Més de 300.000 catalans dubten si votar ERC o JxCat

El CIS identifica més ciutadans indecisos entre les dues formacions que electors que directament esmenten que optarien per la formació de Puigdemont

Cartells electorals de Puigdemont i Junqueras de les eleccions del 2017.
Cartells electorals de Puigdemont i Junqueras de les eleccions del 2017. | Adrià Costa
10 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:04h
Més de 300.000 catalans dubten entre votar ERC o JxCat. Així es desprèn del baròmetre del CIS sobre les eleccions espanyoles, fet públic aquest divendres i que assenyala que el PSOE s'imposaria clarament a l'Estat i que els republicans ho farien a Catalunya. Aquesta darrera victòria, però, dependrà en bona mesura de l'impacte de la campanya i de si ERC aconsegueix seduir bona part del votant indecís respecte la seva candidatura i la de Carles Puigdemont.

 
El CIS interroga pels dubtes entre partits en aquells enquestats que afirmen que tenen intenció d'anar a votar el 28-A i, en canvi, reconeixen que no tenen clar per qui ho faran. A Catalunya, aquests indecisos representen un gens menyspreable 41,4% del total que té decidit anar a les urnes. I entre aquests, el principal dubte es troba entre ERC i JxCat (el 15,5% del total d'indecisos).

Com que el cens de les eleccions espanyoles a Catalunya és de 5.586.650 persones, aquests indecisos entre les dues forces independentistes equivalen aproximadament a 317.627 vots -tan sols 9.000 menys que els obtinguts per Catalunya en Comú-Podem a les eleccions catalanes del 2017 i que li van valdre per obtenir vuit escons al Parlament-. Una xifra molt rellevant, ja que tan sols 223.466 persones afirmen directament que votaran JxCat, menys i tot de les dubtoses entre aquesta força i ERC -la qual, en canvi, té un vot directe previst de més d'un milió de paperetes-.

Dura pugna en campanya

Això explica la dura pugna entre les dues formacions i, en concret, els intents de JxCat per llimar els suports republicans. Puigdemont li va llançar diversos dards diumenge en la presentació de la seva candidatura i dilluns va protagonitzar un cop d'efecte fitxant com a dos a les eleccions europees l'exconseller i exiliat Toni Comín, diputat d'ERC al Parlament.

Per ara, sembla que els republicans guanyen la pugna, ja que el mateix CIS indica que uns 185.000 vots cap a CDC del 2016 anirien ara cap a ells, mentre que, en direcció contrària només n'arribarien poc més de 26.000. Igualment, entre els abstencionistes, indecisos i els que no saben o no contesten què faran el 28-A, uns 318.000 catalans senten simpatia sobretot per a ERC, mentre que tan sols uns 56.000 es decanten per JxCat.

Dubtes en el CEO

Aquestes dades són difícilment comparables amb les de l'enquesta del CEO de divendres passat. En aquell baròmetre, no es pregunta pels dubtes entre partits en aquells que afirmen no tenir decidit del tot qui votaran, sinó als que són incapaços de decantar-se per ningú, un percentatge més petit. Serien, per tant, votants amb una indecisió més forta. I entre aquests, el dubte principal segueix estan entre ERC i JxCat. Així, uns 153.000 catalans tindrien seriosos dubtes per triar una opció o altra, sense poder-se decantar ni parcialment per cap d'elles per ara, segons el CEO.

Tornant al CIS, però, el segon grup de partits que genera més dubtes és el de PSC i En Comú Podem, ja que uns 127.051 votants estarien indecisos entre aquestes forces -lluny, però, dels que basculen entre les dues candidatures independentistes-, mentre que 120.903 més es trobarien entre PSC i Cs. Uns 84.017 dubten entre PSC i ERC, quasi 70.000, entre PP i Cs, i uns 63.525 més esmenten ERC i "altres", els quals podrien ser el Front Republicà, coalició que s'estava conformant durant el període d'enquestes del CIS.

 
A nivell estatal, el percentatge de ciutadans amb dubtes de cara al 28-A és quasi idèntic al català, del 41,6%. En aquest cas, però, hi ha empat entre l'1,6 milions que dubta entre PP i Cs i l'1,6 milions que ho fa entre PSOE i Podem. Indecisions internes de cada bloc ideològic, però també hi ha 1,2 milions més que es troben entre PSOE i Cs i quasi 900.000 que ho estan entre PP i PSOE. Finalment, més de 400.000 espanyols també dubten entre PP i Vox.
Arxivat a