Un informe de l'Ajuntament conclou que Barcelona Regional va «malbaratar» diners públics durant l'etapa Trias

La comissió d'investigació sobre l'activitat de Barcelona Regional conclou que l'agència pública va cometre irregularitats econòmiques en l'etapa de CiU al consistori i en responsabilitza Antoni Vives i Willy Muller

Trias i Vives en una imatge d'arxiu
Trias i Vives en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
11 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:36h
La comissió d'investigació sobre l'activitat de Barcelona Regional entre el 2011 i el 2015, constituïda per l'Ajuntament, ja ha exposat les seves conclusions i determina que el govern de Xavier Trias (CiU) i l'agència pública Barcelona Regional van "malbaratar" diners públics durant l'anterior mandat. Aquest dijous s'ha celebrat la darrera sessió de la comissió i ara les conclusions s'hauran d'elevar al ple, on els grups municipals es pronunciaran sobre les irregularitats que assenyala l'informe.

La fiscalització dels comptes de Barcelona Regional va ser una de les primeres decisions preses per Ada Colau després d'accedir a l'alcaldia. El 14 de juliol del 2015 l'alcaldessa va firmar un decret per iniciar una investigació interna sobre l'agència pública. Ara, els tècnics de l'Ajuntament consideren que molts dels treballs fets per Barcelona Regional i l'entitat, ja dissolta, Barcelona Strategical Urban System (BCNSUS) no corresponien a "l'interès públic". 

Barcelona Regional es promocionava a l'estranger a través de BCN SUS i el consistori recorda que l'objectiu de l'agència és l'urbanisme a l'àrea metropolitana de Barcelona. "Tota la resta de l'activitat excedia de les seves competències", assenyala l'informe, que en responsabilitza el regidor d'Urbanisme i president de Barcelona Regional durant l'etapa de Trias, Antoni Vives, que està investigat pel cas 3%. "La seva actuació va ser inadequada", conclou el text.

Gestió "temerària" de Vives i Müller

Les conclusions consideren que Vives i l'aleshores director general de Barcelona Regional, Willy Müller, de gestionar BCNSUS de manera "temerària". "A la pràctica era un model consistent a assumir el risc amb diners públics en la cerca d'uns beneficis que no serien públics", assenyala l'informe, que també parla d'"importants" pèrdues econòmiques, assumides per les arques públiques.

La responsabilitat no es queda només en l'entitat dissolta, sinó també en la manca de "control efectiu" de l'activitat de BCNSUS per part de l'Ajuntament. Una situació que, segons els tècnics municipals van provocar "confusió" entre la comptabilitat de BCNSUS i Barcelona Regional.

Subvenció "dubtosa"

La gestió de l'agència pública va coincidir amb la demanda per part de Barcelona Regional - participada per  l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Port de Barcelona, l’Aeroport de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca- d'una subvenció. El consistori li va concedir de "forma dubtosa", segons les conclusions de l'informe. "Barcelona Regional no va justificar inicialment la subvenció rebuda per part de l'Ajuntament", indica. De fet, el consistori ja ha reclamat a les institucions que integren l'ens que retornin l'import rebut en el seu moment.

L'Ajuntament argumenta la seva petició perquè entén que l'agència va requerir la subvenció per quadrar les pèrdues generades arran de la mala gestió.

Contractacions "irregulars"

L'anàlisi de la comissió d'investigació no acaba aquí i l'informe assegura que Vives i Müller van ser responsables de contractacions "irregulars" de càrrecs de confiança per a Barcelona Regional. 

Actualment hi ha una causa judicial oberta, en fase d'instrucció i l'Ajuntament s'hi ha personat com a acusació.

Cas 3%

L'informe recorda que Vives va ser detingut el 2 de febrer del 2017, en el marc de la investigació del cas 3%, de finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya. En aquest cas, la investigació se centra en l'adjudicació de contractes d'obres per part de Barcelona d'Infraestructures Municipals SA, que Vives va presidir.

La causa està sota secret de sumari i, precisament els tècnics recorren a aquest fet per justificar la dificulta d'aclarir les connexions entre un i altre cas. 

Retreuen a Vives que es negués a comparèixer a la comissió d'investigació i avisen que quan s'aixequi el secret de sumari caldrà avaluar la possibilitat de crear una nova comissió.
Arxivat a