Més de 100 anys després... els forats negres donen la raó a Einstein

Les observacions històriques d'aquests exòtics fenomens animen els experts: "Estem entenent molt bé la teoria de la gravetat"

Primera imatge d'un forat negre
Primera imatge d'un forat negre | EHT
10 d'abril del 2019
Actualitzat a les 17:50h

Desafiantment desconegut. Com és un forat negre? Allà on la matèria es concentra amb tanta densitat que ni la llum pot escapar-ne. Què hi passa al seu interior? Aquest dimecres, i gràcies a les primeres imatges captades, sabem molt més d'aquests exòtics objectes on res del que passa al seu interior pot ser transmès a l'exterior. I podem afirmar que la teoria de la relativitat general (1905-1916) formulada per Albert Einstein es compleix fins i tot en entorns de gravetat tan extrems com els dels forats negres.

"Això vol dir que estem entenent molt bé la teoria de la relativitat i que podem seguir explicant molts fenomens de l'univers a partir d'aquesta teoria", explica l'investigador Carlos F. Sopuerta, de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), en declaracions a NacióDigital

I és que fins avui no disposàvem d'observacions directes d'aquestes concentracions de matèria. Les podíem definir quantitativament amb tan sols dues xifres -massa i rotació- i fent aproximacions, però mai s'havien pogut observar. "Hem transformat un concepte matemàtic, que fins ara s'explicava amb fórmules en una pissarra, en un objecte físic que es pot observar", relatava aquest migdia l'astrofísic Luciano Rezolla, part de l'equip responsable del descobriment. "El que veieu avui és el resultat de molts i molts anys de treball", afirmava.  
 

Primera imatge d'un forat negre Foto: EHT


L'avenç l'ha fet l'equip científic de l'Event Horizon Telescope (EHT) després d'observar dos forats negres supermassius, un al centre de la nostra galàxia i un altre a la galàxia elíptica M87, amb el treball combinat de vuit radiotelescopis arreu del planeta, formant un gran telescopi virtual de la mida del propi planeta. Les observacions s'han fet durant deu nits i han calgut dos anys de treball per analitzar la gran quantitat de dades. "No pots veure un forat negre, però pots veure la seva ombra, que es produeix quan la llum desapareix després l'horitzó de successos (la frontera del forat negre)", ha explicat el president del consell de l'EHT, Heino Flacke. 

L'ombra d'un forat negre és la imatge més propera que es pot arribar a tenir d'un forat negre, atès que és un objecte completament fosc. Això es deu al fet que la seva gravetat és tan gran que la velocitat necessària per escapar-ne és superior a la de la llum.
 
El descobriment suposa un avenç cabdal per al coneixement de l'univers. I és que els resultats de l'observació podrien apropar la ciència a una teoria que unifiqui la física quàntica i la relativitat general. I qui sap si en un futur podria acabar donant indicis de prova d'algunes teories que especulen que el big bang -que va originar al nostre univers- va tenir lloc dins d'un forat negre.