Un inspector de la policia espanyola ressalta l'actitud «hostil» dels votants i la passivitat dels Mossos l'1-O

El tribunal s'oposa a alliberar els presos perquè participin a la campanya electoral del 28-A

El tribunal, aquest dijous al Suprem
El tribunal, aquest dijous al Suprem | ND
11 d'abril del 2019
Actualitzat a les 10:31h
El Suprem tanca aquest dijous la novena setmana del judici amb la declaració de més policies nacionals espanyols que van intervenir en els diferents districtes de Barcelona l'1-O. Fins ara, tots ells han apuntalat la tesi de la rebel·lió de la Fiscalia a través de dues idees: la violència dels votants i la passivitat i obstrucció dels Mossos el dia del referèndum. Els testimonis d'avui han anat en la mateixa línia. 

El primer testimoni ha estat l'instructor de l'acta número 7 de l'1-O a Barcelona, pel districte d'Horta-Guinardó. Ha explicat que van intervenir a l'Escola Oficial d'Idiomes. "Vam intervenir material electoral i la gent ens insultava i ens va escopir", ha explicat a preguntes de la Fiscalia, i també ha dit que va rebre "cops" amb paraigües. "Jo no vaig patir cap lesió i vam aconseguir requisar el material. No vam tenir problemes a la sortida", ha assegurat.

L'agent també va intervenir al centre Mas Casanovas. "Vam veure molta gent dispersada, però quan van veure que arribàvem tots es van agrupar a la porta d'accés a l'edifici", ha ressaltat, i ha dit que actuaven d'una manera "organitzada". "Va costar molt apartar-los. Hi havia molta gent i oposaven molta resistènci", ha assegurat a preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal.

El testimoni ha dit que va veure Mossos, ha admès que no els van demanar ajuda i ha dit que la policia catalana tampoc es van oferir per ajudar-los. "Tenien una actitud contemplativa", ha assegurat. Ha explicat que un cop al col·legi van identificar els membres de les meses. En aquell centre, ha relatat l'agent, van trobar una persona que duia una acreditació de "visitant internacional". "Ens va preguntar pel motiu de la nostra presència aquí", ha dit, i ha assegurat que en tots els centres on va intervenir, l'actitud de la gent era "hostil" i de "nul·la col·laboració".

Pel que fa al centre Marenostrum, l'agent ha assegurat que els Mossos tampoc van col·laborar. La policia catalana, ha dit, no va parlar amb la gent ni van facilitar el compliment del mandat judicial. "En cap moment van intervenir", ha insistit. A preguntes de l'Advocacia de l'Estat, ha explicat que en aquest centre i a l'Escola Oficial d'Idiomes hi havia una representant de l'administració, però que no va mostrar cap acreditació, i també ha assegurat que no va veure unitats d'ordre públic dels Mossos en cap dels centres d'Horta-Guinardó. A preguntes de Vox, ha dit que no va veure llançament d'objectes.

Un segon testimoni de la Policia Nacional espanyola (que va entrar al Mas Casanovas i al Marenostrum, però no a l'Escola Oficial d'Idiomes) ha assegurat que els Mossos a Horta-Guinardó sabien que les unitats d'intervenció estaven actuant i que no van fer res. "Ni van tallar el trànsit per nosaltres", ha denunciat a preguntes de la Fiscalia. Al Marenostrum, ha dit, van rebre insults i "els Mossos no van fer res. Amb tot, ha admès que més enllà dels insults, els ciutadans no els van agredir.  

El Suprem rebutja alliberar els presos per la campanya

La sessió ha començat pocs minuts després que hagi transcendit que el Tribunal Suprem no permetrà als presos polítics que surtin de la presó per fer campanya. La sala penal considera que hi ha risc de fugida com també ho apuntava la Fiscalia a l'escrit que va fer arribar a l'alt tribunal.

Segons el Suprem, la presó preventiva està més que mai justificada tenint en compte que hi ha el judici en marxa. I afegeix que aquesta mesura privativa no vulnera el dret a la participació política dels candidats empresonats.  

Fa pocs dies la Fiscalia va fer arribar un informe oposant-se a les peticions d'Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Sànchez, Joaquim Forn i Raül Romeva al·legant risc de fugida. La sala penal de l'alt tribunal s'aferra a aquest argument per denegar la seva sortida. 

La Fiscalia s'oposa a a... by on Scribd