Álvarez de Toledo busca el vot de Tabàrnia

La candidata del PP protagonitza un acte amb l'actor Albert Boadella, qui assegura que "el catalanisme ja va néixer xenòfob"

Cayetana Álvarez de Toledo, amb Albert Boadella, en l'acte d'aquest dimarts
Cayetana Álvarez de Toledo, amb Albert Boadella, en l'acte d'aquest dimarts | PP Barcelona
09 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:07h
Sofàs de vellut estil Burdeos, vistes magnífiques a la plaça Reial, salons elegants, taules de fusta massissa i un cert aire colonial. Aquest és l'ambient que ha envoltat l'acte d'avui del Partit Popular de Catalunya. La candidata del PP a les eleccions espanyoles per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, ha conversat amb l'actor Albert Boadella -autoproclamat president de Tabàrnia- en la seu del Philippines Club, un centre privat i discret, al cor de Ciutat Vella, però gairebé ignot per als no iniciats.  

"El catalanisme ja neix xenòfob"

Boadella ha assegurat que l'independentisme és una "secta" que només pretén "fotre" Espanya. El "guru" de la "secta" ha estat Jordi Pujol, segons ell. "S'han quedat sense guru i això potser porti a una descomposició, però serà llarg", ha afirmat. Boadella ha entrat en detalls històrics, recordant la figura de Francesc Cambó, que va ser un dels líders del catalanisme i que el 1936, quan va veure "els resultats de la seva obra", va decidir "posar-se al costat de Franco". 

Álvarez de Toledo ha definit Boadella com "l'Espanya exiliada" i ha qualificat l'acte com "una inflexió" en la situació a Catalunya, una mena de "retorn" de Boadella a Catalunya.
L'actor ha volgut explicar els orígens del catalanisme -citant fins i tot textos del llibre de Jordi Pujol L'emigració, problema i esperança de Catalunya-, assegurant que "el catalanisme ja neix xenòfob". Ha argumentat que des dels seus inicis ha volgut afirmar que els catalans són "millors" que la resta d'espanyols.

"Retornar l'autonomia als demòcrates"

La candidata del PP ha matisat l'afirmació de Boadella de "suspendre l'autonomia" com a solució al conflicte polític. Álvarez de Toledo ha sostingut que el que cal és "retornar l'autonomia als demòcrates", és a dir, els catalans no sobiranistes, segons ella. Ha afirmat que això seria com una "devolució" de poder als ciutadans. La candidata sí que ha "reconegut" un èxit del procés: "Haver fet aflorar la Catalunya sotmesa".

Crítiques a Vox

La cap de llista del PP per Barcelona ha criticat Vox, de qui ha dit que, en proposar la supressió de l'estat autonòmic, "fa seva la idea del fracàs de l'Espanya del 78". Segons ella, Vox és "un partit nacionalista" i no es pot castigar les autonomies per culpa d'un grup de "grollers deslleials".   

El club és a poques passes del que va ser el bressol del partit Ciutadans, el restaurant Taxidermista, al número 8 de la plaça Reial. En els sopars que allí aplegaven els intel·lectuals com Francesc de Carreras, Félix de Azúa o Ferran Toutain, hi era també assidu Boadella. A la sobretaula s'hi van cuinar els primers documents de Ciutadans, com el manifest fundacional que es va fer públic el 2005. El Taxidermista ja no hi és, però el lloc genera magnetisme en sectors de l'unionisme. Aquest vespre, el PP hi ha anat a buscar sort.