 hores i els diumenges de 10 a 13.30 hores. 

Igualment, també disposarà d'un servei d'atenció telefònica ininterromput de 8.15 a 19 hores al número 93 413 21 21.

A més, es poden resoldre consultes telemàtiques que es facin arribar a través del web.
 

El Barcelona Cuida està ubicat a tocar de l'estació de França. Foto: Adrià Costa

Arxivat a