Les deu coses que potser no sabies de Gabriel Rufián, candidat d'ERC al Congrés

El dirigent, que ocupa el segon lloc de la candidatura dels republicans encapçalada per Oriol Junqueras, va irrompre en la política institucional fa quatre anys

El número dos d'ERC a les eleccions del 28-A, Gabriel Rufián
El número dos d'ERC a les eleccions del 28-A, Gabriel Rufián | Roger Gombau/ERC
23 d'abril del 2019
Actualitzat el 26 d'abril a les 10:13h
Conegut pel seu llenguatge mordaç i el regat curt a les xarxes socials, Gabriel Rufián (Santa Coloma de Gramenet, 1982), és el candidat efectiu d'ERC a les eleccions del 28 d'abril. A la llista va en la segona posició, just darrere d'Oriol Junqueras, en presó preventiva ininterrompuda des del novembre del 2017 i acusat de rebel·lió i sedició. Va irrompre en la política institucional al 2015, quan ja va encapçalar la candidatura dels republicans. Aquestes són les deu coses que potser no sabies de Rufián, la principal cara visible d'ERC al Congrés dels Diputats.   

1. És fill i net d'andalusos de Granada i de Jaén que van venir a viure a Catalunya i va créixer entre el barri de Fondo de Santa Coloma i Badalona. És diplomat en Relacions Laborals i màster en Direcció de Recursos Humans. Viu amb la seva parella i el seu fill a Sabadell. 

2. Abans de formar part d'ERC no havia militat abans a cap partit, però sí que provenia d'un entorn polititzat perquè la seva família estava implicada en Bandera Roja i el PCE. A nivell d'activisme, l'any 2014 es va implicar a l'entitat Súmate i a l'Assemblea Nacional Catalana reivindicant l'independentisme en castellà. 

3. Creu que per fer política no cal haver tingut un carnet de partit a la cartera i assegura que sempre ha defensat el dret a l'autodeterminació. Considera que, de fet, l'independentisme "no és una grip que agafes de cop" que i va lligat a la seva tradició republicana i d'esquerres. Rufián sosté que el sobiranisme català és, a hores d'ara, "la principal amenaça al règim del 78".  

4. A Oriol Junqueras el va conèixer fa cinc anys la nit de Nadal a casa seva, a Sant Vicenç dels Horts. El va convidar Eduardo Reyes, expresident de Súmate. "És un personatge immens. Va parlar molt poc i principalment va escoltar-me", recorda sobre aquella primera trobada.  

5. Quan se li demana amb quins diputats del Congrés que no siguin del seu partit té bona relació, menciona Oskar Matute i Jon Iñarritu, de Bildu. Però també té una relació "cordial" amb Juan Carlos Girauta (Ciutadans), Rafael Hernando (PP) i Adriana Lastra (PSOE). 

6. Un dels dies més "frustrants" de la seva trajectòria política, explica, va ser quan un diputat del PSOE va exhibir un vídeo en el qual, suposadament, se'l veia sortint d'un cotxe oficial. No va poder respondre que no era ell, sinó Sergi Miquel, diputat del PDECat, partit que en aquell moment sí que disposava de cotxe oficial mentre que ERC no en tenia. El diputat del PSOE no va lliurar finalment el vídeo a la premsa. "Sabia que era una mentida. En aquelles hores em vaig sentir molt desprotegit perquè no sabia si la premsa li compraria o no el relat", explica.

7. El dirigent que més el treu de polleguera, "sense cap mena de dubte", és l'actual ministre d'Exteriors, Josep Borrell. "Té la mateixa virtut i el mateix defecte: la seva absoluta falta d'empatia. No té empatia cap a res ni cap a ningú", diu d'ell, a més de considerar que "menteix" i que no li importa fer-ho. 

8. Té clar quin és el seu plat preferit: aletes de pollastre. 

9. Quan descansa de la política, li agrada mirar partits de futbol, llegir llibres, escriure, anar al cinema i, especialment, passar temps amb el seu fill.

10. La seva cançó preferida és El sitio de mi recreo, d'Antonio Vega. Recomana la pel·lícula Drive, un drama policíac amb Ryan Gosling, i el llibre La Carretera, de Cormac McCarthy, guanyador del premi Pulitzer en ficció.
Arxivat a