ERC demana a la Junta Electoral que Junqueras pugui participar en els debats dels mitjans públics

En cas de no autoritzar la seva assistència presencial, els republicans sol·liciten que es pugui garantir la seva intervenció des de la presó

Oriol Junqueras, al banc dels acusats
Oriol Junqueras, al banc dels acusats | Pool EFE
10 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:19h
Nova petició a la Junta Electoral Central dels processats que són candidats. Aquesta vegada, ERC demana que Oriol Junqueras pugui participar dels debats convocats pels mitjans de comunicació públics. Es tracta d'un total de sis convocatòries a TV3, Catalunya Ràdio, ACN i TVE. En cas que no se'l permeti assistir-hi físicament, els republicans sol·liciten que, subsidiàriament, s'autoritzi la seva participació en els debats des del centre penitenciari de Soto del Real. 

En la seva sol·licitud, ERC argumenta que els candidats tenen dret de participar en els actes de campanya electoral en condicions d'igualtat i recorda que les emissores de ràdio i de televisió de titularitat pública han de respectar el pluralisme polític, social i d'igualtat. El document també recull que l'article 25.2 de la Constitució estableix que els condemnats que estiguin en situació de presó poden gaudir dels seus drets fonamentals. En el cas de Junqueras, no està condemnat, sinó que, com la resta de dirigents processats, està en una situació de presó preventiva. La petició també recorda que l'article 3.1 de la llei orgànica 1/1979 general penitenciària especifica que els interns poden exercir els seus drets civils, polítics, socials, econòmics i culturals. 

Fins ara, la Junta Electoral no ha atès la petició de poder celebrar actes electorals a les presons emparant-se en un informe d'Institucions Penitenciàries i té encara pendent de resoldre si autoritza la celebració d'un debat a la presó, com va sol·licitar el cap de llista de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez. La Junta Electoral va emplaçar el Tribunal Suprem a resoldre aquesta petició, però Manuel Marchena va retornar la pilota a l'òrgan electoral.

El Suprem sí que va negar aquest dimarts la petició de llibertat provisional que havien fet els presos polítics que són candidats perquè se'ls permetés participar de la campanya electoral del 28 d'abril amb mesures de vigilància menys feixugues. Demanaven, en definitiva, poder fer compatible el seu dret de defensa al judici amb el dret de participació política. Amb tot, el tribunal considera que segueix existint risc de fuga durant el transcurs del judici.