ERC sol·licita a la Junta Electoral que Vox no exerceixi d'acusació al judici durant la campanya

Els republicans argumenten que la formació d'extrema dreta tindrà un "plus de protagonisme" si no s'interromp en campanya el seu paper al Tribunal Suprem

Javier Ortega Smith i Pedro Fernández, al Tribunal Suprem
Javier Ortega Smith i Pedro Fernández, al Tribunal Suprem | ACN
10 d'abril del 2019
Actualitzat a les 18:58h
ERC demana a la Junta Electoral Central que no permeti que el partit d'extrema dreta Vox pugui exercir d'acusació popular al judici de l'1-O durant la campanya de les eleccions del 28 d'abril, que arrenca aquest dijous. En aquesta nova petició, els republicans argumenten que el partit de Santiago Abascal, que també es presenta als comicis, gaudirà d'un "plus de protagonisme" si no s'impedeix la seva actuació al judici durant els pròxims 15 dies i que la situació derivarà en una paradoxa: advocats que són candidats interrogant com a acusació a testimonis en contra de processats que també concorren a les eleccions. L'advocat de Vox Javier Ortega Smith és el número dos per Madrid, mentre que el seu company al Suprem Pedro Fernández és el cap de llista del partit per Saragossa. 

El portaveu jurídic dels presos d'ERC, Joan Ignasi Elena, ha argumentat que, de partida, ja consideren un "frau de llei" que Vox pugui exercir d'acusació al judici perquè el seu objectiu no és "buscar la veritat i la justícia" sinó el seu "protagonisme i projecció política". Amb tot, la situació s'agreuja en campanya electoral, motiu pel qual considera una "anomalia sense sentit" que el partit d'extrema dreta segueixi fent aquest paper mentre gaudeix de més minuts de pantalla que altres formacions amb representació política. 

Suspensió dels testimonis en període electoral

La denúncia presentada a la Junta Electoral també demana que se suspenguin tots els testimonis citats en període de campanya electoral, ja que el calendari fixat pel jutge Manuel Marchena contempla citacions tant de testimonis que van en contra del processats que són candidats com dirigents polítics. "S'ha de garantir l'equitat durant la campanya", ha insistit Elena.

La nova denúncia d'ERC se suma a la que ja ha presentat aquest dimecres al matí sol·licitant que Oriol Junqueras pugui participar dels debats organitzats pels mitjans de comunicació públics, ja sigui presencialment o via telemàtica des del centre penitenciari. "S'estan vulnerant els seus drets polítics perquè no poden participar de les eleccions i aportar el seu missatge i opinió als debats", ha lamentat Elena, que ha afegit que seria "ridícul" que no se'ls permetés participar perquè suposaria "perjudicar-los a ells i afavorir" altres formacions polítiques que no tenen els candidats en situació de presó preventiva.