La Pimec denuncia els «entrebancs» al vot electrònic a les cambres

La polèmica entorn el mecanisme de votació tensa les eleccions a la Cambra de Comerç

El president de Pimec, Josep Gonzàlez
El president de Pimec, Josep Gonzàlez | Pimec
10 d'abril del 2019
Actualitzat el 26 d'abril a les 16:56h
La Pimec mou peça en el procés electoral a les cambres. L'organització de la petita i mitjana empresa, que presideix Josep González, ha emès un comunicat en què denuncia els "entrebancs" al vot electrònic. La Pimec es refereix a les crítiques que ha desfermat la decisió del departament d'Empresa i Coneixement de facilitar la participació de les pimes i els autònoms a través únicament d'un certificat digital. 

L'entitat defensa "les màximes garanties en aquest sistema, que atorga seguretat, control, i transparència en un procés que en les darreres eleccions a l’any 2010 era obsolet i arcaic, i que va comportar una participació històricament baixa". La Pimec es refereix al fet que en els anteriors comicis , d'un cens de 390.000 empreses, només va votar un 1,8% dels electors, amb una abstenció del 98,2%. D'aquest 1,8% dels vots, només un 9,2% es va realitzar de forma presencial, sent la resta per correu postal. La Pimec recorda que el TSJC va anul·lar el 100% del vot emès per correu postal.

La Pimec es compromet a facilitar el certificat digital gratuït a totes les pimes i autònoms que sol·licitin votar a les eleccions a les cambres, siguin sòcies o no de l'organització, per tal d’incentivar la participació del 99,8% del teixit empresarial català.

La introducció del vot electrònic en el procés electoral a les cambres catalanes -un sistema del tot nou- ha generat polèmica i crispació a la Cambra de Comerç de Barcelona. La decisió del departament d'Empresa i Coneixement de facilitar el dret al vot a través d'un certificat digital ha provocat crítiques en un sector de l'empresariat. En la roda de premsa del dilluns passat, precisament, alguns dels presents van criticar que es pugui votar tan sols amb un certificat digital.

Un dels qui va ser més crític va ser l'advocat Ramon Masià, que és un dels candidats a la presidència de la Cambra. Segons els crítics, tant el decret electoral de la Generaliat com l'ordre ministerial que regula aquestes eleccions exigeixen un doble sistema d'autentificació. Els crítics temen que alguna gestoria que controli el certificat de diverses empreses pugui utilitzar-los sense autorització del client.